След кръга (26.08-28.08)


Н. Гавазов

След кръга (26.08-28.08)

Със старта на сезона в Бундеслигата най-после европейският уикенд придоби своя пълноценен вид и почитателите на качествения футбол имаха възможност да се насладят на своите любимци. Денят, в който Атлетико Мадрид загуби шансове за титлата и в който феновете на ПСЖ съжаляват за напускането на Златан Ибрахимович - това са основните характеристики на уикенда.

А по-надолу FUTBOL TV се опитва да припомни на читателите си някои акценти в отделните първенства.


ВИСША ЛИГА НА АНГЛИЯ

 

Моуриньо спечели във Фърги-тайм

Проливният дъжд и здравата отбрана на Хъл не позволиха на Юнайтед да порази вратата на противника си и всичко в мача вървеше към нулево равенство. Появата на Мхитарян и Рашфорд оживи играта на "червените дяволи", но феновете на гостите започнаха да се сбогуват с надеждата за спечелване на трите точки. За цял мач Юнайтед произведе 29 изстрела, но мрежата на противника бе опъната от последния удар. Рууни и Рашфорд показаха в 92-та минута, че щастие не се купува. Моуриньо за първи път спечели във Фърги-тайм и все още няма загуба с Юнайтед. А Рашфорд се превърна в първия тийнейджър, който вкарва гол за Моуриньо във Висшата лига.

 

Две различни полувремена

Ливърпул доминираше през първото полувреме на "Уайт Харт Лейн", умело намирайки свободните зони в последната третина, благодарение на наситената и мобилна линия на полузащитата. Тотнъм лошо задържаше топката, а пресата на "шпорите" бе много лоша. Въпрос на време бе разпечатването на вратата на Ворм, което се случи в края на полувремето. Активността на Милнър и честата игра заедно на Фирмино и Коутиньо доведоха до натиск по левия фланг (44% от атаките през първото полувреме бяха тук) и точно тук се получи дузпата. След почивката Тотнъм започна да играе по-напористо, макар че в действията на "шпорите" липсваше креативността - Кейн се губеше на моменти, а Янсен макар и да се стараеше, все още има нужда от адаптация. Като цяло, по- мощните атаки на домакините и умората на Ливърпул доведоха до изравняването на резултата.

 

Завръщането на Азар и Вилиан

Азар бе един от най-добрите в предишните мачове на Челси, а в третата среща белгиецът показа такъв футбол, че допълнението "един от" е неуместно. По-различно е положението с Вилиан, който не игра с Уотфорд. Изглежда, че почивката се е отразила добре на белгиеца, който заедно с Еден не само разпиляха противника си чрез постоянни смени и остроумни действия, но и собственоръчно направиха разликата, а Бърнли трябва да е благодарен на своя вратар, който спаси тима от фиаско.


Още в Англия:

- Алексис Санчес унищожи Уотфорд

Арсенал нямаше тотално превъзходство над противника си, но благодарение на по-голямата си класа и активните действия на Санчес, който се замеси и в трите гола, "артилеристите" постигнаха заслужена победа.

- Първата победа на шампиона

Този мач ще се запомни със стотната победа на Раниери във Висшата лига. В момента Лестър върви по графика на Арсенал: загуба, равенство и победа. Как ли ще завършат двата отбора?

- Грамотната работа на Роналд Куман

Резултатът от работата на холандеца се вижда - Евертън се изкачи на третото място в класирането. Специално в мача със Стоук, "карамелите" обезкостиха противника си, парадоскът е, че мърсисайдци вкараха само един гол и то по комичен начин.


- Конте е кандидат за Треньор на годината

В трети пореден мач на Челси вкарва или асистира играч, който Конте вкарва като резерва. Срещу Бърнли това бе отписаният Виктор Моузес, който вкарва за "сините" за първи път от четири години.


Цифри на кръга:

0 Уест Хем никога не е побеждавал, когато е губел с два гола.

1 Моузес вкара своя първи гол за Челси от 2012 година.

3 Марез пропусна 3 от последните 4 дузпи за Лестър.

5 Санчес има три гола и две асистенции в последните три мача с Уотфорд.

5 Сити е вкарал най-много голове през първите полувремена през този сезон, отколкото всеки друг отбор.

6 Азар вкара 6 гола в последните 8 мача от ВЛ, преди това белгиецът имаше 6 попадения в 44 срещи.

6 Скот Дан от Палас има най-много голове от всеки защитник във ВЛ от началото на миналия сезон.

8 Микел Антонио от Уест Хем има най-много голове с глава, започвайки от миналия сезон.

10 Лукаку няма гол и асистенция в последните десет мача от ВЛ.

