Представяме: Лъвовете и три отбора в битка за второто място


Н. Гавазов

Представяме: Лъвовете и три отбора в битка за второто място

Главното футболно събитие за тази година е Европейското първенство във Франция. Всички почитатели на този велик спорт очакват с голямо нетърпение началото на празника, а също така и кой ще спечели последния мач от турнира. Според последни данни, с най-големи шансове за триумф са домакините, следвани от Германия и Испания. FUTBOL TV, верен на традицията, ще направи опит да даде своята оценка на всеки един участник от Евро 2016.


АНГЛИЯ


Националният отбор на Англия подхожда към поредното континентално първенство като един от най-силните тимове, но букмейкърите не поставят англичаните сред фаворитите за спечелване на турнира. Причината за това е наличието на по-авторитетни и по-успешни на подобни турнири отбори. За последните 25 години "Трите лъва" само един път се представиха достойно - на домашното Евро 96, когато играха полуфинал.

Иначе Англия пристига във Франция с гръм и трясък. Хората на Рой Ходжсън още в първия кръг победиха Швейцария като гост, след това отнесоха Сан Марино, победиха Словения, разгромиха Литва и към лятото никой не се съмняваше, че англичаните ще се класират за турнира. "Трите лъва" не намалиха темпото и станаха единственият отбор, който не загуби нито една точка в квалификациите. Англия вкара 31 гола и допусна само 3 в десет мача! Интересното е, че в символичния отбор на УЕФА попадна само Гари Кейхил.

Трудно е да кажем каква схема ще избере Ходжсън, но най-вероятно специалистът ще се спре на 4-3-1-2. Рой може да предложи и 4-5-1, но с наличния състав най-вероятна изглежда играта с двама нападатели и Уейн Рууни зад тях. Впрочем, треньорският щаб определено предприе риск със заявката, което ще доведе или до ултразрелищно представяне, или до провал, чиито ек ще се чува цяло лято. Петима нападатели в списъка, крайни защитници от Тотнъм и само един опорен полузащитник просто показва, че британците нямат намерение да играят отбранително. Въпроси обаче предизвикват отсъствието на Дринкуотър, който бе най-разрушителният полузащитник от разширения състав и номер едно по успешни шпагати във Висшата лига през изминалия сезон, както и наличието на Джон Стоунс - футболист, който проведе лоша кампания и периодично отпадаше от състава на не на-добрия отбор от Висшата лига. Недоумение буди и присъствието на Джак Уилшър. Играчът на Арсенал пропусна почти целия сезон, а в края когато се появи показа бавен футбол, изпълнен с много грешки.

Прогноза: Много е трудно да предскажем какво може да постигне Англия. Всички знаят какви са проблемите на "лъвовете" на големите турнири. Сега обаче съставът е млад, в него няма звезди и не бе изпратен отвъд Ламанша с фанфари, което може да много да помогне. Самият национален отбор не много добре разбира на какво е способен. Откровено казано, не бива да ни изненадва никакъв резултат, включително и спечелване на турнира.

 

 

РУСИЯ


"Сборная" трудно се класира за Европейското. Точно преди най-важните квалификационни мачове ръководството на руския футбол реши да извърши треньорска рокада. Така Капело бе заменен със Слуцки и за първи път от десет години руски специалист оглави националния отбор. Смяната се отрази позитивно. Първо, новият наставник получи подкрепата на цялата футболна общественост, а това повлия върху играчите. Второ, Слуцки премина към постройка 4-2-3-1, с която бяха постигнати четири поредни победи на финала, а това помогна да бъде изпреварена Швеция.

Гръбнакът на сегашния състав е изграден основно от играчи на ЦСКА и Зенит. Интересното е, че липсват футболисти от руския Лестър - Ростов, който завърши втори във вътрешното първенство. Другата въпросителна е свързана с появата на Широков, който съвсем загуби форма. Тепърва ще разберем, дали не се повтаря грешката с провала Аршавин, много е вероятно точно това да се случи. Също така недоумение буди отсъствието на Жирков. Официалната версия е, че Юрий има контузия, но не е тайна, че футболистът влезе в конфликт с треньора след мача с Франция. Присъствието на Мамаев също причина за въпросителни. Полузащитникът на Краснодар показа добър футбол във Висшата лига, но представянето му в Лига Европа бе ужасяващо. Голямата загуба за руснаците е Алан Дзагове, който се контузи в навечерието на турнира.

Като цяло, Русия си остава отбор-загадка за широката публика. Силната страна на тима е добрата атмосфера и организираната игра в защита, а слабото звено е средната линия, която би трябвало да захранва атаката с топки. Не е ясно и доколко Мамаев и Глушаков ще се справят с напрежението - ако двамата не се справят със задачите си, това ще постави под натиск защитата.

