Венгер поиска премахване на ограниченията за работа в Англия


Н. Гавазов

Венгер поиска премахване на ограниченията за работа в Англия

Наставникът на Арсенал Арсен Венгер се оплака от правилото, което задължава играчите извън Европейски съюз, нямащи на сметката си 75% от мачовете за националния си отбор за последните две години, да се обръщат за разрешение за работна виза за Англия. Именно от това разрешение зависи в момента трансфера на защитника на Виляреал Габриел Паулища, когото Венгер желае да види в своя отбор. Арсен трябва да убеди съответния държавен орган, че бразилецът е "изключителен талант".

Според мениджъра, това правило трябва да бъде отменено, тъй като оказва негативно влияние върху привлекателността на Висшата лига. Именно поради тази причина Венгер се оплака, че навремето не е могъл да получи Анхел Ди Мария.

"Идеално би било да бъдат премахнати ограниченията, така че в Англия да могат да идват всички. Ние открихме Ди Мария когато той бе на 17 години. Видяхме го на международен турнир и искахме да го привлечем, но той се отправи към Португалия, а след това в Испания. Защо? Защото не можа да получи разрешение за работа в Англия", заяви Венгер.

"Какъв е смисъла, ако по-късно той все пак се окаже в страната? Това означава, че ти можеш да го привлечеш в Англия едва когато струва купчина пари, а къде отиват тези пари? Отиват в Реал, който няма нужда от тези пари. Ние трябва да осъзнаем това", добави специалистът.

Не е тайна, че през последните години Футболната асоциация сериозно се зае с подкрепа на младите английски футболисти. Предполага се, че скоро ще бъде въведен лимит за легионерите и други мерки, които да помогнат за развитието на младежите. Венгер е на мнение, че Висшата лига има два пътя пред себе си.

"Има два подхода за решаване на въпроса с академиите. Първият се състои в това изцяло да бъдат затворени границите и да се разчита само на млади английски футболисти. Но това ще убие привлекателността на Висшата лига в международен мащаб. Вторият способ е да се каже: "Чуйте, ние сме най-добрата лига в света, поради това нека да използваме най-добрите играчи в света". Този метод предполага, че ще заложите на конкуренцията, а това е много важно. Определено смятам, че поставянето на млад английски футболист до играч от световна класа, ще помогне на младежа да израсне на високо ниво. Ако го поставите със средняк, той най-вероятно ще си остане средняк", завършва французинът.

 

  Сподели
153