Символичен отбор на Мондиал 2014


Н. Гавазов

Символичен отбор на Мондиал 2014

Символичният отбор на Световното първенство може да бъде чисто формален, както в повечето случаи процедира ФИФА в търсене на комерсиалното, а може да бъде и дълбоко личен, изцяло подвластен на симпатиите на феновете. Истината е, че е почти невъзможно в един отбор да намерят място всички герои на турнир от ранга на Мондиал. FUTBOL TV представя на вниманието на читателите си своята версия за символичния тим на отминалото Световно първенство. Тези, които имат различно мнение по въпроса, могат да споделят вижданията си в коментарите.


ВРАТАР

Мануел Нойер (Германия)

Колебанията ни започнаха още с този пост, като изборът ни се колебаеше между стража на националния отбор на Германия, вратарят на САЩ Тим Хауърд и Серхио Ромеро от Аржентина. Тук е мястото да споменем и за добрата игра на Кейлор Навас, Давид Оспина, Уго Лорис и Гилермо Очоа. Ние обаче се спряхме на стража на непобедимия отбор, който във всеки един мач показа ярка игра, голямо хладнокръвие и съвсем заслужено бе признат за най-добър страж на турнира.

Подгласници: Серхио Ромеро, Тим Хауърд

 

 


ЗАЩИТА


Филип Лам (Германия)

Хосеп Гуардиола може и в бъдеще да продължи да ни убеждава, че Филип Лам е централен полузащитник. В началото на турнира Йоахим Льов също поддържаше тази теория, но в решаващите мачове от Мондиал 2014 Лам се върна в линията на защитата, където в двубоите срещу Бразилия и Аржентина се показа откъм най-добрата си страна. Не бива да забравяме и за лидерските качества на опитния изпълнител, който много помогна на тима си в трудните сблъсъци в четвъртфинала и непосредствено в решаващия сблъсък от турнира.

 

Рон Влаар (Холандия)

Рон проведе изключително силен турнир, като най-жалкото е, че в рулетката на дузпите срещу Аржентина не успя да вкара. Това обаче не отменя блестящата игра на холандеца. Особено, отчитайки факта, че въпреки промените на състава на партньорите и тактиката, Влар бе като скала и нито един път не прояви колебание в действията си.

 

Матс Хумелс (Германия)

Няма как да кажем, че във всеки мач Матс показваше футбол от световна класа. Немецът имаше и неуспешни отрязъци, освен това бе сполетян от травма, която не му позволи да вземе участие във всички срещи. Въпреки това, Хумелс си остава истински майстор, който в решаващите срещи показа висока класа и не допусна груби грешки както при някои други бранители от турнира.


Дейли Блинд (Холандия)

Това е едно от главните открития на турнира. Както започна турнира с двете си асистенции в мача с Испания, така и продължи да играе на високо ниво до самото завършване на състезанието. На всичкото отгоре, Блинд се оказа много универсален играч, който блестящо се справи в центъра на терена, центъра на отбраната и на левия край на отбраната. Прекрасен майстор!

Подгласници: Матийо Дебюши, Тиаго Силва, Джанкарло Гонзалес, Марио Йепес, Ян Вертонген.

 

ПОЛУЗАЩИТА

Хавиер Масчерано (Аржентина)

В Барселона Хавиер окончателно се превърна в централен защитник, което доведе до това, че фенове и специалисти за тези няколко години основателно забравиха за добрите качества на Масчерано, на чиято "сметка" лежат много критики. На Мондиал 2014 обаче аржентинецът ни припомни, че се още е един от най-добрите в света на позицията опорен полузащитник. Аржентина прекалено много време стоеше в отбрана, особено в плейофите, където системообразуващ изпълнител стана Масчерано, напълно засенчвайки Меси. На практика, именно Хавиер изпрати Аржентина на финал, играейки без да жали себе си и съперниците. Истински войн!

