Регресът на Англия, прогресът на Италия - някои мисли преди 3-я кръг


Н. Гавазов

Регресът на Англия, прогресът на Италия - някои мисли преди 3-я кръг

2/3 от груповата фаза на Евро 2021 вече е назад, предстоят решаващите мачове в групите, които трябва да определят всички участници в плейофите на турнира. Това е удобно време да проверим как се справят фаворитите до тук и какви са шансовете на "големите" за спечелване на Европейското. А дали не са се появили и някои скрити фаворити?

 

FUTBOL TV ще се опита да даде отговор на тези въпроси.

 

Преди да започнем, нека погледнем как се променяха коефициентите на отборите за спечелване на Европейското. Уточняваме, че посочените цифри са усреднените коефициенти на букмейкърските къщи Efbet, WINBET и Palms Bet.

 

Преди първия кръг:                                     Преди втория кръг:                   Преди трети кръг:

1. Франция - 5.50                                                   4.10                                          4.30

2. Англия - 6.00                                                     6.50                                           8.00

3. Белгия - 7.00                                                     6.70                                           7.30

4. Испания - 8.50                                                   9.30                                          9.50

5. Италия - 9.00                                                    7.70                                          6.50

5. Германия - 9.00                                                 9.50                                          6.80

7. Португалия - 10.00                                          7.90                                          10.00

8. Нидерландия - 14.00                                        14.00                                          13.00

9. Дания - 30.00                                                   32.00                                          49.00

10. Хърватия  35.00                                           37.00                                         65.00

Франция е лидер в началото, но Англия и Белгия са в сянката на световните шампиони. Испания стартира от четвърта позиция, а сред "аутсайдерите" можем да наредим Италия, Германия и Португалия.

 

ПЪРВИ КРЪГ

Големите победи на Белгия и Португалия почти доближиха позициите на тези два отбора, като впечатлява скокът на еврошампионите, което явно показва огромен кредит към тях. Най-голям обаче е прогресът на италианците, но за това са си "виновни" самите те -  със сигурност експертите са гледали не само таблото, но и демонстрираната мощна атакуваща игра срещу Турция.

Разликата между първо и второ място обаче нарасна драстично. Да, Франция и Англия постигнаха еднакви минимални победи. Но първата го направи в мач с един от фаворитите. Докато островитяните демонстрираха  откровено скучен стил при преодоляване на финалиста на Мондиал 2018, но рязко деградирала Хърватия.

Относно Испания, безплодното равенство с Швеция влоши шансовете на Ла Фурия, но не много. Очевидно е, че анализаторите подобаващо оцениха процентът на владеене на топката, непрестанните атаки към шведската врата и изпуснатите шансове. Интересното е, че Нидерландия не помръдна, въпреки победата си, при това над силен съперник. Изглежда, че това е таванът на "оранжевите" на този етап и това ще се потвърди и от втория им мач.

 

ВТОРИ КРЪГ

Тук промените станаха  по-драматични, въпреки че не всички са пряка последица от резултатите. Французите, въпреки че се провалиха (равенство с аутсайдер), останаха на върха. Лекото понижение от 4.10 на 4.30 спокойно попада в графата статистическа грешка. Италия с второ поредно 3: 0 продължи да "върви нагоре", за да застане на второто място. Доверието към "адзурите" се повиши не толкова заради резултата, а по-скоро заради мощния атакуващ футбол, който демонстрираха италианците, както и заради сигурната си игра в защита. Германия се реабилитира за лошото начало и побеждавайки португалците, хората на Йоахим Льов  направиха най-големия скок дотук.

Но Англия и Белгия (втора победа, но изключително трудна) сдадоха (англичаните рязко) и в крайна сметка отпаднаха от челната тройка. Изглежда, че мнението на специалистите е колебливо към тези два тима и то ще остане такова или около тези цифри дори при победи в последните срещи. Португалия обаче не бе силно ударена от тежкото поражение. Просто Роналдо и компания се върнаха на началната си позиция. Говорехме за кредита към еврошампиона и той ще се види при евентуален успех в третия мач - със сигурност португалците ще направят по-голям скок, отколкото при победата на Унгария. Дори само равенство ще ги върне около цифрите след първия кръг. Интересното е, че втора поредна победа за Нидерландия никак не помогна на тима. "Оранжевите" почти не помръднаха, което означава, че експертите не вярват на този колектив. Или по-точно, вярват, че другите отбори са по-достойни за крайния успех. По-точно, те вярват, че другите са достойни за победа още малко.

