Dream Team от ТОП 5 на първенствата на Европа (20.01 – 24.01)


Н. Гавазов

Dream Team от ТОП 5 на първенствата на Европа (20.01 – 24.01)

С подновяването на втората половина на сезона в европейските топ първенства, дойде време да продължим с нашата рубрика, в която отдаваме заслуженото на най-добре представящите се футболисти от Стария континент. На Острова се състоя дуел между Манчестър и Лондон, в който отборите от столицата не успяха да вземат реванш. В Италия Интер записа седма поредна победа, а Милан и Ювентус вече усещат дъха на „нерадзурите", в Испания Реал Мадрид и Барселона продължават борбата за титлата, а в Германия в битката за Сребърната салатиера са четири отбора. Какво се случи в най-добрите първенства на Стария континент и кои са героите на изминалата седмица - само и единствено във FUTBOL TV.

 

Представяме ви: Dream Team за периода (20.01- 24.01). Тактическа постройка 3-4-3.

 

ВРАТАР

Кевин Трап (Кайзерслаутерн)

В 18-я кръг на Бундеслигата борещият се за своето оцеляване Кайзерслаутерн взе много важна точка от кандидата за Шампионска лига Вердер Бремен. Общо взето двубоят на „Фриц-Валтер-Щадион" премина оспорвано, с поделено надмощие на двата отбора, но ако трябва да сме честни, гостите създадоха много по-опасни положения за гол, най-вече заради грешките в отбраната на „червените дяволи". Именно ловкостта и бързината на 21-годишния страж на домакините Кевин Трап станаха основна причина „бременските музиканти" да не си тръгнат с трите точки, а равенството запази Кайзерслаутерн близо до спасителния бряг.


Подгласници : Руди (Норич), Пеголо (Сиена), Фостър (УБА), Елана (Брест)

 


ЗАЩИТА


Беноа Тремулинас (Бордо)

Изненадващо, Бордо предостави инициативата на Валенсиен още в самото начало на срещата на „Парк Лескюр", която бе част от 20-я кръг на Лига1. Домакините се прибраха назад и приеха играта в своята половина, разчитайки в действията си основно на контраатаки и дълги извеждащи подавания към Жуси и Морис-Белай. В същото време гостите направиха всичко възможно да накажат „жирондинците" за безумно слабата им игра. Единствената грешка, която допуснаха играчите на Валенсиен бе, че се опитаха да пробият през левия фланг на отбраната на домакините - там, където се намираше Тремулинас, който завърши мача без да загуби нито едно единоборство, а също така успя да се отчете и с асистенция. Ето защо не бива да ни учудва факта, че 26-годишният защитник на Бордо получи оценка 8.99 за представянето си и бе избран за Играч на мача. Нещо повече - Eurosport го определи за най-добър бранител на уикенда в топ първенствата на Европа.


Фил Бардсли (Съндърланд)

Десният защитник на Съндърланд не попада за първи път в сферата на нашето внимание. В началото на сегашната кампания той получи наказание от четири мача за грубо нарушение срещу Хуан Мата, но по всичко личи, че 26-годишният футболист се завърна на правилния път и това той го демонстрира в двубоя от 22-я кръг на Висшата лига на Англия срещу Суонзи. Фил не само се справи с противниковите нападатели Дайер и Греъм, но се замеси във всички атаки, както и в двата гола за своя отбор. Sky Sports го определи за играч на мача, както и за най-добър защитник на кръга във Висшата лига на Англия.


Джорджо Киелини (Ювентус)

В двубоя срещу Аталанта централният защитник на Ювентус Джорджо Киелини имаше задачата да отговаря за най-опасният футболист на домакините - нападателят Денис. 27-годишният бранител се справи блестящо със своите задължения и освен това на няколко пъти оказа неоценима помощ на Паоло Де Челие в борбата му с Шелото. Интересното е, че в пореден мач от топ5 на първенствата на Европа, за Играч на мача бе избран защитник.

Подгласници: Жуан (Рома), Давид Луис (Челси), Вестергаард (Хофенхайм), Рамос (Реал Мадрид), Мика Ричардс (Манчестър Сити).

 


ПОЛУЗАЩИТА


Антонио Валенсия ( Манчестър Юнайтед)

Над лондонско-манчестърския дуел витаеха реваншистки настроения, но на практика се получи друго - двата манчестърски клуба повториха успехите си от есента, но нашата тема е за Валенсия и по-специално за неговата продуктивност и универсалност. Антонио игра в мача срещу Арсенал на две позиции (след смяната на Рафаел Валенсия премина в отбрана), изучавайки всеки сантиметър от терена на „Емирейтс", но по-важното е, че успя да донесе победата на „червените дяволи" в един мач, в който физиотерапевтите и докторите на Юнайтед преживяха много. През първото полувреме Антонио надхитри Вермален, отбелязвайки красив гол, а през второто полувреме направи всичко възможно неговият отбор да си тръгне от столицата с трите точки.


