Кой ще спечели Евро 2020?


Н. Гавазов

Кой ще спечели Евро 2020?

Главното футболно събитие на годината наближава - Евро 2020 започва на 11 юни. 24 отбора участват в надпреварата, но само един ще триумфира след месец. Този период е и огромна възможност за почитателите на залозите да изпробват своите възможности. Шанс и за търсачите на силните усещания, които очакват изненади и неочаквани резултати.

FUTBOL TV се опитва да представи своята гледна точка относно това кой е с най-големи шансове за спечелване на Европейското първенство.

 

Стойност на състава

Според данните на transfermarkt.de, Англия е на върха в списъка с голяма разлика пред останалите участници на Евро 2020. И това въпреки факта, че Гарет Саутгейт не използва в пълен обем заявката, канейки 25 футболисти, вместо 26. Стойността на десет играчи надвишава 50 милиона евро, а единственият футболист, чийто трансфер се измерва с една цифра е третият вратар Сам Джонстоун (8 млн.).

Очаквано, втори са французите, които спечелвайки световната титла, повишиха стойността си.

Ето и стойностите на отборите- участници на Евро 2020:

1. Англия - 1.25 милиарда евро

2. Франция - 1.03 милиарда

3. Германия - 936.5 милиона

4. Испания - 915 милиона

5. Португалия - 872,5 милиона

6. Италия - 764 милиона

7. Белгия - 669.4 милиона

8. Нидерландия - 637.05 милиона

 

Коефициент на качествата

Международният център за спортни изследвания CIES Football Observatory проведе изследване, което имаше за цел да изчисли средния коефициент на нивото на националните отбори.

"Националните отбори с играчи от най-конкурентнoспособните клубове имат по-голям шанс да спечелят трофея“, логично съобщава 340 брой на изданието Weekly Post.

Ако погледнем тазгодишното представяне на клубовете на европейската сцена, то с чиста съвест ще кажем, че това са английските клубове. Следват испанските, германските, а френските и италианските затварят първата петица. Факт е обаче, че клубните колективи не са хомогенни по своя етнически състав, което означава, че е нужен по-подробен анализ.

Точно това се е постарал да направи CIES, който е съставил средния коефициент на конкурентноспособност на националните отбори на база футболистите от тях, състезаващи се за различните клубове.  И виждаме, че Англия даже не е в челната тройка!

1. Франция - 1.29

2-3. Германия, Испания - 1.26

4. Англия - 1.21

5. Португалия - 1.16

6. Италия - 1.13

7. Холандия - 1.08

8. Белгия - 1.04

 

Котировките на букмейкърите

Котировките на букмейкърите постоянно предизвикват интерес и няма как да не ги вземем под внимание, защото сухите цифри винаги са съдържали в себе си онези нюанси, които анализатори и експерти не могат да доловят. Това важи както за предполагаеми треньорски уволнения, така и за победители в мачове.

В нашия случай става дума за предполагаемия шампион на Стария континент.

Ако погледнем прогнозите на Efbet, WINBET и Palms Bet, основният фаворит е действащият световен шампион Франция. Малко след колектива на Дидие Дешан е поставен националният отбор на Англия. Интересното е, че Efbet, WINBET и Palms Bet дават по-големи шансове на "Трите лъва" да излязат от групата, отколкото "трикольорите", но нека не забравяме, че съперници на французите в квартета са Германия, Португалия и Унгария, докато англичаните ще се борят с Хърватия, Шотландия и Чехия. Например, всички коефициенти на Efbet за победа на Англия в трите им мача от груповата фаза са под 2.00, докато на французите само една среща е под тази цифра, а останалите са оценени на 2.70 (срещу Германия) и на 2.40 (срещу Португалия).

Освен в Англия, букмейкърите не се съмняват и в продължаването на борбата за Испания (1,38) и Нидерландия (1,47) след груповата фаза. Но и Efbet, WINBET и Palms Bet предполагат, че Испания ще стигне по-напред от Нидерландия.

Тук е мястото да отбележим за една интересна опция на WINBET - "От коя група ще бъде шампионът". Според WINBET, шампионът ще е от група F (Франция, Германия, Унгария и Португалия). Коефициентът това да се случи е 2.60. На второ място е поставена група D (Хърватия, Чехия, Англия и Шотландия) с коефициент 5.00. Още по-малко са оценени шансовете на представителите от група В (Белгия, Дания, Финландия и Русия). Най-минимална е оценката на отборите от квартет С (Австрия, Нидерландия, Северна Македония и Украйна) - 11.00.

