Жозе Моуриньо - шофьор


Н. Гавазов

Жозе Моуриньо - шофьор

Много често, споменавайки името на португалския специалист Жозе Моуриньо, сред любителите на футбола възниква асоциацията с думата "автобус". Паркиран, в движение, аварирал... Така или иначе, сегашният наставник на Челси знае как да управлява отборите си и доказателство за това са успехите му в Интер, Челси, Порто и Реал Мадрид. В материала по-долу също става дума за превозни средства, но не за тези, с които се свързва работата на Жозе, а за автомобилите, които лично Моуриньо управлява.

Вашият пръв автомобил?

Първият бе Renault 5. Купиха ми го моите родители, защото пътувах до университета на 70 километра от дома.

Най-добрата кола?

Дали старото ми Volvo е най-добро? Иска ми се да кажа "не", но аз го купих преди началото на кариерата си. Поради това старата плевня с нищо не може да се сравни. Дали да кажа, че моят Aston Martin е най-добър? Взех го когато станах треньор на годината на ФИФА. Свързвам колите си с моментите в живота. С F-Type ознаменувах завръщането си в Англия. И искам да го запазя.


А коя е най-лошата кола?

Имах автомобил, който трябваше да е много добър. Но ми създаваше много проблеми. Това бе Mercedes-Benz E-Class.


С каква максимална скорост сте се движили?

Никога не превишавам. Но веднъж бях с Интер в Русия. Върнахме се в Милано в четири сутринта. Седнах в колата и казах на помощника си: "Сега ще ги откъснем". И хоп - полиция. Оказаха се фенове на Интер. Снимахме се. Но обещах, че ще запомня урока.


Правата ви "чисти" ли са?

Девствени са. В Лондон ми се наложи да заплатя глоба за паркиране, докато не разбера правилата. Ако живееш в Челси, нямаш право да паркираш никъде другаде.


Катастрофирали ли сте?

Преди 25 години, един-единствен път. Бях помощник на Сър Боби Робсън и отидохме в Барселона, за да подпишем договори. Всичко се пазеше в тайна, заради това аз карах колата. Когато се върнахме, Сър Боби ми каза: "Ти си изморен, оставай и пренощувай". Но жена ми бе в осмия месец, поради това реших да пътувам, И катастрофирах.


Коя страна, според вас, прави най-хубавите автомобили?

Този въпрос може да го зададе за футболистите. Коя страна дава най-добрите футболисти? На такъв въпрос не може да се отговори еднозначно. Така е с автомобилите. Англия? Германия? Япония? Не знам.

 

  Сподели
74