Висшата лига на Англия. Превю на сезона (IIIчаст)


Н. Гавазов

Висшата лига на Англия. Превю на сезона (IIIчаст)

Тримесечната пауза в големите европейски първенства е към своя край и ето, че милиони любители на английския футбол по целия свят се готвят отново да запеят песните на любимите си отбори, да спорят във форумите по различните теми и най-важното - да се насладят на играта, която ще ни предоставят родоначалниците на най-великия спорт на земята. Най-големи звезди, най-големите бюджети и най-добрата телевизионна картина - това е Англия. FUTBOL TV също се готви за грандиозния празник - старта на Висшата лига на Англия, но преди това ще се опитаме да оценим състоянието на обитателите на Премиършип и да предположим как би се развил сезона в най-силното първенство на планетата.


Нюкасъл (Нюкасъл)

Мениджър: Алън Пардю

Капитан: Фабрицио Колочини

Най-добро попълнение: Върнън Анита (Аякс)

Най-голяма загуба: Андрю Крофтс

Сезон 2011/12: 5-то място

След като Нюкасъл едва не се класира за Шампионската лига, „свраките" са много интересни преди началото на сезона. Алън Пардю вероятно осъзнава факта, че сегашната кампания ще е по-трудна от миналогодишната, тъй като сега от отбора се очаква потвърждение на не случайния последен успех. При това Нюкасъл ще участва в Лига Европа и пред тима се очертава тежка есен заради борбата на два фронта. Това би могло да постави на изпитание както мениджъра, така и играчите. Нервността в тима вече се усеща, защото след редица успешни трансфери този път „свраките" се съсредоточиха върху това да привлекат десния защитник на Франция Дебюши и да бъде върнат Анди Керъл. Към момента тези задачи не са изпълнени, а като изключим привличането на Анита, Амалфатино, Гуда и Бигириман не впечатляват.

Цел на сезона: „Що се отнася до моя отбор, за нас на първо място стои представянето ни във Висшата лига. Искаме да постигнем това, което не успяхме да направим през миналия сезон - да попаднем в Шампионска лига", заяви Пардю.

Лидер на отбора: Спокойно може да кажем за Нюкасъл, че в отбора няма лидери, а оттам няма и спорове и дрязги между футболистите. Крул, Кабайе, Сисе, Бен Арфа, Перч, Демба Ба, Силван Марво - кой от тези играчи според вас може да бъде пръв сред равните? В интерес на истината най-близо до това понятие е Стивън Тейлър, но изненадващо или не, капитан на „свраките" е Фабрицио Колочини.

Форма 2012/13:


Тактика: Досегашните мачове показаха, че Алън Пардю няма намерение да измисля велосипеда и мениджъра ще използва 4-4-2 и 4-5-1 с главна прима на нападението Ба, а мотора на тима ще е отново Кабай.

Прогноза: Много неща ще зависят от това, как ще протекат за Нюкасъл последните дни на август. Едва ли „свраките" ще отстъпят от своите позиции, но с едно-две попълнения спокойно биха се класирали в зоната даваща право на участие в Шампионска лига.

 

 

Тотнъм (Лондон)

Мениджър: Андре Вилаш-Боаш

Капитан: Гарет Бейл

Най-добро попълнение: Ян Вертонген (Аякс, 8-12 милиона паунда)

Най-голяма загуба: може да стане напускането на Модрич

Сезон 2011/12: 4-то място

Тотнъм пострада от победата на Челси в Шампионска лига, но главната загуба на „шпорите" не е отсъствието им от най-престижния европейски клубен турнир, а уволнението на Хари Реднап. Никой не знае дали тази крачка на Даниел Леви ще изведе тима на ново ниво, но общо взето решението му е доста рисковано, имайки предвид провала на Вилаш-Боаш в Челси. Както и по-рано, Тотнъм се оглеждаше цяло лято за гръмки имена и успя да привлече Сигурдсон и Вертонген, а продажбата на Модрич може да стане катализатор на още трансфери, но отчитайки продължаващата сага с хърватина, може да се окаже накрая, че лондончани няма да имат време за маньовър.


Цел на сезона: Борба за място в четворката.

Лидер на отбора: Гарет Бейл, човекът-атака, който израства с всяка измината година, откривайки ни нови неща, но по-важното е, че уелсецът се явява постоянна заплаха за всеки един противник.

