След Косово и преди Черна гора - кратък анализ на квалификациите за Евро 2020


Н. Гавазов

След Косово и преди Черна гора - кратък анализ на квалификациите за Евро 2020

Във вторник вечер се проведоха последните срещи от квалификациите за класиране за финалите на Европейското първенство по футбол 2020. В резултат на кампанията бяха определи 20 от общо 24 участника, а останалите 4 състава ще бъдат излъчени посредством турнира Лигата на нациите.

FUTBOL TV прави кратък анализ на евроквалификациите, в които българският национален отбор се провали за пореден път.

Най-добър голмайстор

Хари Кейн (Англия) - 12 гола

По-голямата част от надпреварата сензационно бе оглавявана  от 32-годишния израелски нападател  Еран Захави (11 гола), който проведе  почти цялата си кариера в националния шампионат, а през 2016 г. премина в китайското първенство. Преди ноемврийския участък главният преследвач на Захави беше руснакът Артьом Дзюба (9). В последните два кръга обаче нито единият, нито другият не успяха да се отличат и в спора с вратарите Кейн взе водеща позиция. Нападателят на Англия поне веднъж вкара във всичките осем мача и два пъти отбеляза хеттрик срещу абсолютните аутсайдери Черна гора и България. След англичанина се нареждат  Кристиано Роналдо (11), Александър Митрович и Теему Пуки (по 10).

 

Най-добър асистент

Мемфис Депай (Холандия) - 8 асистенции

Холандският отбор, дълго време страдайки от загубата на атакуващите лидери Робен и Ван Перси, най-накрая намери пълноценен  лидер на предната линия. Депай отдавна съзряваше за тази роля, като след блестящия старт на кариерата премина и през трудни периоди, но днес ролята му в националния отбор е безспорна. Освен осем асистенции, той вкара пет гола, отчитайки се с ефективни действия в класическата конфронтация с Германия, както и с важен  дубъл в края срещу Северна Ирландия.

 

Най-резултатните отбори

Националният отбор на Белгия - 40 гола, националният отбор на Англия - 4,6 гола на мач

В абсолютно изражение Белгия най-често разстройваше  своите съперници, но скоростта на огъня бе по-висока при Англия, която изигра два мача по-малко. В седем от осемте срещи тимът на Гарет Саутгейт вкара поне 4 гола, напълно оправдавайки статута си на фаворит. Да, в групата на "Три лъва" се намираха футболните джуджета България и Черна гора, които получиха от британците общо 22 гола, но нека припомни, че третият Косово инкасира девет попадения от Англия.

 

Най-добрите защити

Национални отбори на Белгия и Турция - по 3 допуснати гола

В тези квалификации белгийците потвърдиха защо са първи в класацията на ФИФА - "червените дяволи" вкараха най-много голове, допуснаха най-малко и не загубиха нито една точка. Турция обаче стана откритието на турнира. Когато Мирча Луческу напусна тима, румънецът бе категоричен: планираната работа е изпълнена, турците имат боеспособен тим. Някои скептично посрещнаха назначаването на Шенол Гюнеш, но при новия наставник съседите взеха 4 точки срещу световния шампион, допуснаха само една загуба, скандална по своята същност и заслужено взеха билет за финалите на Евро 2020.

 

Максимални точки

Белгия и Италия по 30

Ако Белгия оправда предварителните прогнози, то Италия многократно ги надмина. Исторически погледнато, "Скуадра Адзура" по традиция трудно преминава през квалификациите, дори когато след това е печелила турнирите. Италианците спечелиха всичките си десет мача, а феноменалното 9:1 срещу Армения е горещата точка в това представяне. Именно от това имаха нужда италианците след чудовищния провал в квалификациите за Мондиал 2018. Дали Италия се върна? Звучи красиво, но е преждевременно. Гърция и Босна са в криза, Армения по традиция е аутсайдер, а Финландия отсега се сочи като аутсайдер на Европейското.

 

Най-големият резултат

Италия - Армения 9:1

Италианците вече се бяха класирали за финалите на Евро 2020, когато посрещнаха мотивирания тим на Армения, нанасяйки най-тежката загуба на представителите на кавказката държава. В този двубой "Скуадра Адзура" показа впечатляваща мастер-класа и спокойно можеше да вкара двуцифрено количество голове. Впрочем, Италия не бе отбелязвала девет гола в един мач от 1948 година. Символичното е, че именно "адзурите" ще открият Европейското. На 12 юни на стадион "Олимпико" във Вечния град футболният свят ще има възможност да открие за себе си един прероден отбор. Който е поставян в сянката на фаворитите, но в същото време е истинска интрига. Отбор, който играе не само за резултата, но и за красотата във футбола.

 

Без загуба

Белгия, Италия, Испания, Украйна, Дания

Достатъчно казахме  за първите два отбора от този списък. Испания събра  26 точки от 30 в групата. Дания постигна  само 4 победи, но прибави към тях 4 равенства и получи директен билет за финалите. Тук трябва да отдадем дължимото на Украйна, която проведе изключителна кампания: не само, че  не претърпя нито едно поражение, но и взе 4 точки в спора с действащия  европейски шампион Португалия, унищожи  Сърбия с 5:0 у дома  и предсрочно спечели групата си.