За регреса на хърватите вече казахме по-горе. Двоен спад и то след едно равенство. Проблемът не е само в лошата игра на "шахматистите". Хората на Златко Далич имат само една точка и никак не е сигурно как ще се справят с коравите шотландци в последната среща. Напълно е възможно хърватите да не победят и това означава отпадане от Европейското. Именно и за това специалистите са се застраховали.

Любопитно е представянето на Испания. Два мача, две равенства и съвсем малък спад на коефициента. По-малък дори от този на англичаните, които са с победа и равенство. Изглежда, че Ла Фурия, подобно на Португалия, има доверието на експертите. Независимо от това, че хората на Луис Енрике могат и да отпаднат още в групите.

 

А нека сега разгледаме всеки един от фаворитите. Ние го направихме в навечерието на старта на Европейското, но е добре и да го актуализираме.

 

Нидерландия

Впечатленията са, че това е лек, бърз и смел колектив, който създава много положения. "Оранжевите" разполагат с мобилна и интелигентна средна линия, както и с креативно нападение. И накрая, със защита, която знае как да бъде силна дори при отсъствието на Върджил ван Дейк. Истинска банда, начело на която са Джини Вайналдум, Мемфис Депай и Френки де Йонг. Въпросът е какво ще се случи с тази банда, ако някой от главатарите и бъде блокиран в даден мач или отпадне от състава? Осен това Франк де Бур не е най-добрият треньор. Грешките му срещу Украйна все още тежат и вероятно са една от причините за липса на доверие към Нидерландия.

 

Португалия

Португалският национален отбор подходи към първенството с най-мощния атакуващ потенциал, сравним, може би, с легендарното поколение от 90-те. В същото време съставът изглеждаше  чудесно балансиран, със звезди във всички линии. Но... всъщност имаме добра атака, но на фона на ужасна защита. Царят дълго време се преструваше, но германците разпръснаха облаците и грозната голота се появи на света. Прехвалената португалска защита. На теория, по-силна от тази, която спечели Еврото преди пет години. А  дори унгарците можеха да вкарат поне гол срещу действащите шампиони. Но не се получи, а крайният резултат замъгли окото. Всъщност фиаското срещу Германия е сигнал: шампион не се става с такава защита. Но от друга страна този тим има потенциал, защото ако "селесао" подобри играта си на последния рубеж, тогава със сигурност ще се повишат и коефициентите за титла. И какъв по-добър тест за това в мача с французите?

 

Испания

Този отбор е единственият от кохортата на елита, който не успя да се добере до нито една победа в началото. В момента Испания е на последното от третите места, позволяващи класиране за плейофите. А може и спокойно да отпадне от турнира, което веднага ще доведе до въпроса: "А това ли е промяната?". Да, Ла Фурия е първа по притежание на топката, първа по брой подавания и първа по броя на атаката. Но истината е, че колективът на Луис Енрике в никакъв случай не е фурия, а отбор с нервна защита и най-лошото - лоша реализация на нападателите. И, ако критиката към португалците е заради тяхната отбрана, тук вниманието е насочено към завършващия удар - няма как да станеш шампион, ако не вкарваш.

 

Англия

Този отбор отбеляза най-голям регрес. И това при положение, че англичаните нямат загуба! Причината е невзрачната игра на англичаните в двата си досегашни двубоя. А причините за тази невзрачна игра не е нито надутост, нито срамежливост. Защото Англия наистина разполага с талантливо поколение. Проблемът обаче идва от треньорската скамейка и от "изневярата" на някои от лидерите. Гарет Саутгейт се вкарва в странен капан. С просто око се виждат кадровите му грешки. Първо, хаотичното разместване на крайните защитници. Второ, само треньорът не видя слабата игра на Деклан Рийс срещу Хърватия и повторението и срещу Шотландия. Трето, какво търси Хари Кейн в стартовия състав? Нападателят е инертен, безидеен и лишен от всякаква искрица живот. Къде е Джейдън Санчо, който направи чудесен сезон? А какво е това внезапно доверия към Мейсън Маунт и Рахим Стърлинг? Проблемът на британците е, че те си затварят очите за всичко, ако има резултат. Но в същото време отказват да прогледнат, че тези резултати са срещу деградиращ тим, нямащ нищо общо с този отпреди три години и срещу отбор от друга лига.