А ето и какви са коефициентите на Efbet, WINBET и Palms Bet за победителя в турнира, като прави впечатление, че световният вицешампион Хърватска даже не е в топ 8:

1. Франция - 5.50

2. Англия - 6.00

3. Белгия - 7.00

4. Испания - 8.50

5. Италия, Германия - 9.00

7. Португалия - 10.00

8. Нидерландия - 14.00

9. Дания - 30.00

10. Хърватска 35.00

 

 

Анализирайки изнесеното по-горе, можем да кажем, че Франция е основният фаворит за спечелване на турнира. Отборът на Дидие Дешан е действащият световен шампион. И има голяма вероятност тя да успее да повтори постижението си от преди 20 години - да спечели Европейското веднага след Световното първенство. За три години съставът на французите не се е променил много, основните звезди все още са в силата си - Мбапе, Гризман, Погба, Канте. Плюс това бе привлечен и Карим Бензема, който проведе прекрасен сезон в Реал Мадрид. Да, французите попаднаха в "групата на смъртта", но отчитайки силата на Германия и Португалия, едва ли французите ще имат проблеми да се класират за плейофите.

 

Вторият фаворит е Англия. Английският футбол е във възход сега, като два английски клуба се срещнаха във финала на Шампионска лига за втори път от три години. Още един игра в решаващия мач от Лига Европа. Друго нещо е, че клубните успехи в случая с Англия не винаги са свързани с успешно представяне на националния отбор. Британците многократно са се проваляли на европейски и световни форуми, а полуфиналът през 1996 г. все още е най-добрият резултат на Англия на Европейското.

Но сега британците наистина имат много талантливо поколение, имат звезди на всяка позиция (с изключение на вратаря, както обикновено). На последното Световно първенство се видя, че Англия си е взела бележка от фиаското срещу Исландия преди пет години, така че "Трите лъва" наистина са близо до успех, ако не се впримчат в ролята си на фаворит, и проявят скромност във всеки един мач.

 

Белгийският национален отбор постоянно се смята за един от фаворитите на последните три големи турнира, но всеки път нещо липсва на този колектив. На Световното първенство 2018 година белгийците отстъпиха  минимално на Франция, а на Евро 2016 бяха сензационно елиминирани от хита Уелс. Настоящият турнир е един от последните шансове за спечелване на голям трофей от "златното поколение" на Де Брюйне, Азар, Лукаку и Куртуа. Да, един от най-добрите играчи в света, Кевин де Бройне, се контузи във финала на Шампионската лига и вероятно ще пропусне цялата групова фаза на Евро. Но едва ли "червените дяволи" ще изпитат проблеми без него срещу Дания, Финландия и Русия, така че играчът на Манчестър Сити ще може да се включи в плейофите свеж и силно мотивиран да даде най-доброто от себе си.

 

За да не бъдем изцяло в унисон с Efbet, WINBET и Palms Bet, като четвърти фаворит ще поставим Португалия. Това е действащ европейски шампион, при това воден от Кристиано Роналдо, който продължава да бъде актуален въпреки възрастта си? Преди 4 години португалците не бяха сред фаворитите, но засрамиха скептиците и станаха шампиони, въпреки че спечелиха само 1 от 7 мача в редовното време. Но това се оказа достатъчно. Истината е, че в големите турнири победител не е този, който играе най-ярко и красиво от всички, а този, който знае как да получи необходимия резултат на всяка цена. Всичко това важи изцяло както за Португалия 2016 г., така и за настоящия отбор. Португалия отново не е в топ 5 на основните претенденти за титлата, но по отношение на състава определено не е по-слаба от Португалия през 2016 г. и определено е в състояние да изненада.

 

Що се отнася до съставите на Испания, Италия и Германия, там вървят процеси на обновяване и търсене на баланса, а Европейското първенство не е мястото, където трябва да бъде извършено това. Въпреки това в тези отбори има големи имена, отлични треньори, а "бекграундът" им е такъв, че това може да помогне в определени ситуации и съответно да обърка прогнозите на специалистите.  

  Сподели
1095