Dream Team от ТОП 5 на първенствата на Европа (25.10-01.11) (видео)


Н. Гавазов

Dream Team от ТОП 5 на първенствата на Европа (25.10-01.11) (видео)

Футболна Европа отново беше богата откъм събития през изминалия уикенд. Във Франция лидерите си взеха своето, в Испания приказката на Леванте свърши и Примера Дивисион се върна към руслото от последните си години на едно от най-скучните първенства, в Германия Борусия Дортмунд не успя да запише пета поредна победа, а на Острова Арсенал почти сътвори чудо, побеждавайки за първи път от три години насам Челси на „Стамфорд Бридж". Но основният епицентър на събитията бе на Апенините, където любителите на футбола станаха свидетели на цели две дербита. Какво се случи в най-добрите първенства на Стария континент и кои са героите на изминалата седмица - само и единствено във FUTBOL TV.

Представяме ви: Dream Team за периода (25.10- 01.11). Тактическа постройка 3-3-4.

 


ВРАТАР

Антонио Мартинес ( Расинг Сантандер)

С основание се притесняваха домакините от гостуването на андалусците - Бетис пристигаше в Земята на баските след пет поредни загуби и според наставника на тима Пепе Мел, неговият отбор бе твърдо решен да спечели трите точки. „Зелено-белите" почти го направиха - от самото начало те притиснаха и натикаха домакините в собствената им половина, почти два пъти повече контролираха топката и отправиха три пъти повече удари към вратата на Расинг. Единственото, което гостите не успяха да сторят бе да изпратят коженото кълбо във вратата на домакините. Причината е прозаична - там се намираше 31-годишният Антонио Мартинес, по-известен като Тоньо, който направи невероятни спасявания, включително и когато се изправи очи в очи с Хорхе Молина.

Погласници: Бен Фостър (УБА)

 

ЗАЩИТА


Алесандро Неста (Милан)

На върха на своите години, Неста се представи блестящо в двубоя срещу Рома на „Олимпико" и изигра може би най-добрия си мач през последните 12 месеца. Един от играчите в състава на „росонерите", който има съществен принос за победата с 3:2 над „вълците". Решаващи бяха изявите му срещу Писаро и Къркич, освен това на няколко пъти се включи в атаките на отбора си, с което подпомогна своите нападатели не позволявайки на техните опоненти големи възможности за маневриране, а голът му в 30-та минута бе венецът на изявите му в мача.

 

Джовани Маркезе (Катания)

Тук бяхме затруднени в нашия избор, защото всички защитници на Катания успяха да се справят успешно с поставените им задачи в мача срещу Наполи и напълно неутрализираха едни от най-опасните нападатели в Европа в момента - Лавеци и Кавани. Спряхме се на левия бек на сардинци, който през всичките 90 минути помагаше на своите нападатели, а освен това отбеляза изравнителният гол за отбора си.

 

Дани Алвеш (Барселона)

Защитата на шампионите се справи страхотно с атакуващите футболисти на Майорка и поради това бяхме изправени пред дилемата кой от двамата бразилски бранителя на „блауграна" да предпочетем - Дани Алвеш или Адриано. Спряхме се на първия, защото Дани имаше срещу себе си най-опасния човек в състава на гостите - Кастро, с който се справи блестящо, а освен това защитникът заслужава овации за страхотния си гол, който отбеляза в края на срещата.

Погласници: Майкон (Интер), Хумелс (Борусия Дортмунд), Ричардс (Манчестър Сити), Видич (Манчестър Юнайтед), Фил Джоунс (Манчестър Юнайтед), Серхио Рамос (Реал Мадрид), Адриано (Барселона).

 


ПОЛУЗАЩИТА

Бастиан Швайнщайгер (Байерн Мюнхен)

Мощният германец заслужи признанието си със силната игра, която демонстрира срещу Нюрнберг. Полузащитникът бе в основата на всички голови атаки на своите, успя да се справи напълно с Пекхарт, а в 20-та минута отбеляза гол, с който на практика реши дербито на Бавария. За значението на Швайнщайгер за мюнхенци красноречиво говори факта, че докато немецът се намираше на терена отборът му отбеляза четири гола. След напускането на Бастиан в 71-та минута, Густаво и Тимошчук не успяха да направят това, което Швайнщайгер направи сам.


Ларс Бендер (Байер Леверкузен)

Гостуването на Байер на Фрайбург започне повече от чудесно - Балак във втората минута отбеляза гол, с който откри резултата в мача. Оттам до края на срещата опитите на домакините да коригират нещата удариха на камък, като най-голяма „вина" за това имат опорните полузащитници на гостите Кастро и Бендер, които не позволиха на противниковите нападатели никаква възможност за маневриране, а оттам и защитата на „аспирините" не бе обезпокоявана. Спряхме се на Бендер, защото 22-годишният бивш футболист на Мюнхен 1860 показа на дело колко е фантастична разликата между нашата „А" група и Бундеслигата, обезличавайки напълно героят от българските терени Гара Дембеле, който на практика бе един фигурант в мача, а след изваждането му от игра, Ларс успя да неутрализира напълно и Райсингер. Освен това, Бендер на няколко пъти се притече на помощ на Шваб в борбата му с Розентал и съвсем заслужено полузащитникът бе избран за играч на мача.