Форма 2012/13:


Тактика: Известно е, че Вилаш-Боаш обича да използва схема на игра 4-3-3, но ние сега говорим за Тотнъм, а не за Порто. Тук ще отворим една скоба, включвайки Модрич в постройката на игра, но ако все пак хърватина си тръгне, на неговата позиция вероятно ще играе Сандро или Джинас, а защо не и Хъдълстоун. Вероятно португалеца ще използва някакъв вариант на 4-2-4, който лесно би могъл да прелива в 4-3-3, като за разлика от Реднап, Ван дер Варт ще играе изтеглен по-назад, а Бейл и Ленън ще си сменят по-често местата.

Прогноза: Гледайки обективно на нещата, пред „шпорите" е неизвестността. Същата както пред Челси и Ливърпул. Какво ще покаже новия мениджър в новия сезон с нов отбор - остава само да гадаем. Тотнъм подсили защитната си линия, но в нападението има въпроси за решаване. Все пак, потенциалът на играчите от „Уайт Харт Лейн" е такъв, че те спокойно биха финиширали в топ 5. Няма да бъде изненада и ако завършат четвърти.

 


Челси (Лондон)

Мениджър: Роберто Ди Матео

Капитан: Джон Тери

Най-добро попълнение: Еден Азар

Най-голяма загуба: Дидие Дрогба

Сезон 2011/12: 6-то място

Челси продължава да се променя след като Абрамович закупи няколко талантливи футболисти, напълно способни да променят стила на игра на „аристократите" до неузнаваемост. Азар, Марин и Оскар заедно с Хуан Мата вероятно ще станат душата на новия отбор, който този път Ди Матео ще води от самото начало на сезона. Ще се справи ли италианеца? Единственото, което може да кажем със сигурност е това, че засега той има голям кредит на доверие, впрочем както Вилаш-Боаш миналата година. При всички случаи победителя на Барселона и Байерн е седнал на електрическия стол, но в края на краищата друг подобен шанс пред Ди Матео едва ли би се открил.


Цел на сезона: „Имаме намерение да спечелим всички турнири, в които участваме", заяви Ди Матео преди месец. Суперкупата на Англия вече е загубена, но големите битки пред еврошампиона предстоят. Остава да чакаме и да видим в каква степен италианеца ще изпълни своите обещания.

Лидер на отбора: Няма да говорим за Тери или Лампард - те са известни отдавна на феновете на футбола. Впрочем, Хуан Мата също придоби популярност. На испанеца бяха необходими само 20 минути в своя дебютен мач за Челси да отбележи гол и да подпише капитулацията на Норич. Полузащитникът не един път през сезона показа, че в неговия речник не съществува думата „адаптация", а третото място в класирането по асистенции във Висшата лига на Англия и лаврите на най-добър футболист на „аристократите" правят Мата истински лидер на тима.

Форма 2012/13:


Тактика: Челси е изправен пред много голяма съревнователна практика и реално погледнато „сините" няма да имат време да изпробват една или друга схема на игра. Вероятно Ди Матео ще започне с 4-2-3-1, като зад нападателя ще играе Мата. Ако мениджъра продължи да действа по същия начин както през пролетта, едва ли бихме очаквали по-големи атакуващи варианти. От друга страна в мачовете срещу не толкова сериозни противници бихме станали свидетели на примерно 4- 1-2-3 с Торес на върха на атаката и Марин и Рамиреш по крилата. Тогава Мата и Азар ще играят един до друг.

Прогноза: Иска ми се да кажа, че Челси може да се бори за титлата, което ще направи съревнованието за първото място по-интересно, но по-реалистичното е, че „аристократите" не са готови за конкуренция с двата манчестърски гранда. „Сините" спокойно биха могли да се преборят за третата позиция, а може да завършат и четвърти.

 

 

Арсенал (Лондон)

Мениджър: Арсен Венгер

Капитан: Томас Вермален

Най-добро попълнение: Лукаш Подолски

Най-голяма загуба: Робин ван Перси

Сезон 2011/12: 3-то място

Началото на юбилейния 125-ти сезон за Арсенал започна така, че болшинството от феновете на отбора им идваше да се скрият в земята. Трудното преодоляване на Удинезе в квалификациите за Шампионска лига, а след това унизителните загуби от Ливърпул и Манчестър Юнайтед бяха „допълнени" със загубата на капитана, който беше в отбора от 2003 година, а също така си замина Самир Насри и фланговите защитници Гаел Клиши и Емануел Ебуе. Оставайки на практика с едно разбито корито, Венгер имаше само няколко дни да поправи положението. В крайна сметка французина успя да изгради от бандата един боеспособен колектив, който първи от всички английски отбори излезе от групите на Шампионската лига и завърши сезона в Премиършип на трето място.

