Dream Team от ТОП 5 на първенствата на Европа (07.12 – 13.12) (видео)


Н. Гавазов

Dream Team от ТОП 5 на първенствата на Европа (07.12 – 13.12) (видео)

Уикендът във футболна Европа премина под знака на „Ел Класико", в което среща си дадоха може би едни от най-силните отбори в света, но като цяло събитието не изневери на традицията - повече шум преди мача и малко атакуващи действия от страна на футболистите на двата отбора. За сметка на това, централният мач на 15 кръг на Висшата лига на Англия между Челси и Сити, в който бяха отбелязани само три гола бе къде по-динамичен и изпълнен с напрежение до самия край, който не бе благоприятен за лидера в класирането. В Италия също се случиха интересни неща - Интер вече е с шест победи, участникът в плейофите на Шампионската лига Наполи за малко не загуби от аутсайдера Новара, а осакатения отбор на Рома препъна Ювентус. В същото време в Германия „червените дяволи" препънаха действащия шампион, а Байерн докато очаква завръщането на Швайнщайгер записа втори пореден успех. Какво се случи в най-добрите първенства на Стария континент и кои са героите на изминалата седмица - само и единствено във FUTBOL TV.

Представяме ви: Dream Team за периода (07.12- 13.12). Тактическа постройка 3-4-3.


ВРАТАР

Радек Черни (КПР)

Възрастта на вратарите не е пречка за добрите му изяви. Италианецът Дино Дзоф стана световен шампион на 40 години, а в Юнайтед и досега си спомнят за холандеца Едвин ван дер Саар. В изминалия кръг на Висшата лига на Англия на вратата на КПР при гостуването на лондончани на „Анфийлд" застана 37-годишният чех Радек Черни. За него съотборниците му говорят, че е истински професионалист, който се проявява във всички сфери на живота. Едва ли някой би се съмнявал в това, щом на тази възраст играеш в най-силното първенство на планетата. През настоящия сезон Радек не играе често, но на „Анфийлд" се наложи именно той да пази. Луис Суарес, Макси Лопес и останалите играчи на Ливърпул бяха готови да разкъсат Черни за неговите спасявания. Радек парира изстрели и удари, оставяйки очи в очи с противникови нападатели. Точно Черни не заслужаваше да загуби този мач, но за резултата 0:1 футболистите на КПР трябва да бъдат благодарни на стража си.

Подгласници: Раваля (Чезена)

 

 

ЗАЩИТА

Жозе Босингва (Челси)

В централният мач на кръга във Висшата лига на Англия Челси постигна важна победа над Манчестър Сити, нанасяйки на „гражданите" първо поражение в шампионата на страната. Въпросът „Кой победи Сити" вече не е актуален - отговорът бе получен на „Стамфорд Бридж", където един от най-активните „ковачи" на успеха на „аристократите" се оказа крайният защитник от националния отбор на Португалия. Босингва постоянно предприемаше набези напред, снабдяваше с точни пасове съотборниците си и възпираше монолитната атака на Сити.



Даниеле Де Роси (Рома)

Заради кадровите проблеми на отбора си, Даниеле Де Роси бе принуден да играе по-дълбоко от обикновеното - в отбраната, където се справи повече от блестящо и благодарение на изявите си, „бианконерите" нямаха никакви шансове в неговата зона. На всичкото отгоре, Де Роси се разписа за своите и дълго време в мача отбора му водеше в резултата. Един от хората в състава на Луис Енрике, който е с най-голям принос за равенството с лидера в класирането на Серия А.

 

Карлес Пуйол (Барселона)

Барселона бе в нокаут през първите 15 минути на „Сантяго Бернабеу" след като Бензема откри резултата в 22-та секунда, но в това трудно време за испанския шампион се видя колко е голяма ролята на Пуйол - капитанът на „блауграна" внасяше спокойствие сред съотборниците си, организираше защитата и бе истински стълб в отбраната на Барселона. Справи се напълно с Роналдо и Анхел Ди Мария, отблъсквайки техните набези и е един от факторите публиката на „Бернабеу" да освирква португалската си звезда.


Подгласници: Балестерос (Леванте), Лусио (Интер), Легроталие (Катания), Самба (Блекбърн), Фърдинанд (Манчестър Юнайтед), Нагатомо (Интер), Йонсон (Хофенхайм)

 

 

ПОЛУЗАЩИТА


Луиш Нани (Манчестър Юнайтед)

Португалският полузащитник в мача с Уулвърхемптън демонстрира безгранични изпълнителски трикове, с което постоянно демонстрираше превъзходството си над противника. Луиш стана автор на два гола и се отчете с една асистенция - има ли смисъл да подлагаме на съмнение присъствието на Нани в символичния отбор на FUTBOL TV?


