Dream Team от Топ 5 на първенствата на Европа (11.12 - 18.12)


Н. Гавазов

Dream Team от Топ 5 на първенствата на Европа (11.12 - 18.12)

Въпреки наближаващите празници, футболът по европейските терени продължава своето шествие. В Испания интригата за титлата умря след поредния провал на Реал Мадрид и успеха на Барселона над Атлетико, подобно нещо може да се каже и за Германия, където разликата между Байерн Мюнхен и втория Байер е 9 точки. В Италия също изглежда невъзможно някой да спре Ювентус и единствените шампионати, където страстите около първото място остават горещи, са Висшата лига на Англия и Лига 1.

Представяме ви: Dream Team за периода 11.12 - 18.12. Тактическа постройка 4-2-2.


ВРАТАР

Горка Ирайсос (Атлетик Билбао)

След невзрачния старт на сезона баските започнаха да идват на себе си и удържаха втора поредна суха победа. За успеха в Майорка помогна най-много уверената игра на вратаря, който извърши четири невероятни спасявания. Освен това Йрайсос се отчете с отлични действия в наказателното поле при изпълнение на корнери и при удари от далечно разстояние, карайки защитниците пред себе си да се успокоят и да играят по-уверено.

Подгласници: Сорентино (Киево), Ахамада (Тулуза)

 

ЗАЩИТА

Пабло Сабалета (Манчестър Сити)

Аржентинският защитник на „гражданите" в последно време демонстрира великолепна игра, а наставникът на Манчестър Сити Роберто Манчини продължава да използва Пабло на различни позиции. През уикенда Сабалета започна мача на привичното за себе си място на десен защитник и се превърна в един от героите на срещата. Бранителят спечели девет единоборства и се отличи с 14 успешни подавания. Един от тези пасове Яя Туре превърна в гол.


Мартин Демикелис (Малага)

Централният защитник на Малага успя да открие резултата в срещата със Севиля, вкарвайки в 50-та минута важен гол за своя тим. Аржентинецът изглеждаше много силно и в отбрана, спечелвайки 64 % от единборствата си и 100 % от сблъсъците в наказателното поле. Освен това Мартин изчисти шест пъти топката от полето пред вратаря, с което помогна за успеха на Малага при гостуването на Севиля.


Ян Вертонген (Тотнъм)

През уикенда Андре Вилаш-Боаш реши да използва Вертонген на обичайното за него място на централен защитник. Това моментално даде своите плодове - Тотнъм не допусна гол. Освен това 94% от подаванията на белгиеца се оказаха точни. Към успешните действия на Ян ще прибавим и попадението му, което се оказа единствено в мача.


Даниеле Портанова (Болоня)

Перфектно завръщане направи Портанова след наказанието си. Освен великолепните си действия в центъра на защитата на Болоня, 34-годишният бранител отбеляза победния гол при гостуването на Наполи.

Подгласници: Маркезе (Катания), Коентрао (Реал Мадрид), Гамберини (Наполи), Самбрано (Айнтрахт), Морел (Олимпик Марсилия), Данило (Удинезе), Собиех (Гройтер Фюрт).


ПОЛУЗАЩИТА

Николай Мюлер (Майнц 05)

Крайният полузащитник на Майнц 05 в този сезон не се замеси в голмайсторски подвизи, но през уикенда напомни за качествата, които има - дубълът му във вратата на Щутгарт донесе на неговия Майнц 05 трите точки. На сметката му има и шест опасни докосвания в чуждото наказателно поле.

Андреа Пирло (Ювентус)

В състава на Ювентус отново блесна Пирло. Лидерът на торинския отбор извърши умопомрачително количество точни подавания - 123 и създаде най-много опасни положения пред вратата на Аталанта. Полузащитникът се отчете и с перфектен гол.

Серхио Бускетс (Барселона)

Статистиката показва, че Бускетс вкарва най-много голове около големите празници. През останалото време Серхио се занимава с други неща на терена, които вероятно са му осигурили работа в някой театър в Барселона след края на кариерата му на футболист. В неделя обаче играчът с точен удар изведе Барселона напред. Освен това полузащитникът извърши 128 точни подавания и бе истински лидер в средата на терена, напълно изземвайки функциите от недобре играещият през първото полувреме Иниеста.

Санти Касорла (Арсенал)

В понеделник вечер станахме свидетели на един от най-добрите мачове на Касорла от началото на сезона. 28-годишният испанец раздаваше пасове като по конец на всички около себе си, в резултат на което Арсенал установи пълно превъзходство над Рединг и не остави никакви съмнения относно превъзходството си над дебютанта в елита. Трите попадения и асистенцията на Санти са само част от добрата му игра.

Подгласници: Холмън (Астън Вила), Иниеста (Барселона), Маури (Лацио), Таарабат (КПР), Калигиури (Фрайбург), Ферет (Рен).


НАПАДЕНИЕ

Кристиан Бентеке (Астън Вила)

Астън Вила постигна изненадваща победа над Ливърпул на „Анфийлд", изпращайки „мърсисайдци" на 12-то място в таблицата за класиране и правейки смешен Брендън Роджърс, който преди този мач се точеше за втората позиция в класирането. По-важното е, че бирмингамци се измъкнаха от опасната зона, а в архитект на успеха на гостите се превърна 22-годишният нападател Бентеке, който се замеси във всичките три гола на своите. Кристиан отбеляза първото и третото попадение и се отчете с асистенция при второто.


Щефан Кислинг (Байер)

Поредният играч в отбора, който успя да запише на сметката си два гола. Освен дубъла в мача срещу Хамбургер, Кислинг асистира за попадението на Андре Шюрле. Също така нападателят постоянно застрашаваше владенията на своя бивш партньор Рене Адлер и бе истински кошмар за „динозаврите".

Подгласници: Меси (Барселона), Ван Перси (Манчестър Юнайтед), Ел Шаарави (Милан), Тони (Фиорентина).


СТАРШИ-ТРЕНЬОР:

Пол Ламберт (Астън Вила)

В интерес на истината през уикенда нямаше някакви впечатляващи треньорски решения, които да доведат до сътресения. Вероятно трябва да отчетем победата на Болоня над Наполи, но до нея се стигна след безобразна игра от страна на „партенопеите". Подобно беше и положението на „Фелтинс-Арена", където Фрайбург просто се възползва от слабата форма на Шалке 04.

Поради това и изборът на Пол Ламберт може да се каже, че е в известен смисъл спорен - бирмингамци владееха топката в 28% от времето, приеха играта в собствената си половина и допуснаха да им бъдат отправени 29 удара. Все пак, заслугата на 43-годишния шотландец е в това, че създаде отлична организация в защитата, мотивира играчите си и ги убеди, че няма невъзможни неща - дори и това да бъде победен Ливърпул пред собствената му публика.

 

  Сподели
165