Когато на 4 юли тази година Ван Перси обяви решението си да не удължава своя договор с Арсенал, отново черни облаци надвиснаха над „Емирейтс": лятото, през което всички правят и невъзможното да се подсилят, „артилеристите" продължават да губят своите лидери. „Ще успее ли отбора да се задържи в топ 4?", „Защо Арсенал постоянно губи добрите си играчи?" и „Накъде отива отбора?". Това са въпросите, които вълнуват всеки фен на Арсенал. Този път обаче клуба и Венгер предварително се бяха подготвили за лошия сценарии и нещата не изглеждат толкова трагични както миналата година. Санти Касорла е играч от световна класа, Лукаш Подолски има опита не къде да е, а в Бундеслигата и националния отбор на Германия, а прогресът на Оливие Жиру предполага отличното му вписване в Арсенал. Като прибавим завръщането през октомври на Уилшър, перспективите пред Арсенал през новия сезон не са толкова зле както си мислят запалянковците на тима.

 

Цел на сезона: Те винаги са били четири, а именно спечелване на Висшата лига, Купата на Англия, Купата на Лигата и Шампионска лига. Политиката на Венгер и клубното ръководство остава непроменена през годините, друг е въпроса правят ли босовете нужното за това.

Лидер на отбора: Няма нищо случайно в това, че след напускането на Робин ван Перси за капитан на отбора беше избран Томас Вермален. Белгиецът притежава необходимите лидерски качества и желанието да побеждава, а точно от такъв лидер в момента имат нужда играчите на Арсенал.

 

Форма 2012/13:


Тактика: Венгер остана верен на схемата на игра 4-2-3-1, но вероятно с напускането на Сонг французина ще бъде принуден да използва 4-3-3, в която ще отсъства чистия разрушител. Възможно е да се премине и към класическата 4-4-2, за която мечтаят поклонниците на Арсенал, но така или иначе най-гъвката и най-силната линия на „артилеристите" ще бъде средната.

Прогноза: Със сигурност задачата минимум е класиране на четвърто място. Разбирам, че най-вероятно ще се намерят хора, които не биха се съгласили с нас. Арсенал за пореден път губи своя капитан, но този път мосю Венгер се е подготвил и подозирам, че французина е готов дори за евентуалното напускане на Сонг. Не е далече от реалността, ако Арсенал завърши трети. Иначе, задачата максимум е както винаги - борба за титлата. Не е невъзможно да станем свидетели и на това.

 


Манчестър Юнайтед (Мaнчестър)

Мениджър: Сър Алекс Фъргюсън

Капитан: Неманя Видич

Най-добро попълнение: Робин ван Перси

Най-голяма загуба: Парк

Сезон 2011/12: 2-ро място


Кралят е гол! Именно по този начин може да определим представянето на Юнайтед през миналия сезон. За начало, под формата на дивиденти от голямата ротация дойде изпадането от Шампионската лига, както и от купите в Англия. Това обаче не беше всичко, защото тима на Сър Алекс приготви на своите фенове истински десерт от разочарование в края на годината. Букмейкърите вече започнаха да изплащат фишовете с титлата на Юнайтед, а най-ентусиазираните запалянковци празнуваха победата в първенството на Висшата лига, пренебрежително махайки с ръка на разликата от 8 точки. По-нататък историята е добре позната - „шумният съсед" навакса изоставането и стана шампион, а новите песни за Клевърли - Андерсон и Ашли Йънг останаха някъде назад във времето. Всъщност, първият симптом, че нещо не е наред в тима дойде при домашното дерби. Няма да припомняме подробности от този мач, а просто ще кажем, че миналия сезон не донесе много загуби на „червените дяволи", но всеки един неуспех бе със силата на оглушителен шамар.

Ако през лятото Сити се прояви повече от пасивно, то името на Юнайтед не слизаше от колоните на вестниците. Тук не говорим само за подсилването на отбора, но и за работите в клуба като например завръщането на Юнайтед на фондовата борса. Още през юни Сър Алекс представи на футболната общественост талантливият японец Шинджи Кагава, а някъде тогава „червените дяволи: подписаха и с Ник Пауел. При това състава беше напуснат от няколко играчи, което потвърди курса на Сър Алекс към обновление и подмладяване. Изглежда шотландският специалист разбра, че в сегашните условия има нужда не само от перспективни футболисти, но и такива, които биха могли да усилят състава веднага и вероятно за това покупката на Робин ван Перси стана факт. Слагайки кръст на един провален сезон, сега всички играчи и фенове на Юнайтед запяха за следващата кампания на тима, за добрия урок и най-вече за това, че „червените" винаги се завръщат. А с последното няма как да не се съгласим.


