Dream Team от Топ 5 на първенствата на Европа (19.12 - 23.12)


Н. Гавазов

Dream Team от Топ 5 на първенствата на Европа (19.12 - 23.12)

В Бундеслигата вече запразниха, поради това изборът на идеалния отбор на кръга е съставен от първенствата в Испания, Англия, Франция и Италия. На Апенините Рома разнесе Милан и сякаш прекърши амбициите на „росонерите" за участие в Шампионска лига догодина, но пък нищо не се знае - Серия А е шампионат, където всичко може да се обърне с главата надолу само в рамките на два кръга. В Примера дивисон Реал окончателно сдаде титлата и спокойно може да поздравим Барселона - в оставащите 21 кръга до края на шампионата едва ли ще станем свидетели на нещо драматично, а потенциалът на втория Атлетико е такъв, че деветте точки разлика от каталунците се равняват на 16-те на Реал Мадрид от първото място. За сметка на това във Висшата лига надпреварата ще става все по-жестока - в борбата за оцеляване за замесени осем отбора, пет са тимовете, които се бият за място в Шампионската лига, а коледният подарък, който направиха играчите на Челси на Бенитес говори, че „аристократите" имат потенциал да се намесят в спора между двата манчестърски гранда.

Представяме ви: Dream Team за периода 19.12 - 23.12. Тактическа постройка 3-5-2.


ВРАТАР

Йохан Тюрам (Троа)

Нулевото равенство, което Троа измъкна от Бордо в голяма степен е благодарение на вратаря. Девет пъти топката почти пресичаше голлинията на вратата на гостите и девет пъти Тюрам не позволи това да се случи. А какви удари още спаси стража на Троа е малко да се опише, но със сигурност това е нашият вратар тази седмица.


Подгласници: Агаци (Каляри)

 


ЗАЩИТА


Гонсало Родригес (Фиорентина)

Аржентинският защитник се прояви като масивна стена, блокирайки пътя към вратата на своя отбор. Освен това Родригес създаде проблеми и за противника, помагайки активно на полузащитниците си при изнасянето на топката, беше активен при статичните положения, а голът му в 89-та минута оформи крайното 3:0 за Фиорентина срещу Палермо.


Мартин Шкъртел (Ливърпул)

Словакът с плътен удар постави началото на разгрома на Фулъм, при което Ливърпул не допусна нито един гол (което е част от работата на Шкъртел). При всичко това Мартин беше много активен при изнасянето на топката, а за безупречността в действията му говори точността на подаванията - 95%, което за централен защитник е похвално.


Патрис Евра (Манчестър Юнайтед)

Отбелязаните голове не са нещо обикновено за 31-годишният французин, който до сегашния си сезон има две попадения в сметката. С идването на Бютнер на „Олд Трафорд" и вероятността да загуби титулярното си място, Евра вече има три попадения за „червените дяволи" и едното от тях бе във вратата на Суонзи Сити. Освен това нисичкият французин спечели 100 % от въздушните си двубои (!) и 92 % от единоборствата. Точността на паса му пък достигна 85%.


Подгласници: Жале (ПСЖ), Гранквист (Дженоа), Глик (Торино), Диас (Лацио), Аспиликуета (Челси), Демикелис (Малага), Начо (Райо Валекано).

 

ПОЛУЗАЩИТА

 

Давид Луис (Челси)

Едва ли не най-колоритният централен защитник в състава на европейските топ клубове вкара един от осемте гола във вратата на Гузан. В този мач бразилецът игра като опорен полузащитник, което му позволи по-често да застрашава чуждата врата, а от действията му като халф няма защо да се оплакваме, тъй като Луис шест пъти открадна топката не оставяйки шансове за хората срещу себе си.

 

Шави (Барселона)

Един от най-добрите централни полузащитници в съвременния футбол проведе мача срещу Валядолид над обичайното си ниво, а това намери материализиране в гол и асистенция, 126 подавания (119 точни) и 87% спечелени единоборства.


Стивън Джерард (Ливърпул)

Мачът срещу Фулъм, който ще се запомни с попадението на Даунинг, се превърна в един от най-добрите за Стиви. Джи преодоля един път Шварцер и два пъти помогна на колегите си да направят това.Помогна също така за създаването на три положения за гол, които колегите му не успяха да реализират.


Стивън Пиенаар (Евертън)

За времето, през което се намираше на терена Пиенаар правеше играта на „карамелите". Евертън губеше на „Ъптън Парк"след попадението на Карлтън Коул, но след почивката гостите от Мърсисайд обърнаха нещата в своя полза. Стивън най-напред асистира на Аничебе, а след това вкара сам.


Кристиан Маджо (Наполи)

Заедно с Марек Хамшик дясното крило на Наполи бе най-деен в мача срещу Сиена, в който домакините се бранеха храбро срещу именития си противник. Маджо постоянно тероризираше Валиани, Рубин и Фелипе, повличаше ги след себе си, което пък осигури повече празни пространства за Хамшик и Кавани. Цяло чудо е, че още през първите 45 минути „партенопеите" не решиха изхода в мача. Голът на Маджо в 86-та минута най-после прекърши тосканци, а попадението на Кавани сложи окончателно точка на спора.

Подгласници: Даунинг (Ливърпул), Хамшик (Наполи), Пирло (Ювентус), Азар (Челси), Снодграс (Норич), Апоньо (Реал Сарагоса), Бенитес (Гранада).

 

НАПАДАТЕЛИ

Златан Ибрахимович (ПСЖ)

Шведският исполин през цялото време на мача с Брест заплашваше противниковата врата и отправи 6 удара в очертанията между гредите, което ни накара да се затрудним при избора си на вратар. Всъщност, един от тези изстрели постигна своята цел. Още три пъти Златан изведе съотборниците си на голови позиции, от които футболист от младежкия тим не би трябвало да пропусне. Чудно е, какво би представлявал ПСЖ без шведският национал? Едва ли щеше да води в класирането.


Ерик Ламела (Рома)

Ламела изигра първия си пълноценен мач, след като се завърна от контузия и го направи запомнящо се, показвайки какво най-много липсва на Рома. Аржентинският футболист вкара два гола не на кой да е, а на Милан, а попаденията му дойдоха точно на време, решавайки окончателно изхода на мача.


Подгласници: Меси (Барселона), Матри (Ювентус), Тоти (Рома).

 

СТАРШИ-ТРЕНЬОР

Мануел Пелегрини (Малага)

Чудесна работа върши Пелегрини в клуба от Андалусия - в Шампионска лига, където при своя дебют Малага се класира за плейофите на турнира, а също и в Примера дивисион, където „аншоата" накара грандовете все повече да се съобразяват с тима му и да не се чувстват комфортно на „Ла Росаледа" както в предишни години. В последните шест мача срещу Реал Марид Малага взе само една точка, а головата разлика бе 4-20 - малцина бяха тези, които вярваха, че андалусците могат да направят нещо срещу именития си съперник в събота. Не знаем колко хора са се надявали на победа срещу столичани, но със сигурност в това число фигурира Пелегрини, а най-важното е, че чилиецът е успял да го предаде и на възпитаниците си, които не само се бореха мъжки срещу „белите", но се възползваха удачно от шансовете си за гол, за да докарат в крайна сметка двубоя до победния му край. А това доближи Малага на две точки от Реал Мадрид. Какво ли ще стане, ако Пелегрини изпревари бившия си клуб, където нещата не вървят никак добре?

 

  Сподели
246