 

Тони Кроос (Германия)

Световното първенство е манна небесна за скаути и съгледвачи, форум, на който може да бъде открит някой талант. Турнирът обаче може и да превърне силните играчи в звезди на световния футбол. Преди Мондиал 2014 Тони се считаше за един от основните играчи на Байерн Мюнхен. Четири дни след края на състезанието немецът се смята за един от най-добрите футболисти в света на тази позиция. Не ви ли напомня това за съдбата на Шави, който след евро 2008 придоби именно такъв статут?


Томас Мюлер (Германия)

Германците пристигнаха в Бразилия на практика само с един нападател, така че на Томас Мюлер му се наложи през по-голямата част от турнира да играе на позицията централен нападател. Томас сам вкарваше, раздаваше голови пасове и създаде много положения за поразяване на противниковата врата. В крайна сметка Мюлер стана един от най-добрите играчи на Мондиал 2014 и най-важното - най-ефективният. След осминафиналите Льов промени тактиката си и изпрати Мюлер на фланга, където играчът на Байерн Мюнхен също донесе много ползи на своя отбор.

 

Хамес Родригес (Колумбия)

Аржентина достигна до финал на Световното първенство, а любимецът на Блатер, който не вкара нито един гол в плейофите, стана най-добър играч на турнира. Тук обаче сме готови да поспорим с ФИФА. Защото става дума за Родригес. За много специалисти стана неочаквано самата поява на Хамес на позицията "десети номер", но още по-неочаквано бе нивото на игра, което Родригес демонстрира. Колумбиецът не само, че стана голмайстор на своя отбор, успешно заменяйки контузения Фалкао, но взе непосредствено участие във всички голови атаки на своя тим. Без два мача, на такава млада възраст, Родригес сътвори истинска история, превръщайки се в голмайстор на турнира. Дали Хамес не трябваше да бъде признат за най-добър играч на Световното първенство?

 

Лионел Меси (Аржентина)

Според версията на ФИФА, Меси е най-добрият играч на турнира, но според много експерти е един от добрите футболисти на Мондиал 2014. Аржентинецът изпрати своя отбор в плейофите на Световното, но след това не само, че не успя да вкара гол, но и няма да бъде запомнен с впечатляващи изпълнения. На мястото на Меси в символичния отбор спокойно може да бъде Ди Мария или Швайнщайгер. Все пак решихме да включим Лео в нашия тим, което е признание за добрата му игра в груповата фаза на Мондиал 2014. Освен това, дали Аржентина щеше да играе финал, ако Меси не бе в състава на "албиселесте"?

Подгласници: Ектор Ерера, Пол Погба, Хуан Куадрадо, Матийо Валбуена, Андре Шюрле.

 


НАПАДЕНИЕ


Ариен Робен (Холандия)

До отминалия Мондиал едва ли някой можеше да си представи, че Ариен Робен въобще може да играе някъде другаде, освен на десния фланг на атаката. Ван Гаал обаче даде голяма свобода на Ариен, който през голяма част от турнира действаше и в центъра на нападението. Като цяло, играчът на Байерн без умора се носеше по целия фронт на атаката, създаваше опасност след опасност, печелеше дузпи и създаваше хаос в противниковата защита. За да подчертаем значението и ролята на Робен, ще добавим, че в двойката Ван Перси - Ариен именно Робен бе по-опасният футболист.

Подгласници: Алексис Санчес, Карим Бензема

 

СТАРШИ-ТРЕНЬОР

Йоахим Льов (Германия)

Много специалисти заслужават да бъдат начело на нашия символичен отбор. Тук специално внимание трябва да отделим на Луис ван Гаал, който във всеки мач представяше на публиката нови лица и тактика, а смяната на вратарите в двубоя с Коста Рика от четвъртфиналите на турнира ще се помни още дълго време. Не бива да пропускаме и работата на Хорхе Луис Пинто, който превърна Коста Рика от аутсайдер в главно откритие на турнира.

Спряхме се обаче на Йоаким Льов, защото немският специалист изведе своя тим на световния връх, при това възпитаниците на треньора играха мощно и последователно във всичките си срещи. Все пак, кой, ако не наставникът на шампионите заслужава да оглави символичния отбор на Световното първенство?

 

  Сподели
229