Въздишка на облекчение


Н. Гавазов

Въздишка на облекчение

Манчестър Юнайтед реши да започне новата година на чист лист – великият Жозе Моуриньо остана без работа. Случи се. Колкото и да не вярваха експерти и журналисти, особено след публикациите в британския печат, че португалецът запазва работата си поне до края на сезона. В крайна сметка Жозе не успя да избяга от синдрома на третия сезон и напусна "Олд Трафорд", изпратен с въздишка на облекчение от по-голяма част от футболистите на отбора.

Нашата цел не е да анализираме причините за раздялата между Моуриньо и клуба само 11 месеца след подписването на новия договор на португалеца и защо Юнайтед е първият отбор, който не можа да стане шампион под ръководството на Жозе. Още по-малко ще тръгнем по тънкия лед и ще задаваме въпроса, защо всички се смеят на Жозе, когато той иска качествени централни защитници, а никой не се смее на Манчестър Сити, който през последните години похарчи 150 милиона паунда само за централни защитници.

Задачата на настоящия анализ е да открием позитивите във вчерашната новина и още отсега трябва да кажем, че те са за всички.

Позитивите за Юнайтед

Недоволството в клуба от работата на Муриньо през последните месеци нарасна лавинообразно, а подозренията са, че широката публика е запозната само с една част от ефекта на "снежната топка" – онази, която няма как да бъде укрита. Почти сигурно е, че под повърхността има много неща, които може би ще станат ясни след 15-20 години, когато някой бивш футболист или ръководител реши да издаде автобиографията си.

Известно е, че Жозе влезе в открит конфликт с французите Пол Погба и Антони Марсиал, а в определени периоди публично и без свян нападна близо една  дузина футболисти. Португалецът винаги е търсил конфронтацията, но никога не е атакувал собствените си играчи в ранния период на кариерата си, като се смяташе, че целият каламбур е за отвличане на вниманието и да поеме критиките. В Юнайтед обаче се стигна до там известният Гари Линекер да предположи, че всички големи звезди ще напуснат клуба през януари. Заради Моуриньо.

В допълнение, португалецът е обвинен в това, че е свикнал да работи с готови да завладеят върховете футболисти и не отделя  достатъчно внимание на младежите. Поради това много млади играчи са загубили възможността да постигнат напредък.

Не на последно място, Моуриньо се е противопоставял на реформирането на клуба и по-специално на въвеждането на длъжността спортен директор. Получава се така, че Жозе е недоволен от работата на Ед Удуърд на трансферния пазар, а от друга страна португалецът е против промяна на статуквото

В крайна сметка Юнайтед няма какво да губи. Отборът е шести във Висшата лига, а в  Шампионска  лига ще се завърне едва през февруари. Дотогава  новият мениджър в лицето на Оле-Гунар Солскяер ще има време да навлезе в работата, да изглади конфликтите и да сплоти играчите. А относно компенсацията – първо, 25 милиона паунда не са сериозна сума за клуб като Юнайтед и второ, по-добре да бъдат загубени тези пари, отколкото безплатно да си тръгнат играчи като Марсиал, Погба или Де Хеа.

Позитивите за Моуриньо

Мнозина ще кажат, че Жозе се е опозорил на "Олд Трафорд", след като "червените дяволи" станаха първият, който не можа да стане шампион при Моуриньо. Но колко тима станаха шампиони на Англия за последните 5 години?  А в Италия, Германия, Испания или Франция?

Моуриньо е най-добрият от мениджърите, които работиха с отбора след 27-годишната ера на Сър Алекс Фъргюсън. Под негово ръководство "червените дяволи" спечелиха три трофея: Лига Европа, Националната купа и Купата на английската лига. Той върна Юнайтед в Шампионска лига, без която Юнайтед остана през 2016 г. с Луис ван Гаал, а сега за втори път класира тима в 1/8- финалите на турнира.

Ако вземем статистиката, Моуриньо в Юнайтед имаше почти същия процент от победи като Сър Фъргюсън. Според този показател Сър Алекс е лидер (59%), а португалецът е на второ място (58%), пред Ван Гаал (52%), Дейвид Мойс (53%), Райън Гигс (50%). За сравнение: Маурисио Почетино в Тотнъм има 56% победи, докато Юрген Клоп има 54% с Ливърпул.

Сега Моуриньо ще може комфортно да отпразнува Коледа и Нова година, заобикаляйки традиционната британска лудост, наречена Boxing Day, когато мачовете се играят един след друг. И като цяло Жозе  добре ще си почине преди следващата работа, защото през последните седмици той имаше наистина уморен вид. Също така Моуриньо се измъкна от перспективата да бъде унижен от ПСЖ – представете си Крис Смолинг и Фил Джоунс срещу Мбапе и Неймар. И не на последно място, португалецът ще получи обезщетение от 25 милиона паунда, които могат да станат 15 милиона, ако той подпише контракт с друг клуб преди 1 юли 2019 година. Дай, Боже всеки му такова уволнение!

Само едно нещо може да бъде обидно за Специалния: последните му три уволнения дойдоха след загуби в мачове с отбори на Юрген Клоп.  

Позитиви за всички останали

Много е говорено за футбола на Моуриньо и за тактиката, която той използва. И тук ще припомним какво казва Тиаго Мота в своята автобиография: "Жозе полудяваше, ако играехме добре, но губехме мач. Той се радваше на победите и на нищо друго. 1:0 го правеше щастлив, независимо от начина, по който постигахме този резултат".

Какво се получи в Юнайтед?  На практика забравихме колко хубаво могат да играят Рашфорд, Санчес, Марсиал и дори Лукаку спря да вкарва. Стигна се до там, че главното оръжие на Жозе се превърна Фелайни, към когото можеш да изпратиш топката, а там каквото стане. За това португалецът говореше след домакинството на Ювентус, че ако Маруан е взел участие в мача, нещата са можели да се развият иначе.

Феновете страдаха, гледайки играта на Юнайтед – без лидер, без страст и желание във футболистите, беззъба игра отпред, откъснат нападател и липса на взаимодействие и комуникация между играчите. И най-вече прословутият автобус, толкова чужд на английския футбол и особено на философията на "червените дяволи".

А дали Моуриньо се провали или не на "Олд Трафорд" – това ще покаже времето. Засега можем само да въздъхнем. С облекчение. А феновете на Юнайтед с надежда, че Солскяер ще преобрази отбора и ще му вдъхне поне малко живец.

  Сподели
742