САЩ и Гана ще играят продължения


Т. Михайлов

САЩ и Гана ще играят продължения

САЩ - Гана
Стадион: "Роял Бафокенг", Рустенбург
Дата: 26.06.2010
Час: 21:30
Съдия: Виктор Касай (Унгария)


Любопитен четвъртфинал очаква зрителите в Рустенбург. На “Роял Бафокенг” ще се изправят САЩ и Гана, за да определят кой е по-достоен за ¼-финалист. До тук и двата тима показаха класен футбол, но решиха класирането си за плейофите едва в последния ден.

Отборите от Новия свят са законодателите на този Мондиал до този етап. От 8 представителя на зоните КОНМЕБОЛ и КОНКАКАФ изглежда само Хондурас ще напусне турнира (прогнозата е писана преди мача Испания – Чили). От Северна Америка най-убедителни до тук са САЩ, които водени от капитана си Лендън Донован минаха през ада, за да стигнат 1/ 8-финалите.

Тимът започна с равенство срещу Англия, последвано от драматичен обрат от 0:2 до 2:2 срещу Словения. Тук момчетата на Боб Брадли бяха ограбени от съдията, който не зачете чист гол в тяхна полза в края над двубоя. Дойде решителният мач с костеливия орех Алжир и 90 минути Райс Мболи и реферът пречеха на янките да вкарат така ценният гол. В крайна сметка стражът на Славия капитулира и след удар на Донован.

За САЩ футболът не е най-важният спорт, но най-мощната държава в света обича да жъне успехи във всяко начинание. Така и националният отбор по сокър бе изпратен с големи очаквания за ЮАР. Най-големият успех на американците е 3-ата позиция през 1930, но от по-новото време ще се запомни 1/4-финалът срещу Германия през 2002. 

За първи път Световното първенство е в Африка, но отборите от този континент претърпяха истински крах. ЮАР стана първият отпаднал домакин, а сили като Нигерия, Кот д’Ивоар и Камерун разочароваха. Алжир нямаше сили за повече от това, което стори. Така само Гана остана да брани африканската чест.

Излизането на ганайците от групата не бе лесно, но те повториха успеха си от 2006. Победата срещу Сърбия с 1:0 им даде добър тласък, но после последва само 1:1 срещу 10 австралийци. Срещу Германия “черните звезди” направиха най-силното си представяне, но липсата на психика си каза думата и немците победиха, макар че победата щеше да приляга и на Гана.

Това развитие обаче прати ганайците в по-лекият поток и те опитат да станат първия отбор от Африка стигнал до полуфинал. Но преди да мислят за Топ 4 те трябва да влязат в Топ 8. Досега това са правили само Камерун през 1990 и Сенегал през 2002.   

Само един мач са изиграли помежду си САЩ и Гана. Той бе през 2006, част от груповата фаза на Мондиала в Германия. Африканците спечелиха с 2:1 с победен гол от дузпа на Стефан Апия в 45-ата минута.

Треньорът на САЩ Боб Брадли няма проблеми с контузени и наказани футболисти. Дори Роби Финдли се завръща след наказание. Брадли залага на схема 4-4-2 като за пръв път от доста време насам в мачът с Алжир отбраната на янкките не пусна гол.

Треньорът Милован Райевац едва ли ще прави големи промени след добрата игра срещу Германия. Очаква се Доминик Адия да замени Квадво Асамоа в халфовата линия. Ганайците предпочитат схемата 4-2-3-1, което им осигурява сериозно присъствие в централната зона на терена.

И двата тима направиха чудеса, за да стигнат до този етап. Амбицията за добро представяне е голяма и със сигурност тимовете ще са подвластни на напрежението.  Убедителен победител е малко вероятно да се излъчи. Равенството изглежда логично като спорът ще бъде  разрешен или в продълженията или дори след дузпи.


Последни 5 изиграни срещи:


САЩ:

29 май САЩ - Турция 2:1 (Приятелски мач)
05 юни САЩ - Австралия 3:1 (Приятелски мач)
12 юни Англия - САЩ 1:1 (СП 2010, Група С)
18 юни Словения - САЩ 2:2 (СП 2010, Група С)
23 юни САЩ - Алжир 1:0 (СП 2010, Група С)

Гана:

01 юни Холандия - Гана 4:1 (Приятелски мач)
05 юни Гана - Латвия 1:0 (Приятелски мач)
13 юни Сърбия - Гана 0:1 (СП 2010, Група D)
19 юни Гана - Австралия 1:1 (СП 2010, Група D)
23 юни Гана - Германия 0:1 (СП 2010, Група D)


Досегашни срещи:


САЩ - Гана

1 мач
0 победи за САЩ
0 равенствa
1 победа за Гана
Голова Разлика: 2:1 за Гана


Коефициенти от bet365:
САЩ - 2.70
Равен - 3.10
Гана - 2.87

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
131