10 Хари Кейн няма гол в десет августовски мача от ВЛ.

15 Роб Мадли отсъди 15 дузпи от началото на миналия сезон, отстъпвайки по този показател само на Майк Дийн.

15 асистенции има Де Брюйне от момента на идването си в Сити, което е пет пъти повече от всеки друг играч на "гражданите" за този отрязък.

23 са сухите мачове на УБА под ръководството на Тони Пюлис.

42 Отборите на Джеймс Милнър нямат загуба във ВЛ в 42 мача, когато англичанинът вкара гол: 34 победи и 8 равенства.

100 Раниери постигна стотната си победа в Англия.

Отбор на кръга: Ворм - Роуз, Морган, Дан, Белерин - Азар, Вилиан, Де Брюйне, Стърлинг - Санчес, Оказаки.

Мениджър: Майк Филън 

Гол на кръга: Еден Азар (Челси - Бърнли 1:0)

ВИДЕО

 


Италианската Серия А

 


Ювентус си намери голмайстор

"Бианконерите" разполагат с толкова силен състав, че в мач с потенциален претендент за Шампионска лига не използваха най-голямото си оръжие, а редом с Дибала игра Манджукич. Шампионите похарчиха 160 милиона евро за нови футболисти, а победният гол отбеляза играч, ненужен на Флорентино Перес и дошъл със свободен трансфер - Сами Кедира срещу Лацио отбеляза втория си гол за сезона. Другото интересно в мача е, че Алегри така построи системата си, че нападателите на Лацио трябваше да се разтягат като ластици, за да достигнат вратата на Буфон.

 

Шоу в резултат на много грешки

Наполи и Милан зарадваха публиката с истинско шоу, част от което станаха и шестте гола в мача. Веднага ще уточним, че тези шест попадения са в резултат на индивидуално майсторство и грешки от страна на отделни изпълнители. Така или иначе шоуто бе налице. В момента Наполи е по-силен от Милан, който се превърна в клиент на неаполитанци, а дисциплината на "росонерите" в срещата окончателно постави кръст на шансовете на гостите.


Още от Италия:

- В криза ли е Рома?

Трудно е да оценим сегашното състояние на Рома.След ужасния мач с Порто, очакванията към хората на Спалети бяха, че ще пометат Каляри. Това не се случи, нещо повече - столичани загубиха преимуществото си от два гола и си тръгнаха само с точка от "Сант Елиа". Като добавим и спорната дузпа на Ел Шаарави, нещата в Рома не са много добри.


- Берарди вкарва, а Сасуоло побеждава

"Неровердите" са приятната изненада от началото на сезона. Сасуоло уверено се класира за груповата фаза на Лига Европа, а във вътрешното първенство записа две победи в два мача. Мислите за италианския Лестър сами се появяват, макар че е още рано да се говори за това.


- Интер отново буксува

"Нерадзурите" изненадващо загубиха от Киево в първия кръг, а във втория си мач първи допуснаха гол от Палермо, като попадението на гостите стана в резултат на тройна грешка от страна на миланци. Изравнителният гол дойде в резултат на майсторството на Кандрева при едно единоборство и точните действия на Икарди, но резултатът 1:1 не радва.


- Торино унищожи Болоня

В този мач нападателят на "биковете" Андреа Белоти така се зарадва на повиквателната за националния, че отбеляза хеттрик във вратата на Миранте и помогна за победата с 5:1.


- Дженоа с втори обрат

Дженоа за втори пореден мач играе с дебютант и отново първи допуска гол. Още по-интересното е, че "грифоните" постигат втора поредна победа с резултат 3:1.


Отбор на кръга: Донарума - Анжелкович, Ачерби, Де Силвестри - Алонсо, Банега, Кедира, Бенаси - Берарди, Паволети, Белоти.

Треньор на кръга: Давидие Белардини

Гол на кръга: Сусо (Наполи - Милан)

 

 


Испанската Примера дивисион


Атлетико не може да победи втори новак

Едва ли феновете на Атлетико, гледайки програмата на сезона, са си представяли, че отборът ще има само един отбеляза гол и две точки след два мача. В първия кръг хората на Диего Симеоне се препънаха при домакинството си на новака Алавес, но тогава Гамейро все пак бе точен от "бялата точка". Сега, срещу друг новак - Леганес - липсваше и това. Аржентинският специалист какво ли не опита при посещението си в предградието на испанската столица, но уви - двете нули останаха на таблото през всичките 90 минути. Само за два кръга Атлетико изостава от лидерите с 4 точки. Познавайки особеностите на Примера дивисион, шансовете на "дюшекчиите" за титла са нищожни.