Клинт Демпси (Фулъм)

Три отбора, които отправиха във вратата на своите противници по пет гола през миналия уикенд делегираха по един представител в нашата рубрика. За героите от Палермо и Борусия Дортмунд по-късно, а сега става дума за лидера на Фулъм, който от мач на мач става все по-добър, а в двубоя срещу Нюкасъл Клинт вкара три гола, единият от които се превърна в № 600 за всички отбори в сегашния сезон. Защитата на Нюкасъл не успя да се справи с маньовъра и скоростта на Демпси, който стана първия американец в историята на Висшата лига, който записа на сметката си хеттрик.


Джеймс Морисън ( УБА)

Да гостуваш на „Британия Стейдиъм" и да победиш Стоук Сити - това могат да го направят само някои от топ отборите във Висшата лига на Англия. Във 22-я кръг на Премиършип обаче успя да го стори и УБА, който до този мач бе в серия от три поредни загуби и четири срещи без победа. Но соченият предварително за аутсайдер отбор на Рой Ходжсън игра блестящо, а в главен архитект за успеха се превърна полузащитникът Джеймс Морисън, който в края на първото полувреме откри резултата, а след почивката продължи да раздава пасове като по конец.


Якуб Блашчиковски (Борусия Дортмунд)

Борусия Дортмунд изнесе истински спектакъл на „Имтек Арена" и ако трябва да сме откровени, истината е, че всички футболисти на шампиона играха много силно. Специално срещу Хамбургер сме длъжни да отличим представянето на двете крила на Борусия - Блашчиковски и Гроскройц, които се замесиха по един или друг начин в отбелязването на всеки един от петте гола. Немският национал се разписа с гол и асистенция, а полякът най-напред асистира за попадението на Левандовски, а след това сам вкара два пъти. Eurosport определи Блашчиковски за играч на кръга в Бундеслигата и този избор не бива да ни изненадва -26-годишният футболист постигна феноменалните 100% точност при подаванията си!

Подгласници: Давид Силва (Манчестър Сити), Пиянич (Рома), Йозил (Реал Мадрид), Ромарик (Еспаньол), Гроскройц (Борусия Дортмунд), Пасторе (ПСЖ).

 


НАПАДЕНИЕ

 

Фабрицио Миколи (Палермо)

Палермо и Дженоа ни подариха истински спектакъл, отбелязвайки осем гола, в половината от които се замеси 32-годишният нападател Фабрицио Миколи. В средата на първото полувреме нисичкият футболист подаде на Будан за изравнителния гол, а 15 минути по-късно асистира на Мантовани за 3:1. През втората част Миколи се възползва от паса на Будан и разстреля Фрей, а шест минути преди края на редовното време асистира на Джулио Милиачо за крайното 5:3.


Лионел Меси (Барселона)

33 минути бяха нужни на Лео Меси за да открие резултата на „Ла Росаледа". Първото си попадение аржентинеца отбеляза в типичния за Дрогба, Тери и Крауч стил, след чудесно подаване от страна на Адриано. По-нататъшните действия на Меси бяха белязани с неговия печат - да вземе топката и по пътя си към вратата да не срещне никакви препятствия.


Марко Ройс (Борусия М'гладбах)

В централният мач на Бундеслигата Борусия Мьонхненгладбах уверено победи Байерн Мюнхен и твърдението, че Фавре надигра тактически Юп Хайнкес не изглежда като банално журналистическо клише. Поглеждайки още един път към двубоя, ще забележим колективизма в действията на гладбахци, но няма и как да не отличим играта на Марко Ройс - чиито умения да се разделя навреме с топката, да отправя пасове като по конец и да дриблира на скорост покрай своите опоненти просто впечатляват. При първия гол Ройс се възползва умело от грешката на Нойер, а в епизода с третия гол изумява тънкостта на паса му към Херман.

Подгласници: Замора (Фулъм), Бент (Астън Вила), Ибрахимович (Милан), Фалкао (Атлетико Мадрид), Левандовски (Борусия Дортмунд), Реми (Олимпик Марсилия).

 


СТАРШИ-ТРЕНЬОР

Мартин Йол (Фулъм)

„През първото полувреме не успяхме в нищо. Не успяхме да създадем нищо, не се получаваше взаимодействието между играчите, а полузащитата почти не получаваше топката. Да, бяхме без Дембеле, но може ли отсъствието на един играч да повлияе на обстановката? Вторите 45 минути - това е заслуга на самите футболисти", изказа се скромно Йол по отношение успеха на своя отбор. Холандският специалист обаче замени Сидуел с Джонсън, а на мястото на Руис вкара в игра Бейрд. С тези действия на практика Йол промени курса на направление на срещата в собствена полза. Само бихме добавили - точно така се печелят срещи.

 

  Сподели
172