Евро 2012 продължава! (видео)


Н. Гавазов

Евро 2012 продължава! (видео)

Ето че дойде краят на груповата фаза на Европейското първенство по футбол, в която станаха ясни осемте щастливеца и още толкова неудачника в турнира. FUTBOL TV казва „довиждане" на тези отбори, които бяха част от най-голямото състезание на Стария континент на национално ниво и същевременно ще се опита да погледне още един път към страницата, която бе затворена късно снощи с последните срещи в група D.

Едни от големите изненади на шампионата се случиха в група А, където мощният тим на Русия зае третото място в квартета, въпреки отличния си старт срещу Чехия. Хората на Билек пък влязоха в историята на Европейските първенства като единственият отбор финиширал на първа позиция с отрицателна голова разлика. Представянето на поляците донякъде също е изненада, но така или иначе „дуржина полска" си беше абсолютна енигма, заради липсата на официални мачове. А Гърция? 9 удара в очертанията на вратата, 3 гола, 4 точки и второ място...Кой смее да твърди, че КПД на южните ни съседи е лош, особено на показателите на Русия: 20-5-4 и трето място.

В група В или т.нар. „квартет на смъртта" също се случи изненада и тя е свързана със световния вицешампион Холандия, който финишира последен с актив от само 2 гола и 0 точки! Позорното е, че отборът воден от Берт ван Марвайк не изглеждаше на себе си, а звездите в тима се провалиха тотално, както впрочем и някои от новите надежди като Вилемс и Афелай. Трагедията на холандците става още по-голяма, когато човек разбере, че „оранжевите" са трети по отправени удари към противниковата врата (вижте по-горе Гърция), четвърти по владеене на топката и втори по акуратност на паса. Иначе Германия очаквано спечели първото място, още по-очаквано Дания отпадна от плейофите, а Португалия завърши втора - благодарение на късмета си във втория кръг и добрата игра срещу Холандия, но така или иначе „селесао" ще трябва да ни убеди, че е отбор, защото от един мач няма как да си направим изводи за състоянието на тима.

В група С не станахме свидетели на изненади или всъщност за малко да се случат. Испания първа, Италия втора, Хърватия трета. Но нека не забравяме, че победа на хората на Билич в последния мач срещу „Ла Фурия" изхвърляше испанците, а това наистина можеше да стане - спестена дузпа срещу испанската врата, зачетен гол от засада ...Впрочем, Италия също можеше да изхвърчи - ако хърватите бяха изравнили в последната минута в мача си срещу Испания. Ирландците? 0 победи, 0 равенства, 0 точки, но един гол...

Последната група всъщност се оказа най-равностойна. Противно на прогнозите Англия завърши първа, Франция не успя да ни убеди, че може да се бори за нещо голямо на този турнир, украинците пък доказаха, че нямат класата на големите (чудесна игра до наказателното поле и там някъде се виждаше, че го няма големият нападател), а шведите ни накараха да съжаляваме, че отпаднаха. Или може би скандинавците продължават да плащат за онова 2:2 с Дания на Евро 2004?


Мачът на груповата фаза: Хърватия - Испания 0:1

Нашето внимание се спря на този двубой не заради неговата зрелищност, а за това, че станахме свидетели на качествена работа от страна на играчи и треньори. В известна степен такъв се получи и мача между Швеция и Франция, както и този между Италия и Ирландия, и Испания и Италия, но в двубоя Хърватия и Испания станахме свидетели на грамотната тактика на Билич през първото полувреме, на рискованата игра на балканците след почивката и на положението с Ракитич, след което изразът по лицата на испанските фенове говори много. Точно така, в този мач имаше и много напрежение.


Грешката на груповата фаза: Непризнатият гол на Марко Девич

Стоиш си зад вратата и гледаш интересен мач, за което получаваш на всичкото отгоре добра заплата и веднъж на десет срещи трябва внимателно да проследиш, пресича ли топката линията след удара. Ако я премине - това е гол. Арбитърът обаче не реагира, а на украинците не бе признат редовен гол. Какво ли щеше да се случи, ако домакините бяха вкарали?


Тенденцията на груповата фаза: Високата резултатност.

Нито едно нулево равенство! Как да не се радва човек? Един отбор губи, един печели, но с отбелязването на голове футболът придобива смисъл. Най-резултатна се оказа група В, която в последния кръг изпревари останалите, а най-пасивна е група А (но за цифрите в следващия материал).

Героят на груповата фаза: Георгиос Карагунис

Любителите на английския футбол с основание се възхищават на Стивън Джерард, който показва истински британски дух и освен това доказва, че във футбола трябва да мислиш, ако искаш да успееш. Или да вземем един Пирло, който в първите две срещи се прояви като истински диригент. А Нани? Някой поглеждал ли е към статистиката на този футболист? Тук спокойно може да добавим Швайнщайгер, Хумелс, Перишич, Шави и още половин дузина футболисти. Но в този раздел не става дума за най-добрия, най-бързия и най-резултатния футболист. А просто за нашия герой. И кой, ако не човекът вкарал решаващият гол за своя отбор? Героят, който разплака 11 милиона гърци и десет пъти по толкова руснаци? На 35 години да играеш по този начин си е пример за подражание, а от нас - уважение.

Разочарованието на груповата фаза: Холандия

Холандците попаднаха тук не заради това, че вкараха само два гола от 54 удара, не заради това, че завършиха последни с 0 точки, не заради това, че опровергаха с всички възможни средства предварителните прогнози, а за това, че играха без дух и на всичкото отгоре отборът се раздели на два лагера. Като капак - пред медиите се появиха подробности от съблекалнята на тима.


Откритието на груповата фаза: Организацията и спокойствието на турнира.

„Украйна и Полша вече са победители на Евро 2012", каза вчера Мишел Платини. Президентът на УЕФА изрече тези думи заради блестящата организация, която създадоха домакините, заради спокойствието по улиците и заради усмихнатите и приветливи домакини. Къде са сега британските таблоиди, благодарение на които на турнира има само 4 000 англичани?

В крайна сметка, нека благодарим на всички отбори, които ни направиха съпричастни към големия футбол, но нека и не забравяме, че пред нас са още по-големи битки, вълнения и радост. Защото Евро 2012 продължава!

 

 

  Сподели
139