Dream Team от ТОП 5 на първенствата на Европа (22.11 – 29.11) (видео)


Н. Гавазов

Dream Team от ТОП 5 на първенствата на Европа (22.11 – 29.11) (видео)

През изминалата седмица се случи нещо невероятно. В Мадрид европейският шампион Барселона претърпя първа загуба за сезона. Още по-интересното е, че каталунците загубиха не от своя исторически съперник, а от скромния Хетафе - отборът, чиито футболисти през лятото се снимаха в реклама за презервативи с цел да привлекат повече зрители на срещите си. Хората на Луис Гарсия не само разкриха тактиката на каталунците, но успяха да вкарат победен гол, с което се измъкнаха от опасната зона и същевременно станах причина разликата между Реал Мадрид и Барселона да нарасне на шест точки. Впрочем, проблеми имаха и други европейски грандове. В Англия Манчестър Юнайтед и Арсенал не успяха да се справят съответно с Нюкасъл и Фулъм, в Италия столичните Рома и Лацио загубиха срещите си, а Наполи се спаси от поражение в 94-та минута. Във Франция отборът на „шейховете" ПСЖ катастрофира край бреговете на Лазурния бряг, а в Германия Байерн Мюнхен бе потопен във водите на Рейн. Какво се случи в най-добрите първенства на Стария континент и кои са героите на изминалата седмица - само и единствено във FUTBOL TV.

Представяме ви: Dream Team за периода (22.11- 29.11). Тактическа постройка 4-3-3.


ВРАТАР

Джо Харт (Манчестър Сити)

Не може да има никакви съмнения, че стражът на „гражданите" спаси своите на „Анфийлд". След равностойно първо полувреме, в което Ливърпул и Манчестър Сити си размениха по един гол, през втората част домакините пренесоха действията в половината на своите гостите, а след изгонването на Балотели, „червените" буквално обсадиха вратата на отбора от „Етихад Стейдиъм". Джо Харт обаче твърдо беше решил, че топката не бива да влиза повече във вратата му и в крайна сметка Сити остава единственият отбор във Висшата лига на Англия, който не познава горчивината от загубата. Харт няма никаква вина за гола, защото при удара на Адам топката се отклони от крака на Лескът и излъга английския национал.

Подгласници: Бенаси (Лече), Моя (Хетафе).

 


ЗАЩИТА


Роналдо Родригес - Налдо (Вердер)

Мачът на „Везерщадион" премина равностойно, с леко предимство на гостите през първото полувреме и по-активна игра на домакините след почивката. Именно тогава Вердер се възползва от своите шансове и с попадения на Хънт и Налдо грабна победата. Специално трябва да отбележим попадението на 29-годишния бразилец, което трябва да влезе в учебниците по история и бъде изучавано от повечето нападатели. Освен това, бранителят не забрави и за своите основни задължения, обезличавайки напълно Погребняк и Какау.


Марсел Шмелцер (Борусия Дортмунд)

23-годишният немски национал изигра срещу Шалке 04 поредният си фантастичен мач. Защитникът не пропусна да се включи в нито една атака на своите, създавайки постоянно паника в редиците на своя противник, асистира за гола на Левандовски, с който бе открит резултата и същевременно успя да неутрализира напълно Баумйохан. Какво повече да очакваме от един защитник?


Хуан Валера (Хетафе)

Когато в един мач говорим за процентно владеене на топката в съотношение 34 / 66, а противникът ти е отправил осем пъти повече удара от теб и същевременно си опазил вратата си, обикновено казваме, че отбраната е играла блестящо. В нашия случай се получи нещо подобно, с тази разлика, че Валера не само, че се открояваше от останалите си партньори в защитата и не даде никакви шансове на Давид Вия, но „черешката" на блестящите му изпълнения бе голът, който той вкара в 67-та минута, с което на Барселона бе нанесена първа загуба през настоящия сезон. На пръстите на едната ръка се броят играчите, които през последните години са отбелязвали победен гол във вратата на каталунците. Валера е един от тях.


Сезар Аспиликуета (Олимпик Марсилия)

В дербито на Франция пред марсилци стоеше тежката задача, как да се противопоставят на „шейховете" от ПСЖ, в чиито състав личаха имената на Менес, Пасторе, Сисоко и Гамейро. Една евентуална загуба на Олимпик щеше да направи илюзорни шансовете им за атака на местата, осигуряващи участие в Шампионската лига догодина и не само това, но щеше да отдалечи домакините и от зона „Лига Европа". В крайна сметка, бранителите на Марсилия си свършиха блестящо работата и не позволиха на звездните нападатели на своя противник да застрашат кой знае колко опасно вратата на Манданда. Аспиликуета не само задуши Нене и помогна на Диара в борбата му с Пастоте, но и подаде на Реми за първия гол на своите, с което бе поставено началото на разгрома на парижани.


Подгласници: Агер (Ливърпул), Ашли Коул (Челси), Мартинес (Реал Сосиедад), Лихтщайнер (Ювентус), Диара (Олимпик Марсилия).

 


ПОЛУЗАЩИТА


Симоне Пепе (Ювентус)

Причини много проблеми по десния фланг на защитата на Лацио, връщаше се назад и помагаше на защитниците си, когато домакините овладяваха инициативата, показа блестящо взаимодействие с Матри, при едно от които препарира Маркети за да донесе трите точки за „бианконерите". Напълно заслужено Пепе бе избран за играч на мача, а ние смятаме, че дясното крило на Ювентус заслужава да намери място в нашия отбор.

