Dream Team от ТОП 5 на първенствата на Европа (14.12 – 20.12) (видео)


Н. Гавазов

Dream Team от ТОП 5 на първенствата на Европа (14.12 – 20.12) (видео)

Докато Барселона мачкаше Сантош в Япония, в Испания Реал Мадрид се разправи за пореден път със Севиля, повтаряйки резултата от миналата година на „Рамон Санчес Писхуан" и благодарение на това, разликата между двата гранда остава три точки. В Серия А бомбата бе хвърлена от Рома, който победи Наполи на „Сан Паоло", в Германия лидерите продължиха да мачкат, а в Англия Манчестър Сити не позволи да бъде изпреварен от шампионите. Какво се случи в най-добрите първенства на Стария континент и кои са героите на изминалата седмица - само и единствено във FUTBOL TV.

Представяме ви: Dream Team за периода (14.12- 20.12). Тактическа постройка 3-4-3.

ВРАТАР

Мишел Ворм (Суонзи Сити)

Трудно ще се съгласим с експертите на авторитетната английска медия Sky Sports, че холандският вратар на Суонзи - Мишел Ворм заслужава оценка 7 за спектакъла, който изнесе в мача на „лебедите" срещу Нюкасъл. „Свраките" имаха седем голови положения, единадесет удара към вратата, девет корнера, а вратарят Ворм, който си спечели прозвището „убиецът на дузпи" извърши пет фантастични спасявания в самия край на мача, за да си тръгне отборът му непобеден.

Подгласници: Буфон (Ювентус)

ЗАЩИТА

Винсент Компани (Манчестър Сити)

Когато вратарят на един отбор се справя блестящо със задълженията си не е прието да хвалим защитата. Но класното нападение на Арсенал предполагаше, че „артилеристите" ще започнат да безпокоят отбраната на „гражданите". И тогава е нужно да се направи нещо за да бъде спрян Ван Перси и неговите съотборници. Сити успя да го стори, а най-много в ариегарда на домакините се отличи Винсент Компани, който бе назован от Sky Sports „Маршалът в отбраната". Е, ние само ще допълним, че ролята на Маршала в това, неговият отбор да победи възродения тим на Арсен Венгер е огромна.

Марвин Платенхард (Нюрнберг)

Нюрнберг гостува на Байер Леверкузен и постигна победа с 3:0. Това е все едно Тотнъм да загуби на собствен терен от Уигън или например Интер от Сиена. Но стига със сравненията. Огромна заслуга за победата на „майсторите" срещу „аспирините" има Платенхард - защитникът неутрализира напълно Шурле и Дердийок, не пропусна нито една атака на своите и на всичкото отгоре записа две асистенции - Хегелер и Пекхарт с удоволствие откликнаха на подаванията на бранителя.

Жуан (Рома)

Рома победи изненадващо Наполи на „Сан Паоло" и головете на Освалдо и Симпличио наистина бяха от голямо значение за „римските вълци". Но нека не забравяме, че отбраната на столичани изглеждаше невероятно и също даде своя принос за успеха. А сред четиримата бранители на Рома, следва да отличим най-много Жуан, който се справи напълно с Кавани и Лавеци, а по-късно и с Пандев. Не бива да говорим, че нападателите на „партенопеите" имаха ден - просто срещу себе си имаха Жуан.


Подгласници: Шкъртел (Ливърпул), Уолкър (Тотнъм), Мартин (Норич), Лусио (Интер), М'Бенгу (Тулуза).

ПОЛУЗАЩИТА

Антонио Ночерино (Милан)

Бившият футболист на Наполи се прояви по страхотен начин в мача на „росонерите" срещу Сиена. Антонио бе старателен и изобретателен в атака и не бива да ни изненадва, че той откри резултата в срещата. А головото му подаване към Пато в края на двубоя, даде основание на Sky Sports да определи Ночерино за играч на мача. Ние бихме казали - и на кръга.

