Изборът


Н. Гавазов

Изборът

"Често пъти ме питат за моето бъдеще и всеки път всички говорят за Реал. Аз обаче не мисля за Мадрид и все повече разбирам, че съм привързан към Челси с любов, а не с контракт. Аз наистина станах син, това е приятна зависимост - да обичаш своя сегашен клуб", заяви по-рано полузащитникът на Челси Еден Азар.

Няма причина да не вярваме на белгиеца, но и в същото време тези негови думи не означават, че той може да остане на "Стамфрод Бридж". Просто защото тези дни стана ясно, че един друг "син" клуб, в една друга голяма европейска столица и също с добри финансови възможности готви предложение от 55 милиона евро за Азар.

Каква е причината за тези слухове и възможно ли е Еден да напусне своята "любов"? Особено на фона на последните съобщения, според които Еден в личен разговор е признал, че през лятото ще отиде в Приж.

Наистина, парижани могат да предложат тази сума, особено при положение, че успеят да продадат Единсон Кавани и Езекиел Лавеци. Не е изключено дори да бъде пожертван играещият на този пост Хавиер Пасторе, щом на хоризонта има човек, известен във Франция и почитан в съседна Белгия. Но тук не става дума толкова за продажбата на фланелки, по-важното е това, че ПСЖ никак не може да стане стабилен колектив, успяващ да смачка съперника си от самото начало. А точно невероятната класа на Азар при работата му с топката, а и лидерските му качества могат да помогнат на френския шампион да се избави от тежката ситуация.

Жозе Моуриньо побърза да съобщи за преговори по нов петгодишен договор, макар и да отбеляза, че грубата игра срещу Азар без реакция от страна на арбитрите може да подтикне полузащитника към напускане на Висшата лига. В същото време португалецът по-добре от нас знае, че ПСЖ може да предложи по-добри материални условия за Еден и щедро компенсиране на Челси - не случайно до покупката на Давид Луис французите готвеха оферта от 80 милиона за Азар. Разбираемо е, че португалецът трудно би си подал едната ръка за отсичане, но вярва ли още някой на приказката, че нищо в съвременния свят не се купува? Особено с катарски пари.

Не е трудно и да се досетим, че другата тактика на парижани по привличането на Азар ще бъде свързана със спомените и условията където той израсна като футболист. Белгиецът е свикнал с живота във Франция, за него това в втора родина и тези причини не са никак маловажни. Освен това самият играч знае, че отношението към него в Париж ще е много по-различно отколкото в Лондон, където главният е Моуриньо, а на терена са няколко звезди, изпълняващи указанията на мениджъра. Впрочем, факторът самолюбие не бива да се изключва, а може би той е най-големият аргумент за парижани. Ако белгиецът мечтае за лично признание и за култ към себе си, подобен на този, който съществува към Меси и Роналдо, той ще направи крачката към Париж, откъдето може да получи обещанието, че ще е пръв в полузащитата и отбора, не разделяйки славата с Оскар и Фабрегас, както е сега.

Разбира се, има и аргументи в полза на оставането на Азар в Челси. Семейството се адаптира към живота в столицата на Великобритания, град, който по нищо не отстъпва на Париж. Освен това, именно през този сезон Еден намери "сродна душа" на терена - той прекрасно се сработи със Сеск Фабрегас, при това още на първата тренировка. Белгиецът създава огромно количество положения за гол, често отправя топката в мрежата и в момента е основен любимец на синята агитка. Последният аргумент в полза на оставането на Азар е всъщност главният проблем за ПСЖ, а именно не толкова увлекателното френско първенство, което за мнозина е крача назад в кариерата. Бойци като Еден имат нужда да се доказват именно в шампионат като този в Англия, където няма само два отбора, а всеки мач е битка.

Нека не забравяме, че белгиецът е само на 24 години и Жозе желае играчът да проведе най-добрите си години именно в неговия тим. Точно за това се предполага се, че Челси ще се опита да срине преговорите за Азар - не може да имаме никакви съмнения относно уменията на клуба от "Стамфорд Бридж" да преговаря - което може би ще принуди ПСЖ да търси други варианти за повишаване класата на отбора.

На този етап е трудно да кажем какво може да се случи до края на сезона и през лятото и дали егото и парите ще вземат връх над разума, но е очевидно, че темата с бъдещето на Азар и неговия тежък избор ще бъде една от главните и интересни в английския футбол. FUTBOL TV само се опита да сподели някои предположения, припомняйки на своите читатели, че в много случаи това, което се появява в пресата под формата на едно или други изказване или действия е част от по-глобален процес, истинските неща се случват под повърхността и за тях разбираме едва в последния момент.

 

  Сподели
232