Дон Фабио ще излъже напористите янки


Т. Михайлов

Дон Фабио ще излъже напористите янки

Англия - САЩ
Стадион: "Роял Бафокенг", Рустенбург
Дата: 12.06.2010
Час: 21:30
Съдия: Карлос Симон (Бразилия)


Считаният за един от големите фаворити за световната титла тим на Англия започва надпреварата в Южна Африка със силния отбор на САЩ, също тръгнал с големи амбиции. Това е и дербито на Група С, където са още непретенциозните Словения и Алжир.

САЩ се класира като победител в квалификациите на КОНКАКАФ с 6 победи, два равни и 2 загуби като засилващата се класа на тима се дължи на факта, че сокъра, както наричат най-великата игра зад Океана, набира все по-голяма популярност. От известно време доста от националите на “янките” се подвизават в Европа и то в най-силното първенство – Висшата лига на Англия. МЛС също привлича все по-силни футболисти и от известно време САЩ е хегемон в Северна и Централна Америка като загуби финала на последното издание на Голд къп, само защото треньорът Боб Брадли заложи на юноши в турнира. Преди година САЩ стигна до финала за Купата на Конфедерациите, отново в ЮАР като отстъпи на Бразилия, след като поведе с 2:0. Преди това САЩ отстрани европейския шампион Испания.

В контролите преди Световното американците записаха две победи над Турция и Австралия, показвайки страхотна тактическа дисциплина. Преди 10-ина години в САЩ бе приет план за развиване на млади таланти, според който през 2010 страната трябва да е Световен шампион. Част от него са звезди като Лендън Донован, Фреди Аду и Огучи Ониеву.

Родината на футбола Англия има твърде малко успехи за голямото си име и претенции. Една световна титла през 1966 пред собствена публика и то с доста спорен гол на Джеф Хърст. Преди всяко първенство островитяните тръгват като голям фаворит, но подвиват опашки  в плейофите, най-често отстранени с дузпи. Така стана и през 2006 в Германия на ¼-финал. Титлите на Англия може би щяха да са доста повече, ако тимът не бе отказал участие в първите 3 световни под предлог, че това е събитие за аматьори, а както е известно в Англия се играе професионален футбол още от края на 19 век.  Всъщност тогава английският състав е с класи над останалите.

Англия също се класира по безапелационен начин на финалите, размазвайки конкуренцията в своята група, като спечели 9 мача и загуби 1 от Украйна в Киев, което беше и реверанс към украинците, които стигнаха до баражите. Откакто Фабио Капело е начело на “трите лъва” тимът играе много силно и именно с италианския спец се свързват големите надежди за Световната купа.

В исторически план борбата между тези две велики нации е доста интересна. Първият им голям мач е в Бразилия през 1950, когато САЩ бие Англия с 1:0. Този резултат остава като един от най=шокиращите в историята. Американците го наричат “Мачът чудо”, а надменността за пореден път изиграва лоша шега на албионците.  От тогава Англия има 7 победи и две загуби срещу този съперник, а последният успех на “Янките” е от 1993. 

Нападателят на Виляреал и преотстъпен в Хъл Сити Джоузи Алтидор е възстановен от травма в глезена и вероятно ще води атаката на Съединените щати. Останалите нападатели са млади и непознати на широката публика момчета, но се ползват с голямо доверие от треньора Боб Брадли. Слабият сезон на Джонатан Спектър с Уест Хем може да му коства мястото на левия бек за сметка на играча на Хановер Стив Шерундоло. Големите звезди Лендън Донован и Клинт Демпси ще оперират в халфовата линия и от тях ще се очаква да идват головите идеи. Битака им с Лампард и Дежрард ще е страхотна.

Стивън Джерард се явява ключов футболист за Англия, тъй като ще носи капитанската лента заради контузията на Рио Фърдинанд. Защитникът на Манчестър Юнайтед пропуска турнира, както и легендата Дейвид Бекъм. Гарет Бари също има лека травма, която го вади от първия двубой. Не е ясно кой ще е на вратата на “трите лъва”. По вероятно това да е Робърт Грийн, тъй като Дейвид Джеймс е с болки в коляното. На мястото на Фърдинанд ще видим или Ледли Кинг или Матю Ъпсън. Цяла Англия обаче е вперила поглед в Уейн Рууни, който направи страхотен сезон с Манчестър Юнайтед. 

И най-малкото подценяване от страна на англичаните спрямо американците ще означава провал за европейския тим.  САЩ е отбор с потенциал поне за ¼-финал, бидейки един от най-добре сработените и тактически грамотни тимове в ЮАР. Двубоят ще е по-скоро тактически като американците много добре познават съперника си, имайки се предвид, че разполагат с не един и двама играчи подвизаващи се на Острова. И все пак заради Фабио Капело “трите лъва” са фаворит в мача и би трябвало да вземат трите точки.

Последни 5 изиграни срещи:

Англия:
14 октомври Англия - Беларус 3:0 (Квалификация за СП)
14 ноември Бразилия - Англия 1:0 (Приятелски мач)
03 март Англия - Египет 3:1 (Приятелски мач)
24 май Англия - Мексико 3:1 (Приятелски мач)
30 май Япония - Англия 1:2 (Приятелски мач)

САЩ:

25 февруари САЩ - Ел Салвадор 2:1 (Приятелски мач)
03 март Холандия - САЩ 2:1 (Приятелски мач)
26 май САЩ - Чехия 2:4 (Приятелски мач)
29 май САЩ - Турция 2:1 (Приятелски мач)
05 юни САЩ - Австралия 3:1 (Приятелски мач)

Досегашни срещи:

Англия - САЩ

9 мача
7 победи за Англия
0 равенства
2 победи за САЩ
Голова Разлика: 35:8 за Англия

Коефициенти от bet365:
Англия - 1.50
Равен - 4.20
САЩ - 7.00

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
182