Висшата лига на Англия. Превю на сезона (II част)


Н. Гавазов

Висшата лига на Англия. Превю на сезона (II част)

Тримесечната пауза в големите европейски първенства е към своя край и ето, че милиони любители на английския футбол по целия свят се готвят отново да запеят песните на любимите си отбори, да спорят във форумите по различните теми и най-важното - да се насладят на играта, която ще ни предоставят родоначалниците на най-великия спорт на земята. Най-големи звезди, най-големите бюджети и най-добрата телевизионна картина - това е Англия. FUTBOL TV също се готви за грандиозния празник - старта на Висшата лига на Англия, но преди това ще се опитаме да оценим състоянието на обитателите на Премиършип и да предположим как би се развил сезона в най-силното първенство на планетата.

Мениджър: Тони Пюлис
Капитан:
Райън Шоукрос
Най-добро попълнение:
Майкъл Кайтли (Уулвс, 3 500 000 евро)
Най-голяма загуба:
(Андрю Дейвис, Бретфорд, свободен агент)
Сезон 2011/12:
14-то място

Отборът воден от Тони Пюлис е построен в духа на класическия минимализъм - най-малко от всички вкарва голове, най-малко си подават играчите му, най-малко от всички се стреля по вратата на противника, но и най-рано „грънчарите" си осигуриха оставането във Висшата лига през миналия сезон. Освен това Стоук участва в Лига Европа и дори излезе от групите. Миналогодишното 14-то място се оказва най-слабото класиране на тима откакто пристигна от Чемпиъншип и с изненада може да кажем, че английската преса вече показа отношението си към „грънчарите", приканвайки Тони Пюлис и неговите играчи да се постараят повече през новия сезон и да завършат поне в топ 12. Може ли да стане това? По-рано мениджъра имаше неограничен бюджет, но това лято похарчи само пет и половина милиона паунда за укрепване на състава, а Борда даде ясно да се разбере, че ако Пюлис иска нови попълнения, преди всичко трябва да продаде някой.

Цел на сезона: „Ако погледнете над това, което постигнахме през последните две години, ще видите успех след успех. Но тези постижения не могат винаги да се движат във възходяща линия и за нас е важно преди всичко да се убедим, че не сме се отклонили от пътя. Оставането във Висшата лига на Англия ще е нашия приоритет и това ще бъде за нас успех, защото разбираме колко е трудно да запазиш мястото си в най-конкурентното първенство в света", заяви Пюлис.

Лидер на отбора: Тук може да поставим няколко имена като впечатляващия с КПД-то си Кенуин Джонс, мозъка на отбора Джон Уолтърс, техничаря Етерингтън и надеждния Райън Шоукрос. Но през миналата година най-стабилна игра показа Робърт Хът, освен това бранителя се оказа непробиваем за противниковите нападатели, а това го превърна напълно заслужено в лидер.

Форма 2012/13:


Тактика: Трябва да признаем, че колкото и Пюлис да се опитва да промени облика на тима си, базата остава постоянно една и съща. Стоук продължава да играе на дълъг пас (всяко пето подаване е дълго), Стоук най-малко владее топката (38% от игровото време), Стоук дава най-много брак в чуждата половина на терена и Стоук най-много чисти топката в аут, корнер или тъч. Въпреки всичко, Стоук е отбора с най-голямо тактическо разнообразие, като гъвкавата схема представлява нещо средно между 4-4-2 и 4-4-1-1, но често може да видим и 4-5-1 и оригиналната 3-2-3-2.

Прогноза: 10 място. Всички знаем историите на средняците, които попадайки в евротурнирите не успяват да издържат на напрежението и след това се борят за оцеляването си. Пюлис не позволи това да се случи. Тази година пък отбора няма да напуска Острова и ще може спокойно да се съсредоточи върху представянето си в Премиършип.

