Време за Иванович


Н. Гавазов

Време за Иванович

Юли се оказа ураганен месец за Бастиан Швайнщайгер. За негова игра с ръка в наказателното поле Никола Рицоли даде дузпа в полуфинала от Евро 2016 срещу Франция. И немците напуснаха турнира. След отпадането на националния отбор Бастиан написа обръщение към феновете на Бундестима и към жителите на Франция. Това писмо намери широк отзвук в Германия и за пореден път потвърди образа на Швайнщайгер на капитан, мъж и лидер във всеки един смисъл. Без сълзи, сантименталности и обвинения, че французите нямат отбор.

След завръщането си от Франция футболистът вдигна сватба с една от красавиците в световния спорт, тенисистката от Сърбия Ана Иванович. Церемонията се състоя в седемзвезден хотел във Венеция, броят на гостите бе ограничен, на медиите още повече, но въпреки това жълтата преса не пропусна да улови гукането на двамата спортисти по гондолите на италианския град.

С това обаче не завършиха юлските приключения на Швайнщайгер. В края на месеца футболистът обяви край на кариерата си в националния отбор на Германия. 12 години, 120 мача и 24 гола - това е статистиката на Железния капитан на Бундестима, когото ще запомним с окървавена глава от Мондиал 2014 - без пеперуди и рев до припадък.

И последно, новият мениджър на Манчестър Юнайтед Жозе Моуриньо включи Бастиан в списъка на тези, които не иска да вижда в своя отбор. Немецът няма да тренира с основния състав, а тази седмица стана ясно, че дори са махнали шкафчето му от съблекалнята на първия тим на Юнайтед.

Истината е, че година по-късно покупката на Швайнщайгер не изглежда като удачна инвестиция. Протежето на Луис Ван Гаал струваше на "червените дяволи" 10 милиона евро, но заплатата му от 160 000 паунда на седмица е грамадна за футболист с такава статистика - немецът записа участие само в 18 мача, като само два бяха през тази календарна година. Както и да го смятаме, всяка една поява на Бастиан на терена е струвала на Юнайтед малко над 400 000 паунда! Швайнщайгер бе бледа сянка на себе си и на практика клубът много загуби от този трансфер.

Швайни бе бледа сянка на себе си и в националния отбор. Да, Бастиан вкара гол след контраатака срещу украинците, но от птичи поглед си личеше, че полузащитникът е много бавен, борбеността му е останала някъде назад във времето, а точността на паса му е по-лоша и от тази в новосформираната измислица на БФС т.нар. Първа лига.

Жозе Моуриньо може да бъде обвиняван за много грехове, но португалецът не е загубил разсъдъка си. Новият наставник на "червените дяволи" има една-единствена задача и тя е ясна за всички, но и децата знаят, че за да стане Юнайтед шампион, клубът трябва да се освободи от всичкия си баласт. Или от почти всичкия си.

За това и не на място изглежда вчерашното изказване на Деян Стефанович от Борда на Международния профсъюз на футболистите, че Швайнщайгер трябва да съди Моуриньо или Юнайтед. Няма да влизаме в дълбок анализ на казаното, но по тази логика дела трябва да заведат всички онези футболисти, които не се вписват в схемите на своите треньори, а това е опасен прецедент.

Още по-учудващи изглеждат и думите на Карл-Хайнц Румениге, който се възмути от това, че немският футболист не фигурира в сметките на Моуриньо и намекна, че с едно обаждане по телефона Бастиан може да се върне на "Алианц Арена". Без да се потърси мнението на Карло Анчелоти! Впрочем, италианецът, благодарение на своя авторитет, бързо показа кой командва отбора и даде да се разбере, че Швайнщайгер не попада в плановете му.

Бастиан има още две години от договора си с Юнайтед. Немецът никога не е бил ревльо и е един от последните съвременни футболисти, които по своя характер, дух и поведение на терена приличат много на играчите от преди години - истински железни мъже и бойци, готови да умрат за своя отбор и феновете си. Едва ли световният шампион ще се примири с това всеки ден в продължения на две години да тренира с детската градина на "червените дяволи". И съвсем резонен изглежда вариант с отдаването му под наем в друг клуб. Бастиан никога не е показвал и алчност, така че ще е готов на съществено понижение на заплатата, за да избегне унижението, но немецът едва ли ще се завърне в Бундеслигата, а още по-малко вероятно изглежда да се появи по терените на "Викъридж Роуд", "Ривърсайд" или Селхърст Парк".

Въпросът е, кой клуб има нужда от Швайнщайгер? От играч, който е загубил своя блясък, който често е жертва на травми и който на всичкото отгоре има огромна заплата.

Дали не е време Басти да окачи бутонките на пирона и да обърне внимание на булката си?

 

  Сподели
395