Прогноза: Много руски коментатори прогнозират класиране на четвъртфинал, но извън патоса ще кажем, че руснаците ще имат проблеми със самото излизане от групата. Словакия и Уелс не са по-силни от "Сборная", но и не са по-слаби. Равностойността на съперниците може да доведе до всякакви сценарии, поради това не бива да ни учудва, ако хората на Слуцки завършат както последни, така и втори в групата.

 

 

УЕЛС

Новата формула на Европейското превърна мощния някога турнир в състезание, за което не можем да използваме клишето, че тук няма слаби отбори. Напротив, има такива, но нищо не ни остава, освен да се примирим с жаждата за пари и търсенето на популизъм сред европейските чиновници. Един от тимовете, който се възползва от новия формат е този на Уелс, но имаме ли право да казваме, че "драконите" случайно са се класирали за турнира, след като завършиха на второ място в групата си, само на две точки от лидера Белгия?

Иначе британците, за разлика от Англия, почти не предизвикват интерес в Европа, но от друга страна публиката с нетърпение очаква играча, който затъмни Кристиано Роналдо във финала на Шампионска лига.

Поради тази причина не бива да се учудваме, че Крис Коулмън гради цялата игра на тима около Гарет Бейл. Главното достойнство на мадридската звезда е неговата скорост, а това е отличен вариант за контраатаки, разцъфтяващи под точните пасове на Аарън Рамзи. Очевидно е, че това ще бъде стилът на Уелс, но от друга страна следва да си зададем въпроса - дали "драконите" няма да станат проекция на Лестър на Евро 2016?

Освен Бейл, другото достойнство на уелсците е играта им в защита. Този отбор допусна само 4 гола в 10 мача от квалификациите, а схемата 5-3-1-1 или 5-3-2 обяснява защо това е така.

Прогноза: Фаворит в групата е Англия, а останалите три отбора ще се борят за второто място. Впрочем, представянето на Уелс в голяма степен зависи от това, какво ще покаже Бейл, който вкара 7 от общо 11-те гола в квалификациите и се отчете с 2 асистенции. Представете си какво ще се случи, ако Гарет не вземе участие в даден мач? Поради това ще повторим онова, което казахме за руснаците - "драконите" могат да завършат втори в квартета, но могат и да се провалят.

 

 

СЛОВАКИЯ


Пътят на Словакия към Евро 2016 се оказа много прост. Хората на Ян Козак изненадаха Украйна като гост в първия кръг, а след това у дома си победиха зашеметената от Мондиал 2014 Испания. След това "репре" просто не биваше да губят точки в мачовете, които са "в кърпа вързани". Така словаците спечелиха следващите си 4 срещи и по всичко изглеждаше, че са се класирали за Франция. Отпускането обаче можеше да струва скъпо както на играчите, така и на треньорския щаб. Загубата от Испания и равенството с Украйна може да бъде прието, но домашното поражение от Белорусия бе изненадващо. В крайна сметка Словакия се класира за Евро 2016 едва след победа над Люксембург в последния кръг.

18 човека от футболистите на Словакия играят зад граница, което не бива да ни учудва, след като местните треньори постоянно специализират в Германия, а към всяко училище има изградена школа. Като цяло съставът на "репре" е изграден от сбит и сплотен колектив, в който има футболисти от топ отбори, но и такива от по-обикновени тимове. Това е един от участниците на Евро 2016, който притежава изключителен дух и упорит характер и е много неприятен за противник. Характерна черта за отбраната е отличната координация между отделните футболисти, както и играта на втория етаж. Средната линия пък се отличава със своята работоспособност и трудолюбие, а също така и готовност да помага на защитата.

Основната слабост на Словакия е атаката. И не толкова, че отборът няма име от висока класа и с голям опит, а това, че няма изявен голаджия. Например, първи избор на Козак в нападение е Адам Немец, който има 3 гола в квалификациите (два срещу Люксембург).

Интересното около отбора е това, че отношението към треньора в Словакия е двойнствено. От една страна той се справи със задачата и най-после изведе страната на голям турнир. От друга страна постоянно е критикуван за своя консерватизъм, за липсата на опит в големи състезания и за слабата си комуникация с медиите. Истината обаче е, че Козак върна бойния дух на играчите и вярата им в собствените сили.

Прогноза: "Трябва да се страхуваме от словаците, защото те няма да се стесняват да убиват или да умрат, за да се класират за плейофите", заяви Йън Райт по отношение на Словакия. При всички положения подценяване на "репре" ще причини големи неприятности на този, който си го позволи. Като изключим първото място в групата и Англия като фаворит за него, всички останали отбори изглеждат равностойни и способни да завършат като подгласници на "Трите лъва". Изключение не правят и хората на Ян Козак, което означава, че тази група В ни обещава много зрелище и неясноти по отношение на класирането в нея.

 

  Сподели
213