Мениджър: Мартин О'Нийл
Капитан:
Лий Катърмоул
Най-добро попълнение:
Луи Саха (Тотнъм, свободен агент)
Най-голяма загуба:
Асамоа Гайян (Ал-Аин)
Сезон 2011/12:
13-то място

Миналата година над Съндърланд беше надвиснала апокалиптична картина, но с идването на Мартин О'Нийл нещата се оправиха и „черните котки" завършиха кампанията си на едно достойно място. Интересното е, че мениджъра до момента не е похарчил нито един паунд от трансферния бюджет за нови футболисти и не знаем каква е причината за това, но факт е, че отбора има нужда от подсилване във всички линии с изключение на вратарската. „Котките" нямат нападател, който да вкарва голове, освен това проблемите в отбрана са крещящи и често виждахме как О'Нийл използва бековете като полузащитници... Едва ли някой може твърдо да каже какво бихме очаквали от Съндърланд през новия сезон. Със сигурност няма да е прогрес.

Цел на сезона: Мартин О'Нийл определи целта пред тима и тя е класиране в топ 10. Ако попитаме феновете на отбора, задачата е да бъде изпреварен Нюкасъл.

Лидер на отбора: Стефан Сесиньон е голмайстор на отбора за миналия сезон (заедно с Бендтнер) и едновременно с това най-добър асистент. Бенинецът се намира в десятката на играчите от Висшата лига по спечелени фаулове и създадени положения. Това го направи лидер в тима, а отклоняване на интереса от страна на други отбори го направи любимец на публиката.

Форма 2012/13:

Тактика: Интересното е, че схемата на игра при Брус (4-4-1-1) почти не се промени при Мартин О'Нийл. Единственото, което направи нисичкия мениджър е, че изтегли Сесиньон много наляво, а Катермоул вдясно и назад. Схемата проработи и едва ли през този сезон ще видим нещо по-различно. Тук трябва да добавим, че при евентуално отсъствие на Сесиньон Мартин ще използва класическото 4-4-2 с двама нападатели, действащи по целия фронт и крайни полузащитници, отхвърлящи огромен по обем черна работа.

Прогноза: Както казахме по-горе, „котките" имат нужда от подкрепления и ако О'Нийл успее да направи нещо до края на трансферния прозорец, няма да е изненада, ако тима завърши в Топ 10. В сегашния си състав едва ли Съндърланд би могъл да подобри класирането си от миналата година.

Мениджър: Крис Хютън
Капитан:
Грант Холт
Най-добро попълнение:
Робърт Снодгрес(Лийдс Юнайтед, 3 200 000 паунда)
Най-голяма загуба:
Ааарън Уилбрехъм (Кристъл Палас)
Сезон 2011/12:
12-то място

Независимо от лошите прогнози и съмнителния състав, Норич успя да запази мястото си в елита без особени нерви за запалянковците. „Канарчетата" откраднаха точки от Ливърпул, Челси, Арсенал, победиха Тотнъм в Лондон, а самобитния стил на игра направиха Норич най-нежелания противник. Отборът спечели симпатиите на феновете, но ето, че сега тима е изправен пред тежка кампания. Не заради синдрома на „втория сезон", а заради това, че загуби една от своите ключови фигури - Пол Ламбърт. Крис Хютън умее да работи с тимове, които се намират в тежък период, но въпреки това остават съмнения, че специалистът ще успее да запази мотивацията на същото ниво, което помогна на тима да измине пътя от Лига 1 до елита.

Цел на сезона: Никой не е обявявал целите, но едва ли има някой, който да не знае, че Норич ще се бори за запазвана на елитния си статут.

Лидер на отбора: В клуб без ярки имена на преден план излиза ролята на мениджра и отборната игра. Няма съмнения, че Грант Холт е лидера в тима, но тук си заслужава да отбележим, че 24-годишния Антъни Пилкингтоун се вписа отлични в състава, спечели доверието на феновете и съотборниците и според специалистите това е един от най-добрите трансфери на „канарчетата" през последните години.

Форма 2012/13

Тактика: В срещите от подготовката за новия сезон Крис Хютън използваше двама нападатели и схема на игра 4-4-2, но срещу Хъл Сити използва в нападение единствено Холт. Вероятно специалистът ще залага на традиционната тактическа постройка, изменяйки я леко в хода на мача.

Прогноза: 18-то място. Норич, който ни се хареса е онзи на Пол Ламбърт. Крис Хютън е добър мениджър, но недостатъчно гъвкав, което го показаха приятелските срещи през лятото. Отборът ще се бори за своето оцеляване.

