Този път големият фаворит триумфира


А. Павлов

Този път големият фаворит триумфира

Големият фаворит на 19-ото световно първенство Испания спечели световната купа за първи път в своята история. Ла Фурия Роха записа това постижение само две години, след като стана първенец на Европа. По този начин възпитаниците на Висенте дел Боске разбиха голямата седморка, като на финала в Йоханесбург надделяха над Холандия с 1:0, която също никога не бе ставала световен шампион преди мача на 11-и юли.

На отминалите преди 10 дни световни финали големият фаворит Испания завоюва отличието. Нещо, което не успяваше да се случи на последните три световни първенства през 1998, 2002 и 2006 г.

Преди 12 години бразилците на финала бяха победени убедително от Франция. Четири години по-късно Аржентина отпадна безславно в "желязната група". През 2006 г. Бразилия бе изхвърлена на четвъртфиналите от петлите.

На финала на големия форум в ЮАР лалетата вече имаха два загубени такива зад гърба си съответно през 1974 и 1978 г. Възможността, която се откриваше пред оранжевите, бе наистина голяма. Въпреки това както преди самото световно, така и на самия финал Испания беше фаворитът. Самият Йохан Кройф даде предимство на иберийците и заяви, че футболът, който практикува Ла Фурия Роха е по-добър от този, който играе Холандия.

В тази връзка футболът на иберийците се оказа, ако не най-добър на надпреварата, то със сигурност - най-успешният. След като излязоха от групите, момчетата на Дел Боске постигнаха четири поредни успеха с по 1:0, спечелвайки купата.

Факт, който само показва колко стабилна е испанският тим. След фалстарта срещу Швейцария испанците постигнаха шест победи поред.

Тук обаче трябва да се отбележи фактът, че след първите мачове в групите голямото внимание върху Испания бе снето заради силните изяви на Германия, Аржентина и Бразилия. Туй само помогна на Ла Фурия Еспаньола. Понеже напрежението в лагера на иберийците нарасна много още по време на двубоя с кръстоносците. След като получиха гол в своята врата, действията им добиха нервен вид.

Впоследствие нещата се поуспокоиха, а с това се подобри и представянето на Испания. И така изведнъж големият фаворит вече не бе такъв. Така стъпка по стъпка Касияс и компания се промъкнаха до финала, а след неговия край ликуваха.

  Сподели
284