Dream Team от Топ 5 на първенствата на Европа (06.03 - 13.03)


Н. Гавазов

Dream Team от Топ 5 на първенствата на Европа (06.03 - 13.03)

FUTBOL TV продължава да представя на вниманието на своите читатели най-добрите футболисти за изминалия уикенд от топ 5 на първенствата в Европа. На Острова Юнайтед измести Сити от върха, а Арсенал записа пета поредна победа, която доближи „артилеристите" до третото място в класирането. В Бундеслигата Байерн Мюнхен започна да скъсява дистанцията от Борусия Дортмунд след като шампионите стъпиха накриво в Аугсбург. В Испания и Франция лидерите си взеха своето, а в Серия А Ювентус записа четвърто поредно равенство и това позволи на Милан да увеличи дистанцията от „бианконерите.









Представяме ви: Dream Team за периода (06.03- 13.03). Тактическа постройка 5-3-2.


ВРАТАР

Тобиас Сипел (Кайзерслаутерн)

Според специалистите, изходът от мача Щутгарт - Кайзерслаутерн беше с предизвестен край - последният в класирането нямаше никакви шансове за успех срещу борещия се за място в евротурнирите отбор на домакините. Предварителните прогнози се оправдаха - „швабите" от самото начало обсадиха вратата на своите гости, които се бранеха колкото могат, но в крайна сметка успяха да запазят до края двете нули на светлинното табло. Основна заслуга за това обаче имаше вратарят на „червените дяволи" Тобиас Сипел, който направи девет невероятни спасявания сред дъжда от удари и заслужено бе обявен за герой на мача.

Подгласници: Ворм (Суонзи Сити)

ЗАЩИТА

Хуанфран (Атлетико Мадрид)

Десният защитник на Атлетико Мадрид Хуанфран в мача срещу Гранада беше получил специфични функции: да отговаря лично за атакуващият полузащитник на гостите Ромеро и да подкрепя Салвио и Адриан при атаките на отбора. 23-годишният бранител се справи великолепно със задълженията си - обезличи напълно 10-ката на Гранада и се включваше активно по десния фланг на нападателната линия на „дюшекчиите". При едно от неговите центрирания се стигна и до втория гол на Атлетико, с което окончателно отпадна въпросът с това, кой ще бъде победител в мача.

Габриел Палета (Парма)

Централният защитник на Парма имаше тежка задача в мача срещу Аталанта - да неутрализира най-опасното оръжие на домакините Денис. 26-годишният бранител на „дуковете" спечели 100% от двубоите си срещу нападателя, освен това няколко пъти помагаше на останалите си колеги в защитата, а венецът на добрата му игра бе изравнителният гол в 55-та минута, с който донесе точката за своя тим.

Себастиан Прьодл (Вердер Бремен)

24-годишният централен защитник на Вердер Бремен Прьодл не загуби нито едно единоборство срещу нападателите на гостите от Хановер, обезличавайки напълно Конан и Абделауи, които често сменяха местата си в мача, но така и не успяха да превземат вратата на Вийзе. Добрите изяви на бранителя продължиха и през второто полувреме, а голът му в 49-та минута на практика обезпечи победата на домакините в този мач.

Дидак (Еспаньол)

Еспаньол буквално се саморазправи с Райо Валекано в много важен мач, в който трите точки върнаха каталунците в борбата за място в евротурнирите. Нападателите си свършиха чудесно работата в предни позиции, но трябва да кажем, че защитата на домакините също се представи на ниво и особено трябва да отбележим играта на двамата крайни защитника. Ние обаче се спряхме на левия бранител Дидак, който завърши мача без загубено единоборство, а пробивът му в средата на първото полувреме и асистенцията към Коутиньо на практика обезпечиха победата на Еспаньол.

Ашли Уилямс (Суонзи Сити)

Трябва да кажем, че добрата игра на защитата на домакините и вратаря Ворм помогнаха много за победата на „лебедите" над „милионерите" от Манчестър. Останалото го свърши Люк Муур в 83-та минута. От четиримата бранители на уелския тим обаче следва да отличим играта на централния бранител Ашли Уйлямс - агресивен и същевременно акуратен в действията си, освен това на няколко пъти поправяше грешките на недостатъчно убедителния в този мач Тейлър. Всъщност, след Ворм, Ашли бе най-добрият полеви игра на „Либърти Стейдиъм".

