Германската мощ срещу испанската хитрост? Дузпите ще решат


Т. Михайлов

Германската мощ срещу испанската хитрост? Дузпите ще решат

Германия - Испания
Стадион: "Мозес Мабхида", Дърбан
Дата: 07.07.2010
Час: 21:30
Съдия: Виктор Касай (Унгария)


Германия и Испания се изправят един срещу друг в изцяло европейски полуфинал на 19-ото световно първенство. Мачът е повторение на финалния мач от последното европейско, в който “Ла Фурия” надигра Маншафта с 1:0 с гол на Фернандо Торес. Сега обаче немците изглеждат доста по-страховито, а и шампионатите на планетата са от друга класа и важност.

Мнозина подценяваха Германия преди началото на шампионата и за пореден път сбъркаха. Никой не слагаше младия тим на Йоаким Льов сред възможните фаворити за титлата, но максимата, че Германия винаги печели се оказа вярна. С изключителна голова мощ немците пометоха Австралия, Англия и Аржентина и заслужиха мястото си в тази фаза. Само за 5 мача Бундестимът вкара 13 гола – два пъти повече от предстоящия си съперник.

Мнозина предричаха свирепа битка срещу тима на Диего Марадона, но тя не се получи, тъй като “гаучосите” бяха пометени. Веднъж и съдиите подпряха Германия, подминавайки чист гол на Лампард в 1/8-финала с Англия. Лекотата с която Клозе, Мюлер и Подолски бележат е още по-впечатляваща. Изключително опростен футбол и достигане до вратата на съперника с два-трипаса.

На фона на Германия не можем да засипем със суперлативи Испания. Факт е, че “Ла Фурия” постигна своето, стигайки за пръв път до полуфинал, но също така е вярно, че късмета и съдийството покриха иберииците на няколко пъти до този момент. Освен това те така и не срещнаха съперник от калибъра на Англия и Аржентина до този момент. Шокиращата загуба от Швейцария на старта бе наваксана с победи над Хондурас и Чили. После дойде 1/8-финала с Португалия спечелен с гол от засада. За “мореплавателите” пък това бе трети мач без гол на шампионата.

Последва още по измъчено 1:0 над Парагвай с отменен гол за “гуараните” и победен такъв на Вия в 83-ата минута. Това обаче не бива да омаловажава испанският успех, тъй като тимът на Висенте Дел Боске определено показва характер в тежките моменти. Липсва обаче така рекламираният “красив футбол” на Испания. Топката се подава десетки пъти в халфовата линия, атаките се градят бавно и я няма изненадата. Все пак този стил дава спокойствие на защитата, която рядко е застрашавана, поради факта, че противникът не играе особено често с кълбото.

20 пъти историята е противопоставяла един срещу друг Германия и Испания. Предимството е на страната на немците, които имат 8 победи, 6 загуби и 6 равенства. През 1966 в Бирмингам Маншафта надделява с 2:1. Мачът е от груповата фаза. През 1982 в Мадрид се стига до нов немски успех с 2:1. Този път срещата е от втората групова фаза. В последствие германците стигат финал, който губят с 1:3 от Италия.  12 години по-късно в Чикаго е и единственото равенство – 1:1 с голове на Гойкоечея и Клинсман. Впечатление прави, че мачовете винаги са много завързани и само веднъж се е стигало до по-убедителна победа – 4:1 за Германия в контрола през 2000 година.

Йоаким Льов няма да може да разчита на голямото откритие на Германия на този Мондиал Томас Мюлер. Младокът, който затвори устата на Диего Марадона е наказан поради натрупани картони. Това дава шанс на Тони Крос, който вероятно ще се появи като дясно крило. Роденият в Бразилия Какау пък е възстановен от контузия. Болки изпитваше и Сами Кедира, но участието му е вън от съмнение. Схемата на немците няма да се промени – 4-2-3-1 с Клозе изнесен на върха.

В състава на европейския шампион единствената контузия е на защитникът Раул Албиол. Други обаче са грижите на Висенте Дел Боске. Специалистът трябва да реши дали да заложи на намиращия се в много слаба форма Фернандо Торес. До този етап Хлапето разочарова и “ла Фурия” заиграва по-добре, когато той бива заменян. Вероятно той ще бъде заменен, но не от нападател, а от халф – някой измежду Давид Силва и Сеск Фабрегас. Целта е Испания да си осигури пълно господство в средата на терена. Напред така или иначе Давид Вия се справя повече от отлично.

От изключително значение за развитието на този мач ще бъдат първите минути. Германците ще се надяват да нанесат ранен удар, както сториха срещу Англия и Аржентина. Това би им дало страхотно предимство. При една разредена защита те могат да вкарат много попадения. Испания пък ще се стреми да убива темпото с продължително владеене на топката и постепенно да опипва почвата. Ако “Ла Фурия” съумее да приспи съперника с многото си подавания по ширина със сигурност ще му нанесе смъртоносен удар някъде през втората част. Интересна е битката и от гледна точка на опита. Естествено на Световно първенство Германия с трите си титли е запазена марка. Това дава самочувствие на немците. Срещу тях обаче е много по-опитен от гледна точка на възрастта на играчите отбор. И то съставен от футболисти, които скоро вкусиха европейската титла срещу същия съперник. Най-вероятно мачът ще се реши с дузпи, а там фаворит става Германия.  

Последни 5 изиграни срещи:


Германия:

13 юни Германия - Австралия 4:0 (СП 2010, Група D)
18 юни Германия - Сърбия 0:1 (СП 2010, Група D)
23 юни Гана - Германия 0:1 (СП 2010, Група D)
27 юни Германия - Англия 4:1 (СП 2010, 1/8-финал)
03 юли Аржентина - Германия 0:4 (СП 2010, 1/4-финал)

Испания:

16 юни Испания - Швейцария 0:1 (СП 2010, Група Н)
21 юни Испания - Хондурас 2:0 (СП 2010, Група Н)
25 юни Чили - Испания 1:2 (СП 2010, Група Н)
29 юни Испания - Португалия 1:0 (СП 2010, 1/8-финал)
03 юли Парагвай - Испания 0:1 (СП 2010, 1/4-финал)


Досегашни срещи:

Германия - Испания

20 мача
8 победи за Германия
6 равенства
6 победи за Испания
Голова Разлика: 27:22 за Германия


Коефициенти от bet365:

Германия - 2.80
Равен - 3.20
Испания - 2.62

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
155