Dream Team от Топ 5 на първенствата на Европа (25.10 - 29.10)


Н. Гавазов

Dream Team от Топ 5 на първенствата на Европа (25.10 - 29.10)

Футболният уикенд в Европа предложи поредица от интересни двубои и като изключим Испания, където всичко е спокойно и по традиция Барселона и Реал Мадрид спечелиха с по няколко гола срещите си, в Италия, Германия и Англия се случиха неща, които ще имат своя отзвук поне до Коледа. Уикендът на съдийските грешки, по този начин бихме определили кръга в топ 5 на европейските първенства - в Лондон и Ливърпул, Катания и Рим хората в черно засенчиха изявите на футболистите. В Германия пък Волфсбург вкара в един мач два пъти повече гола, отколкото го направи в предишните си осем срещи. Още по-голям отзвук обаче получи домакинското поражение на Байерн Мюнхен от Байер Леверкузен.

Представяме ви: Dream Team за периода 25.10 - 29.10. Тактическа постройка 3-5-2.

 

ВРАТАР

Мариано Андухар (Катания)

Запази отбора си от тежка загуба срещу Ювентус, чрез седем превъзходни спасявания. Ако не блокираше ударите на Видал и компания, тогава се позиционираше перфектно или се хвърляше съобразително в наказателното поле. Няма никаква вина за гола на Видал.

Подгласници: Де Хеа (Манчестър Юнайтед), Лено (Байер Леверкузен), Сезар (КПР)

 

ЗАЩИТА

Хуан Куадрадо (Фиорентина)

Фиорентина излезе срещу Лацио с тактическа постройка 3-5-2, но интересното е, че Куадрадо, който беше поставен на десния фланг на полузащитата, имаше за задача да уплътнява и десния фланг на „виолетовите" - там, където се опитваше да действа Лулич и където няколко пъти Маури също се опита да пробие. Хуан се справи блестящо със задачите си в дефанзивен фланг. Относно офанзивните си функции, Куадрадо беше истински трън в отбраната на гостите.


Невен Суботич (Борусия Дортмунд)

Направи това, което нападателите на шампионите не успяха да направят цели 54 минути - вкара първия гол за своите. Заедно с другия централен защитник Хумелс се оказа непробиваема стена за Крузе, Шустер и Гуеде. На няколко пъти се включи в атаките на своите, което пък позволи на Гюндоган по-активно да се включва в атаките на своите.

Лейтън Бейнс (Евертън)

Бейнс си отбеляза автогол, но в крайна сметка беше избран за игра на мача между Евертън и Ливърпул. С огромна роля за равенството на своите в мърсисайдското дерби. Показа отлично взаимодействие с Озман и Фелайни в атакуващ план, тормозейки постоянно отбраната на противника, а в защита се справи блестящо със Стърлинг и Уисдом.

Подгласници: Астори (Каляри), Броуверс (Борусия М'гладбах), Фърдинанд (Манчестър Юнайтед), Клиши (Манчестър Сити), Сантос (Арсенал)

 

ПОЛУЗАЩИТНИЦИ

 

Естебан Камбиасо (Интер)

Изключително ефективен в средата на терена, което пък доведе до там, че Интер установи господство в средата на терена и оттам спечели мача. Асистира красиво за първия гол на Ранокия, а след това довърши лично довърши съперника в 64-та минута.


Хуан Мата (Челси)

Много се изписа за скандалния мач между Челси и Юнайтед. Извън темата със съдийството ще кажем, че след двата гола на „червените дяволи" Хуан Мата беше единственият в състава на домакините, който запази хладнокръвие и вдигна своите на крака. Голът му в края на полувремето върна Челси в мача.


Диего (Волфсбург)

Волфсбург победи с 4:1 Фортуна и не остави никакво съмнение в превъзходството си над домакините. Казаното по-горе за Мата важи почти в пълна степен и за Диего, с тази разлика, че „вълците" не загубиха присъствие на духа и контролираха постоянно събитията на терена. Диего вкара гол и записа асистенция, а отбора му се измъкна от опасната зона.


Сеск Фабрегас (Барселона)

В мача между Райо Валекано и Барселона, Eurosport даде оценка „10" на Фабрегас, която не е била поставяна дори на нападатели отбелязали по три гола в мач и говори за постигане на пълно съвършенство в действията на полузащитника. Може и да са прави колегите от авторитетната медия, а може и да са попресилили малко оценката си. Факт е обаче, че Фабрегас вкара гол и записа асистенция и беше избран за играч на мача.


Андре Шюрле (Байер Леверкузен)

Невероятен мач на Байер и в частност на Шюрле, който не вкара гол, но беше избран за игра на срещата. 21-годишният футболист беше като трън в защитата на Байерн, замеси се във всички опасности пред Нойер и надигра напълно Лам.

Подгласници: Паскуал (Фиорентина), Гентнер (Щутгарт), Сото (Майнц 05), Бейл (Тотнъм), Озман (Евертън), Джерард (Ливърпул), Хоолахан (Норич), Артета (Арсенал), Гризман (Реал Сосиедад), Еберт (Валядолид), Рамирес (Челси).


НАПАДЕНИЕ

 

Робин ван Перси (Манчестър Юнайтед)

Нападателят на Юнайтед се замеси и в трите гола на своите и още един път доказа разумността на трансфера си в отбора на Сър Алекс.

 

Гонсало Игуаин (Реал Мадрид)

Тук можеше да бъде и Кристиано Роналдо, който също направи отличен мач. Изборът на Игуаин е породен от това, че записа срещу името си асистенция в повече от португалеца. Освен това Кристиано постъпи неспортсменски, когато след гола си започна да дразни публиката на домакините.

Подгласници: Тевес, Ел Шаарави, Меси, Роналдо, Ибрахимович.

 

СТАРШИ-ТРЕНЬОР:

Лоренц-Гюнтер Кьостнер (Волфсбург)

Волфсбург уволни Феликс Магат и назначи за старши-треньор на „вълците" наставника на втория отбор Лоренц-Гюнтер Кьостнер. Специалистът пое тима в тежък момент: за осем кръга Волфсбург беше вкарал само два гола (!), а единствената победа беше от 25 август. Срещу Фортуна само най-смелите фенове на „вълците" се надяваха любимците им да измъкнат нещо в Дюселдорф. Но Волфсбург категорично надигра съперника си с 4:1 и заслужено спечели трите точки. Поздравления за Кьостнер, който успя да вдъхне живот на полумъртвия си тим и да накара играчите да си повярват. Освен това, 60-годишният специалист направи две неща в технически план, които помогнаха за успеха. За първи път в свое гостуване Волфсбург излезе със схема 4-2-3-1, а отделно на двата бека бяха възложени по офанзивни функции. Резултатът е, че гостите установиха пълно господство в средата на терена, а когато домакините владееха топката, „вълците" бързо преминаваха към постройка 4-4-1-1. В офанзивен план пък благодарение на активната роля на крайните защитници, Волфсбург създаваше превъзходство и резултатът от всичко това е, че Фортуна претърпя второ поредно домакинско поражение. Волфсбург пък се измъкна от опасната зона.

 

  Сподели
167