Белгия ще продължи да мечтае


FUTBOL-TV

Белгия ще продължи да мечтае

Белгия - САЩ
Стадион: "Арена Фонте Нова", Салвадор
Дата: 01.07.2014г.
Час: 23:00
Съдия: Джамел Хаймуди (Алжир)

Последният осминафинален сблъсък от програмата на двадесетите световни футболни финали противопоставя един срещу друг съставите на Белгия и САЩ. И двата отбора заслужават да продължат на пред, но уви един от тях ще отпадне, а спечелилият ще се изправи срещу победителя от двубоя Аржентина - Швейцария.

Белгия стартира с победа участието си на Мондиал 2014, след като направи пълен обрат срещу Алжир за крайното 2:1. Възпитаниците на Марк Вилмотс стигнаха трудно до победата срещу "пустинните лисици", които поведоха в резултата в средата на първата част след точно изпълнена дузпа на Фегули. С отлични изяви се отчете единственият представител на родната "А" група Райс М'боли, но дори стражът на ЦСКА и Алжир бе безпомощен в 71-ата и 80-ата минути, когато "червените дяволи" осъществиха обрата след попадения първо с глава на Фелаини и туповен изстрел на Меертенс.

В следващия си двубой "червените дяволи" се наложиха отново с много мъка над сочения за основен претендент на тима състав на Русия с 1:0. Единственото попадение в срещата падна в 88-ата минута, когато 19-годишният младок Дивок Ориги засече топката след пробив отляво и направи безпомощен стража на "Сборная".

В последната си среща от група "Н" белгийците спечелиха с 1:0 над Южна Корея. Селекционерът Вилмотс заложи на доста от резервите, а в края на първата част белгийците останаха и с 10 човека на терена след червен картон за Стивън Дефур, но въпреки това стигнаха до успеха чрез попадение на Ян Вертонген в 78-ата минута, като по този начин "червените дяволи" оглавиха категорично с пълен точков актив групата.

Капитанът на белгийския национален отбор по футбол Венсан Компани и другият титуляр в защитата на тима Томас Вермаелен остават под въпрос за осминафинала срещу САЩ. Компани страда от болки в областта на слабините и пропусна мача срещу Южна Корея от групите, а Вермален е с разтежение и също не тренира, като за двамата ще се реши в последния момент дали ще играят. Това сериозно притеснява селекционера на Белгия Марк Вилмотс, който няма много опции в отбрана след контузиите на Антони Ванден Боре, който ще бъде извън игра около месец и половина и на Лоран Симан, а пък Стивън Дефур е наказан.

Отборът на САЩ постигна важна победа в първия си мач от световното първенство. "Янките" надиграха Гана с 2:1, след като попариха африканския си опонент с голове още в 30-ата секунда, когато капитанът Клинт Демпси се разписа и в заключителните минути на двубоя, когато в герой за родината си се превърна Джон Брукс. Така американците взеха сладък реванш от африканците, които в предишните две срещи на световни финали през 2006 и 2010 година излизаха крайни победители .

В следващия си двубой обаче САЩ бе споходен от уникален малшанс срещу Португалия. Играчите на Юрген Клинсман бяха буквално на 20 секунди от това да си гарантират участие на осминафиналите след този двубой, но бяха попарени с гол в 95-ата минута на Варела за крайното 2:2 с отбора на Португалия. Преди това Нани бе открил резултата в мача в 5-ата минута, а американците направиха пълен обрат с голове на Джърмейн Джоунс в 64-ата и Клинт Демпси в 81-ата минута. Центриране като по учебник на Роналдо в последната атака на мача обаче намери Варела непокрит в пеналта на съперника, а той с глава простреля вратата за крайното 2:2 и така запази поне теоретични шансове на своя тим да продължи напред в турнира.

Последният двубой на "янките" в групата бе срещу фаворита Германия, а Бундестима надви с 1:0 САЩ и спечели със седем точки група група "G". Голмайсторът от последното световно първенство Томас Мюлер вкара своя четвърти гол на Мондиала с красиво изпълнение в 55-ата минута. Добрата новина за американците е, че въпреки поражението продължават на осминафинал. Тимът на Юрген Клинсман подобно на Португалия спечели четири точки в груповата фаза, но има по-добра голова разлика от Кристиано Роналдо и компания.

Селекционерът на тима заяви, че е уверен, че неговите възпитаници могат да стигнат до края на надпреварата. Въпреки че Щатите са на осминафинал, статистиката показва, че те трудно правят атаките си. В трите си мача в груповата фаза футболистите на САЩ са направили едва 72 атаки според статистиката на ФИФА. Добрата новина за Юрген Клинсман преди сблъсъка с Белгия е, че в тима няма липсващи футболисти.

Двата отбора са се изправяли три пъти до този момент един срещу друг. По време на първите световни футболни финали през далечната 1930 г. САЩ печели с 3:0. След дългогодишна пауза белгийци и американци отново мерят сили през 2011 г., но в приятелска среща, която завършва с минимален успех с 1:0 за европейците. Последният двубой помежду им е през 2013 г. също в контрола, а победата отново е за Белгия - 4:2.

Очакванията към символичните домакини са много големи. Мнозина специалисти смятат, че Белгия има силите да повтори успеха на онзи славен отбор, който на Мондиала през 1986 г. стигна до бронзовите медали, а защо не и да го надмине. В същото време за САЩ бонус може да се окаже фактът, че към тима няма кой знае какви очаквания и напрежението върху "янките" е минимално. Все пак класата на Белгия ще си каже думата и е най-логично тимът да се класира на четвъртфиналите.


Прогноза: Белгия - САЩ 2:1

 

Последни 5 изиграни срещи:

Белгия:

01 юни Швеция - Белгия 0:2 (Приятелска среща)
07 юни Белгия - Тунис 1:0 (Приятелска среща)
17 юни Белгия - Алжир 2:1 (СП 2014, Група Н)
22 юни Белгия - Русия 1:0 (СП 2014, Група Н)
26 юни Южна Корея - Белгия 0:1 (СП 2014, Група Н)

САЩ:

01 юни САЩ - Турция 2:1 (Приятелска среща)
08 юни САЩ - Нигерия 2:1 (Приятелска среща)
17 юни Гана - САЩ 1:2 (СП 2014, Група G)
23 юни САЩ - Португалия 2:2 (СП 2014, Група G)
26 юни САЩ - Германия 0:1 (СП 2014, Група G)


Досегашни срещи:

Белгия - САЩ

5 срещи
4 победи за Белгия
0 равенства
1 победа за САЩ
Голова Разлика: 8:5 за Белгия


НИКОЛАЙ АНАСТАСОВ

 

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
183