Алан Шиърър: Том Клевърли е истината


И. Ангелов

Алан Шиърър: Том Клевърли е истината

Легендата Алан Шиърър сподели мнението си за младата надежда на Англия и Манчестър Юнайтед Том Клевърли. Той направи това в традционната си рубрика за The Sun, започвайки с това, че когато Сър Алекс Фъргюсъм миналата година заяви, че когато момчето се контузи, шансовете за титлата на Юнайтед сериозно са намалели, това е било посрещнато с насмешка от много хора.

"Той каза, че това е голям удар за тима му и амбициите през сезона. И това го казва за играч с толкова малко мачове за тима, той бе повече под наем до момента. Като се върнем назад, след контузията тима на Фърги никога не заигра отново с тази експлозивна скорост, атакуващи движения, както когато Клевърли бе на линия и ръководеше нещата в първите срещи."

"Toй помогна на тима да бие Манчестър Сити в Къмюнити Шийлд. След това постигна 4 поредни победи - Уест Бром 2:1, Тотнъм 3:0, Арсенал 8:2, Болтън 5:0."

"Фъргюсън не просто го пробваше. Той го наложи след като периодите му под наем в Уигън и Уотфорд го подготвиха за това. Жалко е за Фъргюсън и Англия, че той не успя да даде тази експлозия през целия сезон, както обещаваше. Това не само щеше да направи разликата за титлата на Манчестър Юнайтед, но щеше да повлияе и на Англия в Еврото."

"Клевърли се завърна малко по-късно, отколкото трябваше, за да бъде включен в тима на Рой Ходжсън. Но наистина аз вярвам, че неговата скорост и поглед могат да направят разликата в тежък мач, какъвто бе онзи с Италия."

"Проблемът на Англия напоследък е същността на отиграванията им. Топката се подава, едно докосване, вдигане на главата, после се прави решение. Това често води до центрирания, удар с глава, поваляне на играча и така нататък."

"Нищо нередно няма в това, но нека да не го гледаме постоянно. Трябва ни План Б и В. Стивън Джерард подава отлично, Франк Лампард все още може да задържа топката и да отваря пространства."

"Но това, което предлага Клевърли е игра с едно докосване, на скорост, без да спира. Това инжектира скорост в цялото придвижване на отбора. Той прави така, че топката да не спира в хода си от защитата до атаката и може да се възползва от контраатаката, не дава време на опонента да мисли."

"Такъв тип футбол може да матира и най-големите отбори - те нямат време да мислят. Той изглежда така, сякаш е два хода пред всички останали. Разбира се, всеки трябва да е на неговите вълни, за да проработи това. Срещу Молдова сякаш всичко бе така."

"Ще кажа сега, че не базирам мнението си само на срещата на Англия с Молдова. Трудно е да си направиш мнение от един мач и опонент от ниско ниво. Англия просто свърши работата си, и то добре. Истински тест за Клевърли ще е срещата с Украйна утре, която е втора в групите."

"И аз се надявам той отново да блести - и редовно след това. Не само за Англия, но и за Манчестър Юнайтед. Защото в пълен сезон да играеш на най-високо ниво във Висшата лига и Шампионска лига ще е ползотворно за него."

"Докато стигнем до Бразилия през 2014-та, той вече може да е страхотен играч. Може да стане играч, нужен на всеки отбор, играч, готов за всяко състезание."

"Както изглеждат нещата, за Англия има бъдеще - както и за Клевърли."

  Сподели
172