Подгласници: Евра (Манчестър Юнайтед), Колинс (Астън Вила), Самуел (Интер), Масчерано (Барселона), Лам (Байерн Мюнхен).


ПОЛУЗАЩИТА

Ариен Робен (Байерн Мюнхен)

Робен, който напоследък не играе толкова ярко за Байерн, просто се нуждаеше от подобен мач, който се случи против Хофенхайм. Холандецът отбеляза два гола, записа две асистенции и заслужено беше определен за играч на мача.

Микел Артета (Арсенал)

Арсенал постигна много важна победа над Нюкасъл, в мач, в който „артилеристите" отново демонстрираха характер, какъвто отдавна не бяхме свикнали да виждаме в лондончани. Хората на Венгер губеха с 0:1, но намериха сили да изравнят, а в добавеното време на мача Вермален вкара победния гол. Излишно е да казваме, че двигателят на Арсенал беше Микел Артета, през който преминаха близо 2/3 от топките в средата на терена, а испанецът демонстрира невероятната точност в играта си от 94 %.

Ашли Йънг (Манчестър Юнайтед)

Шампионите успяха да победят УБА и след загубата на Сити в Уелс, хората на Сър Алекс се изкачиха на върха - след 21 изиграни кръга. Ако трябва да отличим някой в този мач, в нашия списък ще попаднат бранителите Фил Джоунс и Патрис Евра, както и атакуващите футболисти Рууни, Ернандес и Ашли Йънг. Но ако имаме право да изберем само един футболист от отбора-победител, няма никакви съмнения, че това трябва да бъде именно Ашли Йънг: бърз и креативен и трябва ли тогава да ни учудва, че над 40% от атаките на Юнайтед бяха осъществени през зоната на бившия футболист на Астън Вила.

Подгласници: Лампард (Челси), Хойлет (Блекбърн), Пирло (Ювентус), Борини (Рома), Тулалан (Малага), Гарсия (Осасуна), Кроос (Байерн Мюнхен), Кабела (Монпелие)


НАПАДЕНИЕ

Марио Гомес (Байерн Мюнхен)

Феерията, която Байерн Мюнхен устрои в мача с Хофенхайм не може да не остане незабелязана. А главен солист в нея беше Марио Гомес, който оформи хеттрик. Вкарвайки още в петата минута, Марио постави началото на побоя над „селяните" на „Алианц Арена", а след изиграване на останалите срещи от Бундеслигата, Гомес бе обявен за Играч на кръга.

Езекиел Лавеци (Наполи)

В навечерието на срещата с Челси Наполи се разправи по най-блестящ начин с Каляри. Двата отбора подариха на феновете истински празник на атакуващия футбол, вкарвайки общо девет гола. В главната звезда тази вечер обаче се превърна Лавеци, който освен, че раздаваше изумителни пасове, сам отбеляза едно от попаденията за своя отбор. Въпреки, че 26-годишният футболист прекара на терена 60 минути, той попадна не само в обектива на камерите - Играч на мача, Играч на кръга в Серия А, а Eurosport го определи за най-добър нападател на уикенда в топ 5 на първенствата в Европа.

Подгласници: Рууни (Манчестър Юнайтед), Ларивей (Каляри), Меси (Барселона), Игуаин (Реал Мадрид).


СТАРШИ-ТРЕНЬОР

Брендън Роджърс (Суонзи Сити)

Едва ли някой е предполагал, че дебютантът във Висшата лига на Англия Суонзи Сити ще успее да победи Манчестър Сити и по този начин ще изхвърли „гражданите" от лидерската им позиция. „Лебедите" обаче успяха да го направят, при това не оставиха никакви съмнения относно победата си - 55% владеене на топката, 67% спечелени единоборства !) и 85 % точност в действията на домакините срещу 80% на своя противник. Домакините показаха много решителност в намеренията си, вяра в собствените сили и най-важното - играчите на Брендън Роджърс излязоха на „Либърти Стейдиъм" без страх от именития си съперник. А в тези аспекти от противопоставянето между двата отбора огромна е ролята на треньора.

  Сподели
244