Ливърпул на Европейското първенство (анализ)


П. Пенков

Ливърпул на Европейското първенство (анализ)

Както е известно няколко играчи на Ливърпул взеха участие на Европейското първенство в Полша и Украйна, а това определено ще затрудни мениджърът на червените Брендън Роджърс, който ще трябва да обмисли внимателно решението си на кои от тях ще разчита през новата кампания. Ливърпул беше четвъртия отбор в класицията, който имаше най-много футболисти на Евро 2012,  като листата оглавиха Байерн Мюнхен, Реал Мадрид и Динамо Киев. Шест от общо 9-те играчи на червените, които бяха в Полша и Украйна, бяха част от плановоте на Рой Ходжсън за спечелването на трофея.

Стивън Джерард беше избран за капитан на Трите лъва, въпреки че пропусна голяма част от края на сезона, поради контузия. Въпреки това Джерард показа, че взе още заслужава капитанската лента и има още какво да даде на националния отбор.

Най-голямото разочарование за англичаните според специалистите на острова, се оказа десният бранител Глен Джонсън, като според тях Джонсън не умее да се справя добре в отбрана и Мика Ричардс е много по-добър избор на десния фланг.

Анди Керъл, който беше основен обект на критиките към Рой Ходжсън преди началото на първенството, доказа, че също може да добави острота в английската атака.

На Стюърт Даунинг и Мартин Кели не им бе дадена възможност и не записаха дори минута с националната фланелка, но въпреки това те остават част от състава на Ливърпул за следващата кампания, на която Роджърс ще може да разчита. Джордън Хендерсън записа 38 минути на Евро 2012, но показа, че все още не е готов за големите мачове.

Извън Трите лъва, Даниел Агер стори всичко по силите си за Дания в "Групата на смъртта", като игра и в трите мача на тима. Пепе Рейна не записа игрово време, но в крайна сметка вдигна трофея, като хегемонията на Ла Фурия продължи, след като Испания спечелиха 2 европейски и една световна титла в последните 4 години, начело на Висенте Дел Боске.

Ливърпул като цяло не взе ключова роля в последната част от Евро 2012, но благодарение на първенството новия мениджър на мърсисайдци натрупа полезна информация, която ще му послужи при определянето на стратегията за новата кампания.

  Сподели
232