Наследниците на Паул


Н. Гавазов

Наследниците на Паул

Всеки един голям турнир е съревнование между спортистите, но в последните години се превърна и в състезание за предсказване на резултатите. FUTBOL TV ще се опита да запознае своите читатели с някои интересни факти около придобилото напоследък голяма популярност за предсказване на мачовете.


Наследниците на Паул сред животните

До Евро 2008 с футболните прогнози се занимаваха изключително хората, но тази тенденция бе променена с блестящия октопод Паул от океаниариума Оберхаузен в Германия. На Европейското първенство морското животно успя да познае четири резултата от общо шест (някои жълти медии ни заливаха с информация за 10-12 познати мача, но точната цифра е 4). Две години по-късно октоподът не дава нито една неточна прогноза в осем двубоя. На груповата фаза от Мондиал 2010 Паул предсказва поражение на Бундестима от Сърбия, а на осминафиналите в мача Германия - Англия гласува доверие на възпитаниците на Йоахим Льов. На следващия стадии на турнира германия губи от Испания. Трябва ли да напомняме, че Паул отново не греши, избирайки кутията с испанския флаг? Голът на Андрес Иниеста във вратата на Маартен Стекелнбург потвърждава феномена на родения в Англия октопод. На 26 октомври 2010 година, рано сутринта, Паул се отправя във вечен покой, но прави това като уважаван член на Центура за морски живо, любимец на Испания, почетен жител на град Карбалиньо и посланик на заявката на Англия за провеждане на Световното през 2018 година.

След това модата продължава. Например, тази година на Световното по хокей в Минск крабът Петрович се опитваше да предсказва срещите, а на Олимпиадата в Сочи бяха използвани две видри и делфин. От по-рано се знае, че в Солт Лейк Сити има уникална маймуна, която успешно предсказва резултати от Супербоула. Новозеландската овца Сони Вул пък през октомври 2011 година предсказа победата на отбора от родната страна във финала за Световната купа по ръгби.

Относно Мондиал 2014, маратонът е даден от костенурката "Голяма глава", която рискува и дава прогноза още за мача на откриването. Морското животно избира риба, намираща се близо до флага на бразилския национален отбор. Както видяхме снощи, макар и с помощта на съдията, домакините постигнаха победа с 3:1.

Вторият представител на животинския вид в нашия материал е слоницата Нели от природния парк Серенгети в Германия. Съгласно нейните предсказания, Бундестимът на груповия етап на Световното ще удържи две победи и ще претърпи едно поражение - от Португалия. При това положение немците ще се класират за плейофите, за което феновете могат напълно да бъдат спокойни. За да направи Нели своя избор, хората поставят пред нея две врати с флаговете на съперниците. Животното-оракул има за задача да вкара гол с хобот или други части на тялото. Преди Нели е предсказвали мачове основно между жени, като сега в Серенгети разчитат слоницата да стане не по-малко популярна от известния Паул.

Независимо от неучастието си на Мондиал 2014, в Китай с голям интерес се отнасят към бъдещият световен шампион. В най-многолюдната страна на земята ще използват големи панди, които ще бъдат конкурент на Нели. Милите създания ще се катерят по дърветата и оттам ще избират кошница с храна. За да се избегне измама, всяко публично действие на пандите ще се наблюдава от зрители и журналисти. Прогнозите пък ще се изпълняват в научния център по запазване и изучаване на бамбуковите мечки в провинция Сичуан.

Преди срещите от груповата фаза на животните ще се предлагат три различни кошници с храна, определящи победа, равенство и загуба. От плейофите нещата ще се променят - пандите ще избират между флаговете на страните-участници. Надеждите в Китай са свързани с това, че техните мечки няма да се провалят и ще придобият голяма популярност.


Наследниците на октопода Паул сред хората

Професорът по статистика от Университета в австрийския град Инсбрук Ахим Зайлайс прогнозира резултатите от мачовете на Мондиала в Барзилия. Неговите прогнози са свързани с тотално изучаване на данните на 22 букмейкърски къщи, включително и най-авторитетната в света bet 365. Освен това, изследванията на австрийския учен обхващат голям обем статистическа информация. Съгласно неговата уникална методика, Бразилия би трябвало да спечели Световното с вероятност от около 22.5%. Втори са аржентинците с 15.8%, а трети са немците 13.4%.

Още по-далече отива известният физик-теоретик Стивън Хокинг. Страстният привърженик на националния отбор на САнглия изследвал ключови фактори, които според него могат да окажат положително въздействие върху увеличаване шансовете на "Трите лъва" да спечелят турнира. На основата на своите данни, изследователят въвежда специална формула за победа. Според него, Англия трябва да играе при схема 4-3-3 и ниска температура на въздуха. Освен това, Хоакинг ще се моли съдия на мачовете на англичаните да бъдат европейски арбитри.

Един от най-неуспешните оракули е Пеле, който постоянно греши в предсказанията си. След края на кариерата си бразилецът е успявал да даде напълно адекватни прогнози, но през последните години Пеле се компрометира и едва ли любителите на футбола му вярват. През 1994 година бразилецът предсказа, че Колумбия ще стане световен шампион, а след четири години - Нигерия. Любопитното е, че Пеле съобщи финал Германия - Испания на Мондиал 2014, което обиди много бразилци.

Сериозни компании също си позволяват да правят публични прогнози. Водещият канадски вестник The Globe and Mail смята Аржентина за фаворит за спечелване на Световната купа през тази година. Американската банка Goldman Sachs пък е на мнение, че финалът ще е между Бразилия и Аржентина, но с 3:1 успехът ще е за бразилците.

Няма никакво съмнение, че по време на Мондиала ще се използват и други източници за прогнозиране, включително и компютърни симулатори.

А какви прогнози ще даде всеки от вас?

 

  Сподели
203