Мениджър: Микаел Лаудруп
Капитан:
Гари Монк
Най-добро попълнение:
Чико (Дженоа, 2 500 000 паунда)
Най-голяма загуба:
Джо Алън (Ливърпул)
Сезон 2011/12: 11-то място

Най-западният отбор от Висшата лига на Англия е уникален - Суонзи Сити е единственият тим, който е представител на Уелс в английския елит. Когато „лебедите" се класираха в Премиършип, специалистите постоянно се упражняваха над предполагаемото изпадане на уелсците, но времето течеше, Суонзи продължаваше да демонстрира своя „лек" футбол не се отказвайки от стила си на игра, философията си и мечтите да се задържи в най-силното първенство на планетата. Когато Ливърпул успя да подпише с Брендън Роджърс, между „червените" и „лебедите" бе сключено неофициално споразумение, според което мърсисайдци нямаха право да приемат в своя клуб играчи от Суонзи. Ливърпук дълго се държаха, докато не предложиха 19 милиона за Джо Алън! Босовете на „лебедите" не се колебаха дълго и приеха. Сега пред тима изобщо не стои задачата да оцелеят във Висшата лига. Мисля, че за всички е ясно, че с такива футболисти „лебедите" са настроени за борба в средата на таблицата. Но втория сезон може да се окаже кризисен поради много фактори, един от които е новия наставник Микаел Лаудруп, който може и да е добър специалист, но един от авторите на „датския динамит" си няма и понятие от английски футбол.

Цел на сезона: Губейки своя лидер и мениджър, Суонзи може да мисли само за едно нещо, а именно да се задържи в елита. Търсене на по-добро класиране от миналогодишното изглежда нереалистично.

Лидер на отбора: Найтън Дайр. 24-годишния футболист записа 2 376 минути през миналия сезон и в отсъствието на Джо Алън не виждам кой би могъл да поеме лидерските функции в „лебедите". Тук може да причислим и вратаря Мишел Ворм, както и полузащитника Леон Бритън.

Форма 2012/13 

Тактика: Не е ясно каква ще бъде тактиката на Суонзи и дали те ще демонстрират същия лек футбол, както през първия си сезон в елита. Всичко идва от разликата във философиите на Роджърс и Лаудруп. Първият използваше схема на игра 4-3-3 с честа смяна на позициите, къс пас и контрол на топката. Датчанинът е привърженик повече на нападателния стил на игра и атака по фланговете, но трябва да признаем, че Микаел страда от липса на творчество. Схемата на игра, която той най-вероятно ще използва е 4-4-2, но за това ще разберем още днес когато „лебедите" гостуват на КПР.

Прогноза: Борба за оцеляване, трудна кампания и носене на последствията от синдрома на „втория сезон". Вероятно приказката за „лебедите" ще свърши и те ще се превърнат в „грозното патенце".

Мениджър: Стив Кларк
Капитан:
Крис Брант
Най-добро попълнение:
Бен Фостър (Бирмингам, 5 милиона паунда)
Най-голяма загуба:
Ники Шори (Рединг)
Сезон 2011/12:
10-то място

Далече, далече, почти преди сто години УБА е бил шампион на Англия, но миналогодишното десето място се смята за грамаден успех на отбора. В края на миналия сезон „дроздовете" бяха напуснати от Рой Ходжсън и вместо него бе назначен Стив Кларк, който в продължение на много години изпълняваше втора роля в Челси, Уест Хем и Ливърпул. Впрочем, това не бива да притеснява феновете на УБА, тъй като структурата на клуба е такава, че европейския модел спортен директор - треньор работи много добре и наставника на първо време трябва да умее да организира треньорския процес и да ръководи отбора в хода на играта, а Кларк това го умее много добре. От своя страна техническия директор Дан Ашфорд доведе Фостър, Якоб, Розенберг и Лукаку през лятото, лидерите бяха съхранени и няма никакви причини „дроздовете" да изпитват проблеми с оцеляването си в елита.

Цел на сезона: „Искаме да съберем 50 точки и да стигнем максимално далече в евротурнирите. Това е нашата цел. Аз не съм Ходжсън, аз съм друг треньор с други идеи. Отборът ще играе в този стил, който аз харесва, при това запазвайки силните си страни", каза преди месец Стив Кларк.

Лидер на отбора: Това трябва да бъде този играч, на който може да се довериш и да разчиташ. Няма никакви съмнения, че Юнас Олсон, въпреки слабия си миналогодишен сезон е играча, който се ползва с авторитет сред съотборниците си и вероятно от новия си мениджър.

