Великобритания удари Абрамович, олигархът не може да продаде Челси


Н. Гавазов

 Великобритания удари Абрамович, олигархът не може да продаде Челси

Великобритания наложи нови санкции срещу седем руски олигарси и по-специално добави към списъка Роман Абрамович и Олег Дерипаска.

Това се съобщава на сайта на британското правителство.

Тези олигарси имат общо състояние от 15 милиарда долара. Съгласно новите санкции всички те подлежат на замразяване на всички активи в Обединеното кралство и на забрана за преминаване на границата. На британските граждани е забранено да извършват каквато и да е финансова дейност с тях.

Също така милиардерите попадат под транспортни санкции, което означава забрана на всякакви руски самолети да пресичат британската граница и в случай на нарушение на властите, те могат да конфискуват самолета.

Тази новина е голям удар за футболен клуб Челси. Сега Абрамович не може да продаде Челси, въпреки че отборът получи специален лиценз за продължаване на футболната дейност, свързана с футбола. Също така клубът не може да продава билети за мачовете на отбора, а "Стамфорд Бридж" ще бъде посещаван от хора, притежаващи абонаментни карти.

Това е удар и по абонаментната кампания на Челси за следващия сезон - клубът няма да може да продава абонаментни карти, което означава и отсъствие на зрители на домашните срещи на "сините".

 

Седем олигарси бяха подложени на санкции:

Роман Абрамович, акционер в стоманените гиганти Евраз и Норилск Никел, собственик на ФК Челси. Състоянието му е 9 милиарда долара.

Олег Дерипаска, акционер на En+ Group, на стойност 2 милиарда долара. Той притежава многомилиарден портфейл от имоти във Великобритания и е под санкции на САЩ от 2018 г.;

Игор Сечин, главен изпълнителен директор на Роснефт и близък приятел на Путин, е под санкции на САЩ и ЕС;

Андрей Костин, председател на борда на директорите на ВТБ Bank, близък приятел на Путин и стабилен поддръжник на инициативите на Кремъл чрез ВТБ Bank, неговото състояние се оценява на 379 милиона паунда;

Алексей Милер, главен изпълнителен директор на Газпром, който работи в режима на Путин от 90-те години, също е под санкции на САЩ;

Николай Токарев, президент на руската държавна компания Транснефт, който е работил с Путин в КГБ през 80-те години, той е  под санкциите на САЩ и ЕС;

Дмитрий Лебедев, председател на Борда на директорите на Банката на Русия, която се нарича "личната банка на Кремъл", той е под санкции на САЩ от 2016 г.

"Днешните санкции за пореден път показват, че олигарсите и клептократите нямат място в нашата икономика или общество. Имайки тесни връзки с Путин, те са свързани с неговата агресия. Кръвта на украинския народ е върху ръцете им“, съобщи външният министър Лиз Трус.

Напомняме, че на 24 февруари Руската федерация, по заповед на диктатора Владимир Путин, вероломно нахлу в Украйна. До момента агресорът търпи огромни загуби, провали се в тактическите си планове, а Русия се сблъска с безпрецедентни санкции. Всичко това принуди руската армия да започне да разрушава граждански обекти и да стреля по мирни хора, което се характеризира като престъпления срещу човечеството и за тях няма давност.

По-рано през седмицата главните прокурори на Германия и Испания обявиха, че започват разследване срещу Русия и диктатора Путин за военни престъпления и престъпления срещу човечеството. В петък пък прокурор от Международния съд в Хага съобщи, че събира доказателства за престъпленията на руската армия.

  Сподели
1809