10 години Абрамович: Как олигархът промени футбола


П. Пенков

10 години Абрамович: Как олигархът промени футбола

Преди точно десет години на днешната дата, тогава непознатият руския милиардер Роман Абрамович реши да поеме затъналия в дълговре лондонски клуб Челси, като ги направи световна суперсила. Откакто той стори това за сумата от 140 милиона паунда, Абрамович вложи изключително много средста за подобряване на клубната инфраструктура, подписването на конракти с футболисти от световно ниво и наемайки изключителни специалисти на треньорските постове.

Пари за трофеи

От момента, в който Абрамович пристигна на "Стамфорд Бридж" той желаеше само едно нещо - трофеи - и това и получи. В първият си сезон като собственик, Челси не спечели нищо, но финишира на сезона на втората позиция в подреждането. Успех последван от изненадващото уволнение на Клаудио Раниери. Назначеният на неговото място Жозе Моуриньо успя да изведе отбора до два триумфа във Висшата лига. Освен това лондончани спечелиха на два пъти Купата на Лигата и един път Купата на Футболната Асоциация.
http://news.bbcimg.co.uk/media/images/68225000/jpg/_68225722_abramovich_getty.jpg
Въпреки успехите на специалният, той трябваше да отстъпи поста си на Карло Анчелоти и Роберто Ди Матео. През 2010г. Челси отново спечели английското първенство, а в допълнение и 3 триумфа във ФА Къп. Въпреки важността на успехите, Абрамович желаеше Купата в Шампионска лига повече от всичко друго. Руснакът трябваше да изчака 9 години, докато това се случи. В обобщение Челси спечели общо 11 трофея след Роман Абрамович.

Причината за успехът на сините може да се търси в трансферната политика на клуба, който общо е похарчил 700 милиона паунда за привличането на нови играчи, макар част от тях да на бяха толкова успешни. Пример за това е 50-те милиона паунда, които бяха похарчение за нападателя Фернандо Торес. Контрастните примери са Хуан Мата, Майкъл Есиен и Дидие Дрогба, които изплатиха повече от желаното парите, които бяха дадени за техния подпис.

Примерът на Абрамович

Откакто Абрамович пое Челси, дойде преломът в английския футбол, след като много чуждестранни инвеститори решиха да вложат парите си именно на острова. Примерите са - Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед, Ливърпул и Астън Вила. С течението на времето подобни стъпки бяха предприети и в други страни като Франция, Испания и Русия (ПСЖ, Малага, Анжи Махачкала).

Империята на Роман

Абрамович успя да помогне за отпушването на чуждестранните инвестиции и привличането на много милиадери в световния футбол. Едно може да се твърди със сигурност, Челси претърпя промяна към по-добро след Абрамович. Голямата част от тази промяна се асоцира с името на Жозе Моуриньо. Именно поради това руснакът е решен да даде началото на новата декада (10 години) отново под ръководството на специалният.

  Сподели
227