 

Отбори, които не спечелиха  нито една точка

Главните неудачници в тези квалификации са два национални отбора - Сан Марино и Гибралтар. Гибралтарците претърпяха 8 поражения, отбелязаха три пъти и пропуснаха 31 гола, а играчите на Сан Марино извадиха топката от мрежата си цели 51 пъти, като се отличиха само веднъж.

 

Най-грубият отбор

Най-грубите колективи  бяха три национални отбора - Латвия, Андора и Молдова. Всеки от тях получи  по 28 жълти картона. В същото време молдовците два пъти получиха червени картони, а латвийците - веднъж.

 

Най-дисциплинираният отбор

Отборът на Йоахим Льов в квалификациите за Евро 2020 показа невероятно чиста игра. За 8 мача германският национален отбор получи само 3 жълти и един червен картон.

 

Най-строгият рефер

Италианският рефер Джанлука Роки бе изключително строг в квалификацията за Евро 2020. За 4 мача той успя да покаже на играчите 23 жълти картона.

 

Скандалът

За съжаление, тук попада националният отбор на България. На 14 октомври "трикольорите" приеха фаворита Англия и цял свят видя кадрите с нацистките и расистки жестове и викове от трибуните на Националния стадион. За още по-голямо съжаление, всякакви футболни специалисти, коментатори, политици и националисти в един глас скочиха след резила и като Матросов на амбразурата се опитаха да омаловажат случилото се, убеждавайки ни, че всичко е нормално и в реда на нещата. Още по-грозни изглеждаха опитите в стил кремълско-патриотарската хибридка "и в Америка бият негрите"  да се прехвърли проблемът на друго място - на Острова, в "лошата Европа" и т.н.. Всеки обаче може да намери кадрите от трибуните на Националния стадион на 14 октомври.

 

Какво следва

Колкото и странно да изглежда, но кампанията за класиране за главния европейски турнир не е приключила. 16 отбора все още имат шанс да попаднат на финалите на Евро 2020, като България също получи тази възможност.

Път А

Исландия - Румъния

България - Унгария (победителят ще приеме финалния мач)

Победителят от този квартет ще попадне или в група C, или в група F.

Път В

Босна и Херцеговина - Северна Ирландия

Словакия - Ирландия (победителят ще приеме финалния мач)

Победителят от този квартет ще попадне в група D.

Път С

Шотландия - Израел

Норвегия - Сърбия (победителят ще приеме финалния мач)

Победителят от този квартет ще попадне  в група D.

Път D

Грузия - Беларус (победителят ще приеме финалния мач)

Северна Македония - Косово

Победителят от този квартет ще попадне  или в група C, или във група F.

 

Къде е българският национален отбор?

Никъде. Няма по-кратка дума, с която бихме обобщили представянето на националния отбор на България в тези квалификации. Ако трябва да сме по-разточителни, ще кажем, че "трикольорите" вкараха само 7 гола и получиха 17. Т.е. с по-лоши показатели от "футболни сили" като Люксембург, Грузия, Израел, Албания, Казахстан, Кипър и дори Армения. И това при положение, че спечелихме последния си мач срещу дубльорите на резервите на Чехия, за които пътуването до София се превърна в досадно задължение. Все пак, благодарение на тази победа успяхме да избегнем последното място в групата и да завършим с актив, какъвто постигнаха Фарьорските острови, Малта, Латвия и Молдова, изпитвайки унижението да останем след Люксембург, Андора, Беларус. Въпреки това, шест точки са по-малко от 10-те на Армения, Кипър и Казахстан, 11-те на Косово и Израел, 8-те на Грузия.

Ако някой не е разбрал, нас отдавна ни няма на футболната карта на Европа или ако ни има, то ние сме в ролята на джудже, на паж, чиято роля е само да забавлява големите. И така ще бъде, защото националният отбор е функция на клубния футбол. А клубен футбол в България няма. Да, вероятно хората от 10 до 18-годишна възраст и тези, които не са наясно със себе си със страст и плам ще опонират по отношение на клубния футбол, но е достатъчно да превключат канала и от ЦСКА - Левски да се прехвърлят на Уест Хем - Кристъл Палас (произволно избран мач на английски средняци), за да разберат, че двата родни "гранда" даже няма да бъдат допуснати да се състезават при аматьорите на Острова, защото ще им объркат представите за играта. И така ще бъде докато имаме такова гнило управление на футбола, такива президенти на клубове, такива треньори, такива футболисти, такива стадиони, такова първенство (имитация)  и такива агитки от фенове. И  медии, които безотговорно и срещу обществения си дълг затварят очи  за всичко случващо се по нашите географски ширини. Комично и жалко е да се гледа, как се  организират студия, вземат се интервюта и как с кански мъки се правят опити за анализи на някаква пародия, вместо простичко и ясно да се каже, че футбол в България няма.

За това и много смешно  изглежда еуфорията около предстоящите плейофи за класиране на финалите на Евро 2020. Не, няма да се класираме за този турнир. Казахме го преди десет години с надеждата, че някой ще ни чуе. Уви. Сега казваме, че няма да се класираме и за финалите на Мондиал 2022, за Евро 2024, Мондиал 2026, Евро 2028 и Мондиал 2030. За след това - кой знае. Както е тръгнало, може да направят задължително участието на тези турнири. За радост на следващата партида наивници.

  Сподели
531