Премиършип ще пострада най-сериозно от правилото 6+5


.

Премиършип ще пострада най-сериозно от правилото 6+5

Ако ФИФА приеме предлаганото от президента на федерацията Сеп Блатер правило за ограничаване на чужденците във вътрешните шампионати най-сериозно засегната ще бъде английската Висша лига.

Правилото известно като 6+5 цели да ограничи до 5 чужденците на терена от всеки отбор по време на мач. То обаче противоречи на много от законите на Европейски съюз за свободна работа на територията на страните членки.

 “Скай Спортс” публикува изследване какво би станало, ако правилото бъде въведено през сезон 2010/2011, както иска Блатер. Оказва се, че английските клубове трябва да сменят рязко трансферната си политика, за да се запасят с британци. В Англяи близо 2/3 от футболистите в елита са чужденци. В Германия процентите са 50/50. Най-добро е положението в Испания и Италия, които залагат съответно на 35 и 40% иностранци.

От клубовете на Острова пък Арсенал ще го отнесе най-зле. Срещу Рома в Шампионската лига във вторник Арсен Венгер не заложи на нито един англичанин. Шампионът на Италяи Интер също не е в много изгодна ситуация като срещу Манчестър Юнайтед цял мач игра само един италианец – Давиде Сантон, а Марио Балотели влезе в края.

Процент на чужденците в отделните първенства:

Англия (Висша лига) – 65,1%
Германия (Бундеслига) – 49,9%
Шотландия (Висша лига) – 43,2%
Италия (Серия А) – 40,3%
Испания (Примера) – 35,2%

  Сподели
266