Dream Team от Топ 5 на първенствата на Европа (17.01 - 21.01)


Н. Гавазов

Dream Team от Топ 5 на първенствата на Европа (17.01 - 21.01)

Наред с различните трансферни слухове, любителите на най-популярния спорт на планетата продължават да се радват на футболните пиршества по европейските терени. Барселона претърпя поражение в Земята на баските, но борбата за титлата на Испания, както впрочем и тази в Германия не предизвиква толкова много интрига както в останалите първенства. В Италия Ювентус записа поредната си победа, но върнатите точки на Наполи изостриха спора за Скудетото. Не по-малко любопитна изглежда ситуацията в Англия, където Юнайтед не успя да победи Тотнъм, а от това се възползва Сити, който скъси разликата от своя конкурент. Най-горещо е във Франция - тук трима кандидати за титлата за събрани в една точка!

Кои са героите на изминалата седмица по европейските терени? Представяме ви: Dream Team за периода 17.01 - 21.01. Тактическа постройка 4-4-2.


ВРАТАР

Давид Де Хеа (Манчестър Юнайтед)

Изборът на вратар предизвика известни затруднения в нашата работа, тъй като грубата грешка на Давид Де Хеа в края на мача на „Уайт Харт Лейн" доведе до загубата на две точки за Юнайтед. Сравнявайки испанеца с представянето на останалите си колеги по европейските терени, оказва се, че най-близо до показателите на Давид е Жулио Сезар от КПР, който също допусна гол във вратата си. Така или иначе, Де Хеа направи седем спасявания и шест пъти улови опасно центрирани топки. Дали наистина Сър Алекс иска да се отърве от младия испанец или това са поредните спекулации в британската преса.

Подгласници: Жулио Сезар (КПР)

 

 

ЗАЩИТА

Тони Янчке (Борусия М'гладбах)

Борусия успя да удържи нулевото равенство като гост на Хофенхайм, а десният защитник Янчке стана в този мач едно от действащите лица. В актива на Тони влиза както неговата невероятна помощ в работата за запазване на собствената врата, но и 127 докосвания на топката и 89 точни паса. След мача бранителят на „кончетата" е обявен за играч на срещата.


Александър Маддлунг (Волфсбург)

Срещата Волфсбург и Щуртгарт завърши не съвсем по начина, по който ни я показва статистиката. „Швабите" нанесоха по вратата на „вълците" 21 удара (срещу седем(, изпълниха 8 корнера (срещу 3) и владееха топката повече, но загубиха с 0:2, като при това Волфсбург нанесе само два удара в рамките на вратата. Вторият от тях се оказа в изпълнение на Мадлунг, който не само ще бъде запомнен с това попадение, но и с добрата си игра в защита и на „втория етаж".


Грегъри Бурийон (Лориен)

В мъжката битка с Труа, по време на която паднаха пет гола, в 83-та минута Бурийон отбеляза победното попадение за своите. Освен това защитникът положи максимум усилия в работата си по изпълнението на традиционните функции - според статистиката, 28-годишният централен бранител пресече десет топки и спечели деветте си единоборства.

 

 Бен Дейвис (Суонзи Сити)

19-годишният защитник на Суонзи Сити стана един от тези, които развалиха юбилея на Майкъл Оуен - възпитаникът на Ливърпул вкара своя 150-ти гол във Висшата лига, но неговият Стоук Сити претърпя поражение. Един от головете във вратата на „грънчарите" бе дело на Бен Дейвис, който освен този успех, три пъти успя да открадне топката от противника (от три опита) и извърши четири успешни шпагата (от четири опита).


Подгласници: Агер (Ливърпул), Маркиньос (Рома), Коентрао (Реал Мадрид), Хумелс и Пишчек (Борусия Дортмунд).

 

ПОЛУЗАЩТА

Анхел Ди Мария (Реал Мадрид)

Главен герой на фееричната победа на Реал Мадрид над Валенсия се оказа Ди Мария. Със своята вдъхновена игра аржентинецът даде достоен отговор на всички критици, които едва ли не призоваваха Моуриньо да го продаде. Анхел оформи дубъл срещу „прилепите" и освен това подаде отличен пас към Игуан, с който аржентинецът откри резултата.


Пол Погба (Ювентус)

Младият французин, изпълняващ в мача с Удинезе ролята на Андреа Пирло, осъществи успешно пет рейда в противниковата половина и спечели десет единоборства! Особено интригуващо изглеждаше за перспективния футболист комбинацията от добър дрибъл и признаци на навици за мощна борба. Двата му гола в мача изобщо няма нужда да ги броим. Да се чуди човек, какви са причините Сър Алекс да изпусне този талант?

 

Стивън Джерард (Ливърпул)

Звездният за Ливърпул мач с Норич бе изключително успешен за капитана на мърсисайдци, който даде тон за доброто представяне на тима. Легендарната осмица на „червените" порази вратата на „канарчетата" с фирмения си далечен удар, освен това 129 пъти успешно работи с топката и също така осъществи 20 подавания на далечна дистанция.

 

Давид Силва (Манчестър Сити)

Испанският мозък на атаките на английския шампион вкара два гола за „гражданите" във вратата на Фулъм, освен това Силва създаде шест опасни положение, от които неговите партньори не успяха да се възползват.


Подгласници: Рамирес (Челси), Гуарин (Интер), Нианг (Милан), Белучи (Катания), Андер (Атлетико Билбао), Холтби (Шалке 04), Табану (Тулуза).

 

НАПАДЕНИЕ

Кристиано Роналдо (Реал Мадрид)

Най-добрият футболист на испанския шампион не остана настрана от погрома, който „бланкосите" организираха над Валенсия на „Местая". Португалският супер-бомбардировач два пъти огорчи Диего Алвес и един помогна това да стори Ди Мария. Освен това Роналдо спечели осем единоборства, потвърждавайки реномето си на твърд футболист.


Джампаоло Пацини (Милан)

Нападателят на „росонерите" донесе н своя отбор три точки в мача с Болоня, отбелязвайки два гола. Особено трябва да отбележим второто попадение на Пацини - играчът се пребори с противников защитник и изпрати топката покрай стража на Болоня. На всичкото отгоре нападателят създаде две опасни положения в наказателното поле на съперника и спечели десет топки също в района около вратата на „рособлу".


Подгласници: Мьолдерс (Аугсбург), Ле Фондре (Рединг)


СТАРШИ-ТРЕНЬОР

Брайън Макдермот (Рединг)

Поздравления за мениджъра на Рединг и неговите футболисти в мача срещу Нюкасъл в рамките на 23-ят кръг на Висшата лига на Англия. Преди гостуването на емблематичния „Сейнт Джеймсис Парк", лондончани се намираха на последно място в класирането, на три точки от спасителния бряг и на пет от своя конкурент, който този сезон все още не може да намери себе си. Макдермот направи три неща в мача на своя отбор. Първо, той смени традиционната схема да играе с един опорен полузащитник и този път постави в средата на терена четирима футболисти. По този начин на практика създаде два отбранителна вала, които Нюкасъл трудно преодоляваха. Второ, специалистът накара играчите си да повярват, че могат не само да вземат точка тук, но и нещо повече. Трето, включването в игра на Ле Фондре се оказа изключително печеливш ход - минута след влизането си, 26-годишният нападател изравни резултата, а шест минути по-късно отбеляза победен гол.

 

  Сподели
171