Цел на сезона: Какви биха могли да бъдат целите на един от най-популярните отбори в света? „Ние трябва да докажем, че миналия сезон беше едно изключение от правилата", заяви наскоро Сър Алекс.

Лидер на отбора: Юнайтед си има своите играещи легенди в лицето на Гигс и Скоулс и никой не смее да постави под съмнение техния статут. Уейн Рууни е класен футболист, голмайстор на тима, но едната половина от запалянковците на Юнайтед все още не е простила на англичанина сагата с подписването на новия контракт. Но нека помислим, щеше ли да бъде Юнайтед това, което е, ако Сър Алекс го нямаше? Какво щеше да представлява отбора с Де Хеа, Джоунс, Рафаел, футболисти от средно ниво, Еванс, Карик и ветераните, при съвсем друг мениджър? Не бива да има никакви съмнения, че шотландския специалист е лидера на Юнайтед. Не знаем дали още дълги години Сър Алекс ще бъде такъв, но поне тази със сигурност.

Форма 2012/13:


Тактика: Каква ще бъде тактиката на Юнайтед е трудно да кажем. Единственото ясно нещо е вратарския пост и защитата. Най-интересно ще бъде да наблюдаваме дуета Ван Перси - Рууни и тук не може да има никакви съмнения, че двамата ще играят заедно, което означава, че вероятната схема на игра ще е 4-4-2. Благодарение на холандеца обаче, пред тима се открива перспективата и за игра при 4-3-3 или 4-4-1-1 с преливане в 4-3-3. Това ще са лични решения на Сър Алекс, които той както призна ще взема в нощта преди мачовете на тима.

Прогноза: Отборът е напълно боеспособен да се бори за титлата. Няма да бъде изненада обаче, ако Юнайтед завърши втори. А, бихте ли се изненадали, ако "червените дяволи" станат шампиони?

 

 

Манчестър Сити (Манчестър)

Мениджър: Роберто Манчини

Капитан: Венсан Компани

Най-добро попълнение: Джак Родуел (Евертън)

Най-голяма загуба: Уейн Бридж

Сезон 2011/12: 1-во място

Арабските милиони помогнаха на Манчестър Сити да си върне шампионското звание, което беше спечелено за последен път през далечната 1968 година. Оставяйки настрана факта, че „гражданите" изпревариха Юнайтед едва в допълнителното време на последния мач от сезона, при това с голова разлика, трябва да признаем, че отбора на Манчини беше по-силния и по-добрия. Отличният вратар Джо Харт, един от най-добрите защитници в Европа Венсан Компани, прекрасният Давид Силва и половин дузина талантливи нападатели - това е повече от успешна комбинация, която ще разчита да продължи пиршеството си и през новия сезон. Трябва ли да се учудваме тогава, че Сити е толкова пасивен на трансферния пазар и привлече единствено Джак Родуел?


Цел на сезона: „Разбира се, ние искаме да спечелим Шампионска лига, но нашата основна задача ще бъде победа във Висшата лига на Англия", разкри Манчини целите пред тима си.

Лидер на отбора: При толкова много звезди не може да не обърне внимание на Кун Агуеро - човекът, който може да прави всичко на терена. Голмайсторът на отбора. Играчът, вкарващ важни голове във важни мачове. 24+8 за Сити през миналия сезон. С една дума, това е основният коз в колодата на Манчини.

Форма 2012/13:


Тактика: Трудно е да се определи тактиката на Сити. Най-общо казано „гражданите" играят при схема 4-4-2, но с много вътрешни ротации - в един момент Силва може да отиде от фланга в центъра, а същото важи и за Насри. Отделно от това, двамата често сменят позициите си. Известно е, че Манчини обича ротациите и особено тези на крайните защитници, поради което шанс да излязат на терена получават и Коларов със Сабалета. В центъра на терена Бари ще се ротира с Де Йонг, а англичанина може да загуби титулярното си място, ако слуховете за Де Роси не се окажат само слухове. Единственото сигурно място е това на вратаря и на Яя Туре - трудно е да си представим, че някой от тях двамата може да бъде заменен успешно, но като цяло основната схема на игра на Сити ще бъде добрата и стара 4-4-2.

Прогноза: Казаното по-горе за Юнайтед в пълна степен важи за Сити. Само ще допълним, че сега ентусиазма на „Етихад Стейдиъм" е много по-голям от миналата година, защото „гражданите" почувстваха вкуса на голямата победа. А той никак не е лош.

 

  Сподели
178