 

Белгия

Този отбор бе сочен за един от фаворитите на Европейското и почти не загуби от предварителните си коефициенти. Няма и как да се случи, след двете победи, макара и след съмнително качество на играта. Но не ви ли се струва, че има нещо скрито, нещо фалшиво в това фаворизиране? Защитата, която и по-рано не бе перфектна, сега е по-слаба и няма как да бъде иначе с поостарелите Алдервейлд и Вертонген. Да не говорим, че отляво просто няма играч на топ ниво. Проблемите на "червените дяволи" ясно се видяха срещу Дания. И Роберто Мартинес се принуди да извади окуцялата си гвардия. Да, Кевин де Брюйне е перфектен и спаси мача в Копенхаген, но ще издържи ли този отбор на по-сериозен тест? Юри Тилеманс наистина бележи значим прогрес, а за Лукаку да не говорим. Но кой друг?

 

Италия

Италия е единственият отбор, който прогресира и в момента е твърдо на второ място, след Франция. Има причини така да бъде оценявана "Скуадра адзура" и ние вече ги описахме в отделен материал. Само ще добавим, че италианците имат най-много изстрели срещу чуждата врата, благодарение на което потрошиха шотландци и турци. Но не ви ли се струва, че пред нас се развива една дежавю история, която вече сме гледали? Колко отбора станаха шампиони, след като преди това показваха ярка и зашеметяваща игра, но във фаза елиминации попадаха на някой прагматичен отбор и се проваляха?

 

Германия

Германският национален отбор се очертава да бъде тъмният кон на Европейското. Тимът загуби от Франция на старта, но почти смачка съперника си. Във втория кръг разби Португалия като резултат, но не убеди в  превъзходството си. В каква светлина ще видим хората на Йоахим Льов до края? Хумелс и Рюдигер се провалят в едната среща, а в другата карат критиците да замлъкнат. Феновете се питаха след мача с Франция какво търси Мюлер в състава, а след това Томас доказва, че може да е полезен. Впрочем, Германия е лидер по спечелени единоборства дотук. Или с една дума, Бундестимът си остава онзи Бундестим, който познаваме - борбен, с дух и прагматичен. Но сигурно ли е, че става дума за прогрес, а не за хаотично движение на махалото? Предстои да разберем.

 

Франция

Ние отправихме нашите критики към победилата два пъти Белгия и постигащата резултати Англия. Но какво да кажем за Франция, която се бранеше срещу Германия въпреки победата или която се препъна срещу Унгария? Не бива да си затваряме очите за очевидното. Карим Бензема не се чувства в свои води. Килиан Мбапе ту се включва в играта, ту остава някъде в страни, а често бива и неразбран. Освен това "трикольорите" не създават комфортно количество положения за гол, каквито трябва да гради един топ отбор. От друга страна виждаме един прагматичен колектив, който може да бъде премерен в действията си, но и да включи на по-висока предавка, когато се наложи. Да, мачът с Унгария носи своите негативи, но нека да припомним и за срещата с Австралия преди три години. Със сигурност сегашната Франция не прилича на виртуозен пианист, а по-скоро на смок-удушвач, който понякога го мързи да доубие жертвата си. Но така или иначе остава усещането, че това е колектив, който може да направи всичко, когато обстоятелствата го налагат.

 

Швеция

Коефициентът на шведите за спечелване на титлата е нищожен, даже в сравнение с Хърватия - 67. Какво тогава търсят "Трите корони" сред нашите фаворити? Отговорът обаче би могъл да бъде подобен - а какво търсят шведите на първото място в групата на Испания и Полша? Но нека да оставим това настрана. Нека да забравим за четири спечелени точки, за победата над Словакия и равенството срещу Испания. Нека се вгледаме в играта на скандинавците. Не ви ли напомня за тази на Гърция през 2004-та и на Португалия отпреди 4 години? Дисциплина, себераздаване във всички зони на терена, сигурна игра в защита, използване на южняшки прийоми за рушене и бавене на играта, а напред каквото стане, но и не съвсем. Нямате ли чувството, че ако се случи така, че шведите успят да вкарат гол в даден мач, те ще успеят да опазят суха вратата си? Независимо от съперника си?  

Истината е, че силите между отборите са изравнение и всичко може да се реши от някой дребен детайл. Така или иначе част от въпросителните ще отпаднат с последните мачове в групите, но часът на истината ще дойде с плейофите. Най-интересното от Евро 2020 предстои!

  Сподели
761