Форма 2012/13:

Тактика: Съдейки по всичко, схемите на игра 4-3-3 и 4-5-1 ще бъдат част от план А. При първата Фостър ще бъде подкрепян от Олсон и Маколи, а при втората Ридуел и Рид ще бъдат по-активни по фланговете с Мулумбу в средата на терена и Фостър самотен нападател. При план Б вероятно ще се използва старата класическа схема 4-4-2

Прогноза: 15 място. Има известни опасения относно успеха в работата на Стив Кларк, но специалистът наследи от Ходжсън готов отбор и поне на книга го направи по-силен. Няма логика да си мислим лоши неща за УБА.

Мениджър: Мартин Йол
Капитан:
не е определен
Най-добро попълнение:
Уго Родалега (Уигън, свободен агент)
Най-голяма загуба:
Дани Мърфи (Блекбърн Роувърс)
Сезон 2011/12:
9-то място

Фулъм продължава да слабее и да се променя, губейки половин дузина ветерани и важни футболисти при Рой Ходжсън - Анди Джонсън, Боби Замора, Дани Мърфи, Диксън Етуху и други. Пристигането обаче на Родалега и Петрич внасят нужния оптимизъм, още повече, че Мартин Йол възнамерява да продължава да използва млади футболисти и епизодичното включване през миналия сезон на Фрай и Касами може да стане за постоянно през предстоящата кампания на лондончани. Едва ли продължаващата втора поредна година еволюция във Фулъм ще позволи да се мисли за крачка напред в представянето на тима, но същото важи и по отношение на борбата за оцеляване на тима - „котиджърсите" са далече от подобен вариант.

Цел на сезона: Фулъм отдавна е смятан за отбор, който е в състояние да достигне до финал в някой турнир, включително и европейски. Миналият сезон лондончани завършиха в средата на таблицата за класиране и колкото и банално да звучи, недостига на ресурси не позволиха на тима да се бори за място в евротурнирите с Нюкасъл и Тотнъм. През новия сезон задачата поставена от ръководството е напълно изпълнима - попадане в топ 10.

Лидер на отбора: Отчитайки ситуацията с Клинт Демпси, местните фенове възлагат големи надежди на Брайън Руис - младият футболист от Коста Рика, който преди година беше закупен от Твенте за 6 милиона евро. Американецът не успя да демонстрира най-доброто от себе си през миналия сезон, но така или иначе той притежава много добри качества, може да играе на всяка една позиция в атака, включително и като плеймекър. За Руис остава единствено да успее да развие своя огромен потенциал, който има.

Форма 2012/13:

Тактика: Мартин Йол е пълна противоположност на Рой Ходжсън, който наблягаше на игра в защита с рязко преминаване от отбрана в атака. 56-годишният треньор обаче пренесе от Амстердам схемата на игра 4-4-2 и не се побоя да използва нападатели в центъра на терена, както и да разчита много на бековете при атаките на тима. Постройката 4-4-2 всъщност може да бъде леко видоизменена и понякога да видим Руис изтеглен малко по-назад и вдясно от Петрич, като при това положение Диара ще се изтегли също по-назад и така Дембеле ще има по-широки функции в средата на терена.

Прогноза: 9-то място. Фулъм има силата да спечели борбата за класиране в първата половина на таблицата. Лондончани нямат сила да се преборят за участие в евротурнирите, но така или иначе „котиджърсите" притежават боеспособен колектив, който е в състояние да решава трудни задачи и да скъса нервите на фаворитите.

Мениджър: Брендън Роджърс
Капитан:
Стивън Джерард
Най-добро попълнение:
Фабио Борини (Рома, 13 300 000 паунда)
Най-голяма загуба:
Дирк Каут (Фенербахче)
Сезон 2011/12:
8-мо място