Неочакван отпор

Изненадващо, но Реал Мадрид и Барселона срещнаха големи трудности в мачовете си, съответно, със Селта и Атлетико. Столичани (25% от местата на "Бернабеу" останаха празни) въздъхнаха облекчено едва в 81-та минута, когато Тони Кроос бе точен и в крайна сметка донесе победата за "белите". Не така стояха нещата при каталунците, чиято въздишка дойде едва с последния съдийски сигнал на мача в Билбао. А нещата можеха да бъдат и по-лоши, ако реферът не се изплаши да отсъди дузпата за събарянето на Муниаин от Пике в наказателното поле на Барса.

 


Още от Испания:

- Кога ще бъде уволнен Пако Айстеран?

Валенсия допусна четири гола от Лас Палмас в първия кръг, а сега се препъна и срещу Ейбар. "Прилепите" са на последното място в класирането - това сме го гледали, но вече може да започнем със залозите на това, кога ще бъде уволнен Айстеран - през октомври или ноември.

- Алешандре Пато се контузи

Нападателят на Виляреал Пато трябваше да напусне мача със Севиля още през първото полувреме. Просто кошмарите в атаката на отбора на Фран Ескриба продължават с адска сила и се стигна до там в игра да бъде пуснат юношата Айтор Канталапедро.


Отбор на кръга: Рико - Хуанфран (Депориво), Бустинса, Манди, Луис (Атлетико) - Ел Жар, Ракитич, Кроос, Оярсабал, Виера - Морено.

Треньор на кръга: Асиер Гаритано

Гол на кръга: Жерар Морено (Еспаньол - Малага)

 

 

 

Немската Първа Бундеслига


Борусия Мьонхенгладбах излъга Байер

Двата участника в Шампионска лига изясняваха отношенията си в Мьонхенгладбах. Първото полувреме се получи равностойно, но в все пак домакините откриха резултата в 45-та минута с гол на Хан. След почивката "аспирините" бяха по-активни, а към средата на полувремето гостите установиха вихрено темпо, което доведе до изравнителен гол от страна на финландеца Похянпало. Домакините обаче не се отказаха и само след пет минути Ларс Штиндл донесе победата за "кончетата" - 2:1.


Байерн започна по шампионски

Вердер е един от любимите съперници на Байерн, отделно от това играта на гостите не тръгна от самото начало - хората на Скрипник не само, че не можеха да изнесат топката в половината на съперника, но на моменти не успяваха да извадят от наказателното поле. В крайна сметка домакините се оказаха милостиви и вкараха само шест гола, а Левандовски със своя хетрик отправи предизвикателство към Обамеянг, който пък помогна на своите срещу Майнц с дубъл.


Още от Германия:

- Неубедителна Борусия.

Факт е, че Борусия започва трудно сезоните. Това се видя и в мача с Майнц 05, с който дортмундчани не трябваше да имат проблеми, но играта на хората на Тухел предизвиква много въпроси, а попадението на гостите е признак за липса на концентрация при домакините.

- Първият мач на РБ Лайпциг в елита

Дойде и това време - само осем години след основаването си, РБ Лайпциг се добра до немския елит. И феновете на отбора с гордост ще си спомнят за дебюта, защото любимците успяха да направят 2:2 срещу Хофенхайм, при това на два пъти изравняваха резултата, демонстрирайки воля и безстрашие в толкова открит мач.


Отбор на кръга: Гуляси - Лам, Абрахам, Кристенсен, Родригес - Дидави, Штиндл, Рийсе, Руди - Левандовски, Обамеянг.

Треньор: Ралф Хасенхютл

 

 


Френската Лига 1

Неочакван старт на сезона

По инерция се смята, че Монако е конкурент на ПСЖ за титлата, макар че това е много условно казано, тъй като парижани са с една глава по-нависоко от най-близкия си преследвач. Поради това и малко бяха тези, които се надяваха на интрига в мача Монако - ПСЖ. Но бяха опровергани след головете на Моутиньо и Фабиньо (гол от дузпа след нарушение на Давид Луис в наказателното поле). Попадението на Кавани в средата на второто полувреме върна интригата, но десет минути преди края всичко свърши - след изстрел на Сидибе топката попадна в Серж Орие и 3:1.

Друг мач с изненадващ край бе този в Дижон, където завърналият се в елита едноименен отбор успя да постигне ярка и сензационна победа с 4:2 над фаворита Олимпик Лион и така да вземе своите първи три точки.

Отбор на кръга: Дидилон - Малкуит, Милан, Фалете, Марчал - Салибу, Андре, Диало, Роделин - Лаказет, Гомис.

Треньор: Оливие Дал'Олио

 

  Сподели
261