В Англия похарчиха 120 милиона за трансфери, Франция е четвърта, Испания - седма (схема)


Н. Гавазов

В Англия похарчиха 120 милиона за трансфери, Франция е четвърта, Испания - седма (схема)

Клубовете от английската Висша лига са похарчили за зимни трансфери около 120 милиона паунда, съобщава Deloite Sports Busines Group. Тази сума е два пъти повече, отколкото бяха изразходвани през миналата година, но все още е далече от онези 225 милиона паунда, които бяха дадени за нови футболисти през 2011 година.

Делът на КПР, Ливърпул и Нюкасъл е повече от 50% от сумата през януари 2013 година, се казва в анализа, в който също така се съобщава, че 75 милиона са похарчени за играчи извън Острова.

В изследването се посочват данни и за другите страни. На второ място за десета поредна година е Серия А, където за трансфери са изразходвани 84 милиона паунда (126 милиона щ.д.). В Бундеслигата са похарчени 54 милиона паунда, а във Франция 36 милиона. Изненадващо на пето и шесто място са Бразилия и Русия, а Испания е седма.

Изследването прави своя извод, че през последното десетилетие клубовете от Висшата лига доминират над останалите първенства в това отношение, а основната причина е установеният най-справедлив механизъм за разпределение на телевизионните права в Премиършип в сравнение с останалите топ шампионати на Европа и също така нарасналата популярност на английския футбол.

 

  Сподели
144