След три неуспешни сезона, Ливърпул се надява на новия си мениджър, който стана една от най-обсъжданите персони в Англия това лято. Специалистът не скри, че е получил великолепен шанс за изява в голям клуб и не спря да раздава интервюта, в които разказваше надълго и нашироко за своята философия и възгледи. Понякога ни се струва, че в постъпките на Брендън има повече думи, отколкото дела, но на този етап може би точно това е необходимо. В същото време Роджърс не си прави никакви илюзии, че трябва да отвоюва загубените позиции на Ливърпул и да започне постепенното възраждане на клуба. Лошото е, че това трябва да започне с облекчаване на ведомостта за заплатите, което включва и продажбата на най-добрия защитник Даниел Агер. Мърсисайдци вече се простиха с редица изпълнители, които достигнаха своя предел (Аурелио, Каут, Родригес, Акуилани и Белами), а новите попълнения са само две - Борини и Алън. При това, Ливърпул продължава да не се учи от своите грешки след фиаското с Керъл и похарчените 32 милиона за двама футболисти може да изглежда нищожно в сравнение с харчовете на Челси, Юнайтед и Сити, но за същата сума различни отбори закупиха Вертонген, Марин, Сигурдсон и Пиенаар! Интересно ще бъде да наблюдаваме играта на „червените" - Роджърс научи играчите на Суонзи да не се боят от грандовете, а ето, че сега той е начело на гранд.

Цел на сезона: „Ние не искаме да оказваме натиск върху Брендън, поради това не сме поставяли пред него задачата да класира тима в Шампионска лига. На този етап той трябва да внесе стабилност в тима", заяви собственика Джон Хенри.

Лидер на отбора: Ситуацията е една и съща. Мениджърите идват и заминават, текучеството на играчи също не е малко, дори се смениха собствениците, но Стивън Джи е тук и Ливърпул се олицетворява именно с този играч, който остана верен на „Анфийлд" и успя да избегне синдрома „Насри, Фабрегас и Ван Перси".

Форма 2012/13:

Тактика: Пред Роджърс стои една нелека задача, а именно да адаптира тактиката на тима към реалностите. Брендън е известен с използването на схема на игра 4-3-3, но в случая с клуба от „Анфийлд" специалистът вероятно ще заложи на 4-1-2-2-1, която може да бъде видоизменяна в хода на мачовете на 4-1-2-3. Едно е ясно - в средата на терена Спиринг и Джерард ще трябва да правят играта на тима и да помагат на нападателите.

Прогноза: Опасно е да очакваме добри резултати от Ливърпул, а още по-малко класиране в Шампионска лига. Шестото място е предела на възможностите на мърсисайдци, но ако хората на Роджърс завършат отново осми, това няма да бъде никаква изненада.

Мениджър: Дейвид Мойс
Капитан:
Фил Невил
Най-добро попълнение:
Стивън Пиенаар (Тотнъм, 5 750 000 паунда)
Най-голяма загуба:
Джак Родуел (Манчестър Сити)
Сезон 2011/12:
7-мо място

Евертън може да бъде определен като най-стабилния отбор във Висшата лига на Англия през последните години, при това Дейвид Мойс върши малки чудеса, градейки тим на практика без трансферен бюджет. До неотдавна Евертън играеше в евротурнирите и се представяше добре в Купата на Англия, но сега „карамелите" направиха крачка назад, повтаряйки един и същ сценарии - лошо начало на сезона и силна игра през втората половина на кампанията. Утеха може да бъде локалния успех и изпреварването на Ливърпул в класирането, но като цяло, в глобален аспект има място за тревога, защото ако напускането на Родуел не е голяма загуба за тима, то при евентуалното заминаване на Бейнс в Юнайтед, камбаната трябва да бъде ударена.

Цел на сезона: „Ние не играем в Европа вече трета година, а Ливърпул е от онези отбори, които имат нужда от европейски футбол. Мечта е да се завърнем в Шампионска лига, но дори квалификации в Лига Европа ще е добър резултат", заяви Дейвид Мойс.

Лидер на отбора: Лейтън Бейнс.

Форма 2012/13:

Тактика: Действията на Евертън на трансферния пазар не са впечатляващи, а това означава, че карамелите ще покажат същия футбол от миналата година. Оттук следва извода, че схемата на игра също няма да бъде променена и ще продължаваме да виждаме 4-4-1-1, а понякога и 4-2-3-1.

Прогноза: Нереално е да се мисли, че Евертън би могъл да се класира за евротурнирите, но тази идея не бива да ни се вижда и толкова призрачна. Все пак е по-разумно да предположим, че „карамелите" ще повторят класирането си от миналия сезон, а за успех ще се смята, ако отново бъде изпреварен градския съперник Ливърпул.

  Сподели
173