Лионел Меси (Барселона)

Още един бисер в нашия отбор! Лионел Меси не се разписа във вратата на Реал Мадрид, но бе толкова полезен, че няма как да не го пренебрегнем. Аржентинецът изглеждаше непоколебим в своите фирмени ходове през целия мач и именно той заедно с Иниеста дръпна струните за победата на неговия тим над историческия съперник на „блауграна". На сметката си записа един голов и „предголов" пас, изпълни огромен по обем работа и понякога това, което свърши Меси може да има по-голяма стойност от един хеттрик например. В случая в мача с Реал Мадрид това е точно така, което показва, че когато става дума за интересите на колектива над собствените амбиции, Лео не може да не буди възхищение.


Ндри Ромарик (Еспаньол)

Един от най-вълнуващите мачове на кръга в Примера дивисион се проведе в Барселона при отсъствието на Барселона. Даденият барселоно - мадридски мач дори бе по-резултатен, отколкото „Ел Класико" - Еспаньол победи Атлетико Мадрид с 4:2, а основен архитект на брилянтната победа бе именно ивоариецът, който най-напред асистира за гола на Верду, а след това сам вкара. По-нататъшните действия на Ромарик продължават да възхищават: постоянно създаваше хаос в отбраната на противника, асистираше на партньорите си и с действията помогна на отбора си да доминира в средата на терена, след което напълно заслужено попадна в нашата рубрика.


Матю Етерингтън ( Стоук Сити)

Крайният полузащитник на „грънчарите" може гордо да каже: „ Аз донесох победата на Стоук над Тотнъм". И ще бъде напълно прав - два хубави гола в изпълнение на Етерингтън прекъснаха безпогрешната серия на Тотнъм, която продължава от август насам. Да победиш четвъртия в най-силното първенство при това, вкарвайки два гола в неговата врата няма как да не ти осигури място в символичния отбор на FUTBOL TV.

Подгласници: Модрич (Тотнъм), Иниеста (Барселона), Гуадрадо (Лече), Санчес (Барселона), Валенсия (Манчестър Юнайтед), Мата (Челси).

 


НАПАДЕНИЕ


Даниел Стъридж (Челси)

При схема 4-3-3 Даниел игра срещу Манчестър Сити като десен краен нападател, но всички на „Стамфорд Бридж" имаха чувството, че нападателя се намира в центъра на самата огнева линия. Стъридж явно не е доволен от факта, че не влиза често в сметките на своя мениджър, защото срещу лидера в класирането бе удоволствие да бъде наблюдавана неговата игра. Даниел стана автор на асистенция в 34-та минута след като надигра Клиши и изпрати топката към Мейрелеш, а осем минути преди края на мача излъга Сабалета, но ударът му срещна ръката на Лескът - нападателят не успя да вкара гол, но пък Челси получи стопроцентова възможност за гол.


Лукаш Подолски (Кьолн)

Има защо европейските клубове да се оглеждат за Подолски. Неговият Кьолн през ноември не записа нито една победа, но пък за сметка на това, първият успех на „козлите" през декември бе ярък. Кьолн победи Фрайбург с 4:0, а Лукаш не се замеси единствено при третия гол. Именно Подолски избра векторът на атаката, който донесе първото попадение, след това с едно докосване реализира паса на Пешко, а при четвъртия гол на своите се оказа най-съобразителен в наказателното поле на противника. Лукаш бе определен за играч на кръга в Бундеслигата, но и без този факт той заслужи мястото си в символичния отбор на FUTBOL TV.


Джампаоло Пацини (Интер)

Далече от своите най-добри времена, Интер прие Фиорентина и спечели с резултат 2:0. Отборът на Раниери не успя да промени отрицателната си голова разлика, но за сметка на това записа пета победа за сезона, а Пацини проведе поредния си фантастичен мач. В ендшпила на първото полувреме Джампаоло вкара гол чрез елегантен флирт с топката, а в дебюта на втората част изведе Нагатомо в голова позиция за да стане резултата 2:0.

Подгласници: Холт (Норич), Соу (Лил), Ван Перси (Арсенал), Клозе (Лацио), Рууни (Манчестър Юнайтед), Гомес (Байерн Мюнхен).

 


СТАРШИ- ТРЕНЬОР

Андре Вилаш-Боаш (Челси)

Оказвайки се на границата на своето уволнение, португалският специалист успя да измъкне Челси от водовъртежа, в който бе изпаднал отбора. Побеждавайки Манчестър Сити, лондончани се оказаха на трето място, а Вила-Боаш стана първия мениджър в Англия, който успя по всички параметри да надиграе Роберто Манчини и неговия тим. След неуспешното начало на мача, Андре с помощта на няколко малко забележими указания ( мениджърът привикваше при себе си ту един, ту друг футболист) успя да изравни играта, хората му изравниха резултата,а след това постигнаха и победата.

  Сподели
155