Уругвай-Холандия или където е текло пак ще тече


Т. Михайлов

Уругвай-Холандия или където е текло пак ще тече

Уругвай - Холандия
Стадион: "Грийн Пойнт", Кейп Таун
Дата: 06.07.2010
Час: 21:30
Съдия: Равшан Ирматов (Узбекистан)


Още древните гърци са прозрели великата мъдрост, че където е текло пак ще тече. Уругвай и Холандия доказаха това в най-голяма степен сред всички отбори на 19-ото световно първенство. За жалост жребият определи те да се срещнат на крачка преди най-големия мач във футбола – финалът на шампионата. Един от двата съперника ще остане в подножието на върха, но участието му няма да остане незапомнено.

Уругвай вероятно е най-футболната страна в света. Макар всички да говорят, че това е Бразилия, няма други освен “урусите”, които да са взимали две световни титли и три пъти да са достигали полуфинал при положение, че населението на държавата наброява малко над 3 милиона души. На всичкото отгоре “Ла Селесте” остана единственият южноамерикански боец, което ще защитава своя континент в ЮАР. Така само Уругвай може да спре европейската инвазия като спре тимовете от Стария континент да спечелят световната титла извън Европа  за пръв път в историята.

Положението при Холандия е по-различно от гледна точка, че “лалетата” не са ставали световен шампион. Те обаче имат два загубени финала, за които още се говори. Това което пропуска да стори поколението на Кройф, Неескенс и Реп сега може да бъде наваксано. И това ще е на фона на сравнително малко население и още по-малка територия от тази на Уругвай. Успехите на “оранжевите’ обаче са далеч по-пресни от тези на съперника им и реално Холандия е по-велика сила на този етап.

Въпреки великата си история само два пъти Уругвай и Холандия са се изправяли един срещу друг. Първо през 1974 в груповата фаза на Мондиала в Германия “лалетата” побеждават с 2:0. Джони Реп забожда и двете попадения. “Ла Селесте” си връща с 2:0 през 1980, но в контрола играна в Монтевидео.

До този етап на турнира Уругвай достигна след прекрасна игра в Група А, където завърши наравно с Франция и победи ЮАР и Мексико. След това дойде успеха с 2:1 над Южна Корея преди лудата драма срещу Гана в четвъртфинала, спечели с дузпи. В този мач за пръв път “урусите” бяха изоставащи в резултата, но сравнително лесно изравниха.

Холандия беше доста по-убедителна. 5 поредни победи, последната от които над абсолютния фаворит Бразилия. И на “лалетата” се наложи да обръщат мача като най-голяма заслуга за успеха им имаше халфът Уесли Снайдер, който се развихри през втората част. 

Наставникът на Уругвай Оскар Табарес разчита на предимно едни и същи футболисти от началото на шампионата. Многото мачове обаче доведоха до умора и контузии. Със сигурност 120-минутната драма с Гана е изцедила играчите. Освен това контузия получи капитанът Диего Лугано. По-тежко е положението на Николас Лодейро. Шанс има обаче за Диего Годин. Хорхе Фусиле е с натрупани картони. Проблемите обаче не са само в защита. Най-резултатният нападател Луис Суарес също няма да играе, след като се пожертва за отбора, опазвайки с ръце вратата срещу Гана.

При Холандия проблемите са далеч по-малко. Контузията, която Ван Перси получи в лакътя си срещу Бразилия не е сериозна и той ще може а играе. Йорис Матайсен пропусна мача със “селеао” поради болки в коляното, които са отминали. Грегори ван дер Виел и Найджел де Йонг са наказани поради картони и вместо тях ще видим Деми де дзеув и Халид Буларус. 

Определено фаворит в този мач са холандците, но това не бива да заблуждава залагащите, тъй като дори “лалетата” да спечелят няма да им е никак лесно. Уругвай стигна твърде далече, за да се предаде без битка. Във футбола родовата памет играе голямо значение и двете световни титли ще дадат самочувствие на “Ла Селесте” да се изправи като равен с равен с европейския си съперник. Дребни детайли в играта ще определят първия финалист и по-вероятно това да е Холандия.

Последни 5 изиграни срещи:

Уругвай:

11 юни Уругвай - Франция 0:0 (СП 2010, Група А)
16 юни ЮАР - Уругвай 0:3 (СП 2010, Група А)
22 юни Мексико - Уругвай 0:1(СП 2010, Група А)
26 юни Уругвай - Южна Корея 2:1 (СП 2010, 1/8-финал)
02 юли Уругвай - Гана 1:1 - 4:2 сл. дузпи (СП 2010, 1/4-финал)

Холандия:

14 юни Холандия - Дания 2:0 (СП 2010, Група Е)
19 юни Холандия - Япония 1:0 (СП 2010, Група Е)
24 юни Камерун - Холандия 1:2 (СП 2010, Група Е)
28 юни Холандия - Словакия 2:1 (СП 2010, 1/8-финал)
02 юли Холандия - Бразилия 2:1 (СП 2010, 1/4-финал)


Досегашни срещи:

Уругвай - Холандия

2 мача
1 победа за Уругвай
0 равенства
1 победа за Холандия
Голова Разлика: 2:2


Коефициенти от bet365:
Уругвай - 6.50
Равен - 3.50
Холандия - 1.61

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
153