 

Жавад Некунам (Осасуна)

Изненадващо може би изглежда, че 31-годишният иранец намира място в нашия състав. Но ако оставим настрана факта, че той бе избран за играч на мача Еспаньол - Осасуна, Некунам буквално се превърна в герой за своя отбор. Освен, че беше най-важният човек в полузащитата на памплонци, Жавад се превърна в двигателят на „Лос Рохилос" и нито една атака не мина без негово участие. Той отбеляза победният гол за своите на негостоприемния „Ел Прат", замеси се при попадението на Лама, а когато Сатрустегу получи червен картон и Роверсио отиде на левия фланг на отбраната, Некунам се зае със задачата да изпълнява ролята на централен защитник, с която се справи блестящо и напълно неутрализира Васкес.


Лукас Лейва (Ливърпул)

В централният мач на 13-я кръг на Висшата лига на Англия Манчестър Сити гостуваше на Ливърпул и очакванията на феновете на английския футбол се оправдаха - станахме свидетели на бърз и динамичен футбол, с положения пред двете врати, много емоции, борба и самоотверженост. Ако трябва да отличим някой в този мач, няма никакво съмнение, че това трябва да бъдат Чарли Адам и Лукас, които действаха много спокойно в своите зони, бореха се за всяка топка, не отстъпиха и сантиметър от територията си, а когато отборът им владееше топката, двамата подпомагаха нападателите и създаваха хаос в отбраната на Сити. Шотландецът се замеси при изравнителният гол, но пък Лукас неутрализира напълно Насри и Силва, а през второто полувреме бе по-активен от Адам. Рядко виждахме през настоящия сезон някой да е успял да се справи с креативността на Давид Силва, а когато все пак това стане, резултатът е налице - Манчестър Сити не може да побеждава.

Подгласници: Матийо (Валенсия), Калигиури (Майнц 05), Ночерино (Милан), Рамиреш (Челси).

 

НАПАДЕНИЕ


Хуан Мата (Челси)

Каквото и да напишем за испанския национал, то ще бъде малко. Идването му през лятото на „Стамфорд Бридж" не бе посрещнато с кой знае какъв ентусиазъм, но крилото не само внесе свежест в действията на сините, но в голяма част от двубоите именно неговият принос бе решаващ за успеха на „сините". Мачът с Уулвс е един от тези, в които Мата остави поредната ярка следа в представянето си, благодарение на която се превърна в любимец на феновете на Челси. Испанецът асистира за първите два гола и сам вкара третия - това е напълно достатъчно, за да попадне Хуан Мата в символичния отбор на FUTBOL TV.


Златан Ибрахимович (Милан)

Какво ли щеше да прави Милан без шведския нападател? Едва ли огневата мощ на шампионите щеше да бъде толкова голяма, а оттам най-вероятно и резултатите нямаше да бъдат същите. Срещу Киево Ибрахимович бе просто невероятен - почти на два пъти щеше да счупи гредата, вкара два гола, в 59-та минута се показа и в ролята на защитник, отнемайки топката от Брадли, точно когато американецът се готвеше да стреля. Защо му е нужен на Милан Тевес, когато си има Ибрахимович?


Ерен Дердийок (Байер Леверкузен)

Страхотен мач сътвориха Херта и Байер Леверкузен, с което зарадваха почитателите на немския футбол. Разбира се, най-щастливи бяха 44 541 зрители на Олимпийския стадион в Берлин, които станаха свидетели на един луд двубой, в който имаше всичко - шест гола, много борба, удари към двете врати и красиви изпълнения от 22-та на терена. Домакините поведоха в резултата с два гола, но след това дойде часът на гостите и по-точно на Дердийок, който на три пъти порази вратата на Крафт. Осем минути преди края на срещата „Старата дама" се добра до равенството благодарение на попадението на Ласога, а след мача публиката аплодираше футболистите и на двата отбора. Най-много аплодисменти обаче заслужаваше централният нападател на „аспирините" Дердийок, който с хеттрика си спаси своите от сигурна загуба, а с играта си направи двубоя вълнуващ. Може би поради това 23-годишният швейцарец бе избран за играч не само на мача, но и на кръга.


Подгласници: Уолкът (Арсенал), Игуаин (Реал Мадрид), Жиру (Монпелие)

 

 

СТАРШИ - ТРЕНЬОР


Луис Гарсия (Хетафе)

38-годишният старши-треньор на Хетафе не направи нещо кой знае какво велико в тактически план, за да може воденият от него отбор да победи европейският шампион. Но нашият избор бе определен от няколко причини. Първо, Гарсия подходи много разумно спрямо именития си съперник и започна мача с един нападател и двама атакуващи полузащитници по крилата, разчитайки на контраатака, която в 67-та минута даде резултат - голът е отбелязан от защитника Валера след кинжален пробив на атакуващият халф Сарабия. Второ, наставникът изгради два защитни рубежа пред наказателното поле, а пред тях постави 35-годишния Каскеро, който с опита си трябваше да разстройва атаките на каталунците. Трето, чисто в психологически план Гарсия така бе обработил своите възпитаници, че те излязоха на терена без страх, със самочувствие и играха като равен с Барселона. Четвърто, малко са треньорите, които са побеждавали с отборите си Барселона през последните години. Само заради този факт, Луис Гарсия заслужава да оглави символичния отбор на FUTBOL TV.

 

ГОЛ НА СЕДМИЦАТА:

 

  Сподели
165