Анхел Ди Мария (Реал Мадрид)

Запалянковците на Реал Мадрид разглеждаха мача срещу Севиля като начин за реабилитация на любимците им и трябва да признаем, че това се получи. Повторението на резултата от миналия сезон на „Рамон Санчес Писхуан" не може да не зарадва феновете на мадридския колектив, а не може да не ги е зарадвала и феноменалната игра на Ди Мария, който асистира за първия гол, помогна за попадението на Калехон и сам вкара. Няма защо да се учудваме тогава, че Eurosport избра Ди Мария за играч на мача.

Самир Насри (Манчестър Сити)

За тази позиция колебанията ни бяха межди Давид Силва и Самир Насри - всеки един от тях бе великолепен в мача срещу Арсенал и даде своя принос за победата срещу лондончани. Спряхме се на Насри, защото французинът трябваше да преодолее психологическата бариера да играе срещу бившия си клуб и другото, което направи Самир е, че според статистиката той се оказва най-креативния футболист в състава на „гражданите", т.е. „моторът" на Сити в мача срещу Арсенал.

Рафаел ван дер Ваарт (Тотнъм)

Холандският атакуващ полузащитник проведе всичкото време на мача срещу Съндърланд с топката в своите крака и даде всичко от себе си, „шпорите" да победят възраждащият се тим на Мартин О'Нийл. Няма нищо изненадващо в това, че холандецът асистира за единственият гол в мача, а след него продължи да тормози отбраната на „черните котки".

Подгласници: Демпси (Фулъм), Карик (Манчестър Юнайтед), Пинци (Удинезе), Де Роси (Рома), Градел (Сент-Етиен), Бриан (Олимпик Лион).

НАПАДЕНИЕ

Роберто Солдадо (Валенсия)

Поклонниците на Валенсия очакваха реабилитация след загубата от Бетис и надеждите им се сбъднаха - „прилепите" победиха Малага с 2:0, като по този начин валенсианци прекъснаха една неприятна серия - последният мач, в който хората на Унай Емери не допуснаха гол в собствената си врата бе от 6 ноември. Иначе двата гола отбеляза Солдадо. Отначало нападателят получи пас от Хонас, излъга технично Кабалеро и опакова коледния подарък за Малага. След това отново по красив начин се възползва от центрирането на Алба.

Уейн Рууни (Манчестър Юнайтед)

От много време Уейн не бе попадал в символичния ни отбор. За това разбира се е виновен самият нападател, но блестящата му игра срещу Куинс Парк Рейнджърс ни даде основание да го изберем в Dream Team на FUTBOL TV за изминалия уикенд. Още повече, че Рууни бе признат за най-добър футболист на кръга във Висшата лига на Англия според версията на Sky Sports, но и без мнението на колегите от английската медия, ние сме убедени в правилността на нашия избор.

Роберт Левандовски (Борусия Дортмунд)

Прекрасната форма, в която се намира Левандовски оставя извън състава Лукас бариос, който през седмицата заяви, че ако нещата продължават по този начин, той ще бъде принуден да си тръгне. В мача срещу Фрайбург полякът отново бе най-добър на терена - нашият герой вкара два гола и асистира на Гроскройц, с което помогна на отбора си да постигне категорична победа с 4:1.

Подгласници: Раул (Шалке 04), Белами (Ливърпул), Барада (Хетафе), Шейру (Олимпик Марсилия), Ди Микеле (Лече).

СТАРШИ - ТРЕНЬОР

Роберто Манчини (Манчестър Сити)

Изборът на Роберто Манчини е своеобразно признание за неговия професионализъм. За италианският мениджър седмицата не беше лека. Освен, че играчите му не се бяха опомнили от отпадането си от Шампионската лига, но по време на една от тренировките се състоя спречкване между Ричардс и Балотели. Журналистите това и чакаха, но Манчини много бързо отсъди кой е крив и кой прав, успявайки да предпази възпитаниците си от пресата. По време на пресконференцията той определи постъпката на двамата футболисти като обикновена шега, но едва ли има някой, който да знае какво е било в душата на италианеца преди мача на отбора му с Арсенал, който ако бе загубен означаваше Юнайтед да бъде на върха. А оттам както знаем тима на Сър Алекс много трудно може да бъде свален.

  Сподели
155