Светът е футбол! (Част I)


Т. Михайлов

Светът е футбол! (Част I)

От 11 юни до 11 юли целият свят ще съсредоточи поглед към Южна Африка, където най-добрите 32 национални отбора на планетата ще премерят сили в 19-ото световно първенство. На заден план ще останат политиката, икономиката и дори военните конфликти, защото битките на 10-те стадиона, които домакините са построили или обновили за Мондиала ще са с далеч по-голямо значение.

Futbol TV ще опита да ориентира читателите си в гъстата палитра от отбори, футболисти, треньори и статистика. През цялото времетраене на шампионата ще може да проследите всичко най-ново около участниците в очакваното цели 4 години събитие. Но да преминем от авторекламата към една кратка прелюдия за това какво може да очакваме в следващите 30 дни.

На Мондиала и този път ще има представители на всичките 6 населени континента. Най-много разбира се са европейските тимове – 13. Следват представителите на Африка – 6, Южна Америка – 5, Азия и Северна Америка – 3 и Океания – 2. Това разпределение е географско, тъй като според футболното зониране Австралия е представител на Зона Азия.    

ФАВОРИТИТЕ

Естествено, както преди всеки шампионат най-големият фаворит за краен успех е 5-кратният световен шампион Бразилия. “Селесао” е единственият тим печелил Световната купа на всички континенти, на които се е провеждал шампионатът. Африка е домакин за пръв път, което дава големи шансове на “златистите”. Треньорът им Карлош Дунга практикува прагматичен футбол и миналото лято спечели Купата на Конфедерациите също проведена в ЮАР. Бразилия е единственият отбор, който има участие на всички първенства и е на първо място във вечната ранглиста. Кака и компания ще са мотивирани до краен предел за успех, тъй като отпаднаха едва на ¼-финалите преди 4 години в Германия.

Коефициент за краен успех на Бразилия в bet365: 5,50
Прогноза на Futbol TV - Шампион

Като най-голям фаворит за предстоящото Световно букмейкърите определят Испания. Нямаше да е справедливо обаче да започнем представянето на отборите с тим, който никога не е докосвал Световната титла като най-големият му успех е 4-то място през забравената вече 1950 година. “Ла Фурия” обаче влиза в турнира със самочувствието на действащ европейски шампион и един от най-безапелационните отбори в най-тежката квалификационна зона – УЕФА. Испания също познава терените в ЮАР, бидейки участник в Купата на Конфедерациите. Отборът обаче не оправда очакванията през миналото лято.

Коефициент за краен успех на Испания в bet365: 5,00
Прогноза на Futbol TV - четвъртфинал

Трети в класацията на bet365 е тимът на Аржентина. Двукратният световен шампион се ръководи от легендата Диего Армандо Марадона. Гаучосите вероятно разполагат с най-добрите единици, но дали имат стабилен отбор? Класирането им за Мондиала беше повече от изстрадано, а някой решения на Дон Диего предизвикват доста критики. Извън състава бяха оставени две от звездите на новия носител на Шампионската лига Интер. Става дума за Хавиер Санетио и Естебан Камбиасо. Твърде много надежди се възлагат на Лионел Меси и това може да изиграе лоша шега на “синьо-белите”. Групата им не изглежда тежка, но Нигерия, Гърция и Южна Корея са коварни отбори.   

Коефициент за краен успех на Аржентина в bet365
– 7,50
Прогноза на Futbol TV – четвъртфинал

Англия е един от тези отбори, които преди всяко първенство тръгват за златните медали, а се връщат някъде около ¼-финалите, обикновено след като са ги отстранили с дузпи. Световните шампиони от 1966 уповават големите си надежди на Фабио Капело. Роден победител, Дон Фабио обикновено постига своите цели. Въпросът е дали ще успее да дисциплинира разглезените английски звезди. “Трите лъва” дадоха две свидни жертви – заради травми от състава отпаднаха Дейвид Бекъм и Рио Фърдинанд. ЮАР е страна, която британците са превземали, дали ще го сторят отново?

Коефициент за краен успех на Англия в bet365 – 8,50 
Прогноза на Futbol TV – полуфинал

Холандия подобно на Испания е един от големите световни отбори, който досега не е триумфирал със световната купа. На два пъти “лалетата” са на крачка от отличието, но и в двата случая губят финала. На Европейското първенство преди 2 години те прегазиха конкурентите си в “групата на смъртта”, но отпаднаха от Русия на ¼-финала. Марко ван Бастен бе заменен от Берт ван Марвейк, а момчетата от Ниската земя направиха на пух и прах съперниците си в квалификациите. Лидерите им Уесли Снайдер и Ариен Робен бяха главни действащи лица до самия финал на Шампионската лига. Където се изправиха един срещу друг. С малко повече късмет Холандия може да спечели титлата в ЮАР, където има доста холандски заселници.

Коефициент за краен успех на Холандия в bet365 – 10,00
Прогноза на Futbol TV – финал

“Футболът е проста игра! Играят 11 срещу 11 и накрая печелят германците” или “Когато Германия е слаба играе финал, когато е силна взима Купата”. Тези думи на Гари Линекер ще остана завинаги във футболната митология. Обикновено легендарният нападател е напълно прав, е с редки изключения. През 2002 един посредствен немски тим стигна до финала, губейки там от Бразилия. През 2006 като домакини немците отново не бяха нищо особено, но завършиха трети. Две години по-късно  играха финал на ЕВРО 2008. Сега Маншафтът е един от най-младите състави на първенството, но понесе тежки загуби преди Мондиала. Контузия получи капитанът Михаел Балак. Групата на немците е доста завързана, а на ¼-финала те засичат група C, където личат имената на Англия и САЩ.

Коефициент за краен успех на Германия в bet365 – 13,00
Прогноза на Futbol TV – осминафинал

Трудно е човек да отпише четирикратния световен шампион Италия. “Скуадра адзура” не блести напоследък, но тази страна винаги се мобилизира, когато удари часът на истината. Обикновено италианците стартират трудно в шампионатите, но в последствие набират скорост. Европейското първенство и Купата на Конфедерациите не бяха никак успешни за тях. В квалификациите тимът попадна в лека група с България и Ейре и бе малко затруднен. Все пак при Италия се наблюдава една цикличност – Скуадрата е на финал на всеки 12 години и печели трофея на 24.

Коефициент за краен успех на Италия в bet365
– 17,00   
Прогноза на Futbol TV – четвъртфинал

Последен сред големите 8 фаворита за трофея е тимът на Франция. През 2006 “петлите” бяха отписвани, а мачовете им в групата бяха мъчителни като доза късмет помогна на състава да продължи в плейофите. Там Франция бе друга. По пътя към финала “петлите” отстраниха Бразилия, а една дузпа ги раздели с втората им световна титла. Класирането за ЮАР беше доста измъчено, след като Франция игра бараж с Ейре и продължи благодарение на голов пас с ръка на Тиери Анри. Раймон Доменек бе спряган за уволнение след всеки по-слаб мач на Франция, но ще води тима и на този Мондиал.

Коефициент за краен успех на Франция в bet365 – 21,00
Прогноза на Futbol TV – отпада в групите

Очаквайте втората част на материала, където ще ви посъветваме от кои тимове може да очаквате изненади и кои са абсолютните аутсайдери в шампионата.



  Сподели
276