Аарън Рамзи (Арсенал)

Няма защо феновете на Арсенал да съжаляват за напускането на Сеск Фабрегас - вглеждайки се в играта на Рамзи в двубоя срещу Челси, убедително може да кажем, че в състава на „артилеристите" има човек, който спокойно може да замести испанеца. 21-годишният уелсец игра в зоната зад Ван Перси и Уолкът и имаше решаваща роля за смъртоносните атаки на двамата нападатели, показвайки въображение, бързина и отлично боравене с топката. Няма защо да ни учудва тогава, че Еurosport постави на Рамзи втора най-висока оценка от всички 22-ма на терена. А ние го включихме съвсем заслужено в символичния отбор на FUTBOL TV.

Подгласници: Ночерино (Милан), Подолски (Кьолн), Клевърли (Манчестър Юнайтед), Бейл (Тотнъм), Паркър (Тотнъм), Банега (Валенсия), Чарли Адам (Ливърпул), Стилиян Петров (Астън Вила).

 


НАПАДЕНИЕ


Алесандро Матри (Ювентус)

Това е единственият нападател в нашия отбор, който не отбеляза гол през уикенда. 27-годишният футболист обаче го направи в средата на седмицата срещу Фиорентина, отбелязвайки в 65-та минута победното попадение за своите. Но не по-малка бе ролята на Матри за успеха на „бианконерите" в Дербито на Италия срещу стария съперник Интер. Бившият нападател на Каляри създаде всичките проблеми за защитата на „нерадзурите", а освен това асистира за головете на Ювентус, благодарение на които торинци грабнаха трите точки в мача.

 

Златан Ибрахимович (Милан)

Милан продължи стремителното си изкачване към върха и вече е с четири поредни победи, които доближиха „росонерите" на две точки от лидера Ювентус. Две от тези победи бяха постигнати през седмицата. Във вторник шампионът победи у дома си Парма, като шведът освен, че се разписа един път, създаде и куп неприятности пред вратата на Миранте. През уикенда пък „росонерите" продължиха с победния си ход, но този път срещу Рома. На „Олимпико" Ибрахимович се разписа два пъти и с играта си не остави никакви съмнения, че е най-добрия на терена. А това означава едно - Златан получава място в символичния състав на FUTBOL TV.

 

Демба Ба (Нюкасъл)

Нюкасъл продължава великолепното си представяне от началото на сезона и в последния мач от 10-тия кръг в Премиършип победи Стоук Сити с 3:1 на „Британия Стейдиъм" - място, където домакините обикновено натикват своите противници в собственото му наказателно поле. От „грънчарите" може да се очаква всичко, но не и да допуснат два гола за 39 минути. Нападателят на „свраките" Демба Ба обаче успя да го направи, а по ирония на съдбата през зимата той бе пред трансфер в Стоук, който не се осъществи, защото ганаецът не премина тестовете. След края на мача голмайсторът не пропусна да припомни този факт, но преди това, в 81-та минута оформи хеттрик, с което стана първият футболист отбелязвал три гола на „Британия"....

 

Робин Ван Перси (Арсенал)

Ван Перси не само вкара три гола на Челси в дербито на Лондон в събота, но и вдъхнови съотборниците си за победата с 5:3 над своя градски съперник, благодарение на което хората на Арсен Венгер са само на три точки от Топ 4. След заминаването на Самир Насри и Сеск Фабрегас, 28-годишният холандец пое не само капитанската лента, но и отговорността да бъде лидер. По всичко изглежда, че Робин се справя успешно с тежката задача и доказа, че наистина е играч от световна класа. В момента той е водач сред голмайсторите на Висшата лига и най-опасното оръжие в арсенала на Венгер.

Подгласници: Гомес (Байерн Мюнхен), Меси (Барселона), Клозе (Лацио).

 

СТАРШИ-ТРЕНЬОР


Арсен Венгер (Арсенал)

В последните години една голяма част от феновете на Арсенал рядко си позволяват да хвалят наставника на „артилеристите". Бройката на недоволните със сигурност се увеличи през настоящия сезон, след като стана ясно, че плановете на французина се провалиха и лондончани бяха изправени пред неприятната перспектива да се превърнат в боксова круша. В крайна сметка, като изключим загубата от Юнайтед, Арсенал избегна унижението, а в последствие сякаш възкръсна от пепелта и ето, че в момента отборът се е устремил отново към топ 4.

Ние не заради това избрахме Венгер за треньор на нашия отбор. Когато тимът ти отстъпва в резултата и не показва нищо на почивката, но след разговор с мениджъра в съблекалнята излиза на терена и просто „съсипва" съперника, вкарвайки му няколко гола, не може да не отдадем заслуженото на треньора - за това, че е намерил верните думи и секретните фрази, за да мобилизира и настрои хората си за борба.

 

ГОЛ НА СЕДМИЦАТА:

 

  Сподели
178