Кога Англия ще стане световен шампион?


Н. Гавазов

Кога Англия ще стане световен шампион?

Кога Англия ще стане световен или европейски шампион? С риск да подразня любителите на английския футбол ще се опитам да дам отговор на този сложен въпрос. За всички е повече от очевидно, че английските запалянковци постоянно получават от своите клубове подаръци под формата на европейски победи и неслучайно коефицентът на английските отбори е най-висок. За посещаемост на мачовете, приходи и популярност в световен мащаб няма да говорим, но до този момент националния отбор носи само разочарование.

Но нека си припомним какво беше неотдавна отношението ни към националния отбор на Испания - „фаталните неудачници", които наистина си бяха заслужили прозвището. В момента обаче „Фурия Роха" е действащ световен и европейски шампион. А до този момент провалите на испанците на големите форуми бяха с такъв гръм и трясък, за който англичаните могат да мечтаят.

Успехи, успехи, но всяко явление си има рационално обяснение. Особено това важи за футбола. През 80-те години испанските клубове престанаха да се занимават със своите дарования и се нахвърлиха като хищници върху най-добрите футболисти на Европа. Спомняте ли си лидерите на Барселона от 80-те? Немецът Шустер и англичанина Линекер. Треньор пък беше Тери Венейбълс. Картинката в Реал не бе по-различна. Спомняте ли си обаче и друго? - през 1988 година когато Кройф пое Барселона, веднага заяви, че ако клубовете в Ла Лига продължават да се надпреварват да купуват чужди футболисти и по такъв начин да решават краткосрочните си задачи, на първо място ще пострада националния отбор. Наистина, холандецът докара на „Ноу Камп" Христо Стоичков, но и върна местните футболисти във футболните академии на Барселона, намери работа на опитни треньори, които започнаха да работят с деца от петгодишна възраст и от рано да ги учат на футболните техники.

Колкото и изненадващо за мнозина да звучи, но съвременната революция в немския футбол осъществи Юрген Клинсман. Да, точно човека, който претърпя страхотни критики за неубедителните си резултати. Той обаче си следваше своята далновидна политика и наложи в отбора атакуващ футбол и свободна игра, привлече също така и млади футболисти. Ето защо в момента Федерацията по футбол на Германия му е благодарна.

Къде се намира Англия? „Трите лъва" не са единствения отбор, който претърпя съкрушителен крах на Мондиал 2010. Представянето на Италия и Франция беше още по-шокиращо. Но и двата отбора бяха финалисти от предишното Световно. Този път обаче французите решиха повече да си изясняват отношенията вътре в отбора, а и треньора им Доменек повече разговаряше със звездите, отколкото с играчите си. Старецът Липи пък от прекалена мъдрост не успя да извърши смяната на поколенията в италианския футбол и резултата го знаем. Но това са единични случаи. При англичаните нещата са по-печални - последната им голяма победа е преди 44 години!

Защо повечето европейски трофеи отиват във Висшата лига на Англия, но националния отбор не намира себе си? Пак ще Ви накарам да си спомните думите на един друг футболен философ - Жозе Моуриньо: „Погледнете английските клубове, които достигат до последните фази на Шампионската лига и ми кажете колко англичанина виждате в тях? Мисля, че поне засега не бих приел предложение да застана начело на Англия". Човекът винаги е бил прям и си е казвал нещата в прав текст. За това едни го мразят, а други обичат, но истината е, че средно в отбор има по двама национала.


Следващият момент е, че подготовката и възпитанието във футболните академии не се променя вече повече от 30 години. Момчетата там говорят само за борба и за победа. Никой не отрича, че англичаните правят най-зрелищните мачове, а футболистите притежават качества на улични бойци. Добре, но ги няма идеите. Имаме 11 атлета, но го няма диригента. Някой да вижда кой в Англия е Шави, Пирло, Снайдер или Йозил? Още през 80-те години се наложи максимата: „Холандският футбол е техничен, защото е холандски", а не защото там се учат да играят на такъв от малки.

А консерватизмът на англичаните също е пословичен. Французите поставиха начело на отбора младия Лоран Блан, който строи съвършенно нов и млад отбор. Италианците бяха поети от Чезаре Прандели - треньор със свежи идеи, който също променя състава и се опитва да наложи млади играчи. Англичаните какво правят? Продължават да чакат и да се надяват..или правят едно нищо.

Във вторник вечер Англия игра срещу Черна гора. Имах намерение да напиша коментара си в навечерието на този мач, твърдо убеден, че хората на Капело няма да могат да победят в тази среща, но все пак се въздържах и изчаках да видя крайния резултат. Футболната история е научила много хора да бъдат предпазливи в своите прогнози, но отсега обаче мога да отговоря твърдо на въпроса дали „Трите лъва" ще спечелят следващия Мондиал. Отговорът е еднозначен - не. И никога няма да го направят, ако не решат проблемите си, изброени по-горе.

PS: Авторът е фен на английския футбол и такъв ще си остане винаги

 

  Сподели
324