Обратно броене: 11. Бразилската суперсерия


Н. Гавазов

Обратно броене: 11. Бразилската суперсерия

До началото на Световното първенство в Бразилия остават 11 дни. FUTBOL TV продължава със своето обратно броене до старта на турнира, на който един отбор има шанс да подобри ре корда на домакините. 11 поредни победи. Такава серия в историята Световните първенства има само Бразилия. За да постигнат този рекорд, на "селесао" са необходими два турнира - 2002 и 2006.

В Корея и Япония четирикратните тогава шампиони въобще не губят точки по пътя към петата си титла, удържайки седем победи в седем мача - от стартовия с Турция (2:1) до финалния против Германия (2:0).

Подобно нещо не се случва за първи път. През 1970 година Пеле и компания стават шампиони, спечелвайки всички двубои в Мексико, но тогава мачовете до финала са 6. За сметка на това бразилците постигат друго постижение: в квалификациите записват 6 победи от 6 мача, с голова разлика 23:2.

На сметката на Бразилия има още две рекордни серии: безпогрешна (13 мача в периода 1958 - 1966) и резултатна (заедно с немците: 18 гола, 1930-1958).

Сегашната серия от 11 мача продължава на Мондиал 2006 и завършва на осминафинал, където с 3:0 е пометена Гана. Прекъсната е на четвъртфиналите от поражението с 1:0 от Франция. По ирония на съдбата, последната загуба на "селесао" преди серията от 11 мача е също от Франция (във финала през 1998, 0:3). А злият гений за бразилците се казва Зинедин Зидан, който в Сен Дени вкарва два гола, а във Франкфурт асистира на Тиери Анри.

Ще падне ли бразилският рекорд? Шансове това да се случи има само Испания. В момента световните шампиони имат шест победи, като всички те бяха постигнато в ЮАР, където испанците загубиха само в първия кръг с 1:0 от швейцарците. Сметката е проста: за да бъде подобрено постижението на Бразилия, "Ла Фурия" трябва да спечели срещите си в групата и да се класира за финала.

 

  Сподели
180