Dream Team от ТОП 5 на първенствата на Европа (14.10 – 17.10) (видео)


Н. Гавазов

Dream Team от ТОП 5 на първенствата на Европа (14.10 – 17.10) (видео)

Уикендът във футболна Европа предложи на феновете на най-популярния спорт поредната порция емоции. На Острова грандовете си взеха своето - някои го направиха по-лесно, а други до последно трепереха, както в мача Арсенал - Съндърланд, но „гвоздеят" на кръга бе едно от най-емблематичните дербита не само на Мъгливия Албион, но и в света - двубоят между историческите съперници Ливърпул и Манчестър Юнайтед този път премина под надслова „Никой не иска да умира" и трябва да признаем, че играчите се справиха с поставените цели.

Не така стояха нещата на Апенините, където в дербито за Вечния град футболистите на Лацио и Рома си спретнаха истинска битка и направиха всичко възможно да излязат победители от сблъсъка - в крайна сметка, проклятието над „орлите" падна и след пет поредни загуби Лацио най-после надделя над градския си съперник. Пет от двубоите в кръга на Серия А завършиха при нулеви равенства, а бомбите бяха хвърлени в Южна Италия, където Наполи загуби домакинството си от Парма, а Интер претърпя поражение в Сицилия срещу Катания.

В Бундеслигата шампионите записаха трета поредна победа и вече хората на Клоп се намират на трета позиция, но битката с Байерн се очертава да бъде жестока, защото баварците продължават победния си ход - този път срещу Херта. Хамбургер записа втора победа от началото на сезона, но остава последен в таблицата за класиране, а новакът Аугсбург се поздрави с първи успех и то го направи на терена на миналогодишния хит Майнц 05.

В Испания нямаше изненади и вълнуващи събития - Барселона и Реал Мадрид си взеха полагащото им се, Атлетик Билбао след лошия старт записа втора поредна победа и вече се намира в средата на таблицата, а изненадата Леванте изигра мача си срещу Малага в стил „Шейховете? Не, не сме чували...".

В Лига 1 статуквото от последния кръг се запази и отборите в топ си взеха своето. Към изненадите може да причислим домакинската загуба на Оксер срещу Лил, но явно шампионите набират скорост и нямат намерение да се откажат лесно от титлата си.

Какво се случи в най-добрите първенства на Стария континент и кои са героите на изминалата седмица - само и единствено във FUTBOL TV.

Представяме ви: Dream Team за периода (14.10 - 17.10). Тактическа постройка 3-4-3.

 

ВРАТАР

Самир Ханданович (Удинезе)

Словенският страж на фриулци изигра блестящо срещата и има основна роля в това, отборът му да не претърпи загуба в Бергамо. Впечатляващи ще останат намесите му при ударите на Тирибоки и Пелусо, когато в наказателното поле на Удинезе завря и закипя след изгонването на Пинци. През първата част стражът спаси и мощен удар на Бонавентура, а намесата му при дрибъла на Моралес в наказателното поле показва, колко важен за отбора си може да бъде понякога един вратар.

Подгласници: Давид де Хеа (Манчестър Юнайтед), Шави Варас (Севиля), Бернд Лено (Байер Леверкузен)

 


ЗАЩИТА

Мартин Шкъртел (Ливърпул)

Ливърпул винаги се е отнасял към срещите си с Манчестър Юнайтед като „мача на годината", но през последните години, в които мърсисайдци изостанаха от своя исторически съперник, акцентът върху победата в дербито стана по-голям. През настоящия сезон обаче, хората на Далглиш се изправяха срещу най-доброто нападение в Лигата и ако силно искаха победата, първо домакините трябваше да помислят за защитата си. Голяма част от феновете на Ливърпул може би настояват, че овации заслужават Джерард, Суарес или Адам и аз съм напълно съгласен с тях, но нека не подминаваме факта, че словашкия защитник в редиците на „червените" обезличи напълно нападателя на гостите Дани Уелбек - не допускайки топките да достигат до него, а когато това станеше, бранителят успяваше да отнеме коженото кълбо. Лек поглед към статистиката - Уелбек успя да спечели само едно единоборство с Шкъртел!


Рио Фърдинанд (Манчестър Юнайтед)

Сър Алекс излезе на „Анфийлд" в събота с една единствена мисъл - отборът му този път не трябва да си тръгва оттук победен. Шотландският специалист бе изградил състав, в който акцентът бе насочен основно към укрепване на средната линия, а за защитата бе спокоен - там се намираха Фърдинанд, Еванс, Смолинг и Евра. Но стратегията на Сър Алекс за малко да претърпи провал, защото още в началото на мача се видя, че Еванс изпитва затруднения срещу най-опасния човек на домакините - Луис Суарес и е въпрос на време уругваецът да излезе на стрелкова позиция. Когато обаче Рио взе нещата в свои ръце и се зае лично с опеката на Суарес, нещата в отбраната на „червените дяволи" придобиха съвсем друг облик, а Фърдинанд показа не само, че има бъдеще на „Олд Трафорд", а отправи ясен сигнал към Капело. Именно в подобни срещи става ясно колко струва един футболист.


Матс Хумелс (Борусия Дортмунд)

Миналата седмица в медийното пространство се появи информацията, че европейският шампион Барселона има намерението да привлече в редиците си новата немска звезда в защита Матс Хумелс. Само ден след този слух, 22-годишният защитник на Борусия Дортмунд показа, защо каталунците се интересуват от него. В двубоя от деветия кръг на Бундеслигата „жълто-черните" гостуваха на Вердер и пред хорта на Клоп нямаше друга алтернатива освен победата, ако разбира се шампионите имаха намерение да защитават титлата си. Нападателите и полузащитниците на гостите успяха да си свършат работата, но дали с победа за Борусия щеше да завърши двубоя, ако защитата не беше на нужното ниво? Добрите изяви на Хумелс и агресията в играта му не дадоха никакви шансове пред Розенберг и Марин, а когато тимът му остана с човек по-малко, централният бранител на дортмундци игра като за двама.


Подгласници: Компани (Манчестър Сити), Колочини (Нюкасъл), Гоби (Парма), Мореро (Киево), Бедимо (Монпелие), Рами(Валенсия), Арбелоа (Реал Мадрид).

 


ПОЛУЗАЩИТА

Хуан Мата (Челси)

Ако някой си спомня, допреди 5-6 години Челси имаше в състава си убийствени флангови играчи, благодарение на които атаките на „аристократите" по фланговете бяха убийствени. По-късно те напуснаха и от отбора изчезнаха футболистите, които бяха способни да фантазират, но и да мислят. С идването на Хуан Мата, тези времена сякаш се върнаха на „Стамфорд Бридж" - практически, всички атаки на Челси срещу Астън Вила започваха от испанеца, а пасовете му могат да влязат в учебниците по футболна история. Според анализаторите на ЕSPN, от началото на сезона Мата е футболистът във Висшата лига на Англия с най-голям КПД!


Бастиан Швайнщайгер (Байерн Мюнхен)

В пореден мач на Байерн Мюнхен Швайнщайгер се откроява от съотборниците си. Срещу Херта полузащитникът отбеляза гол, но най-голяма е заслугата му в осъществяването на контрол в средата на терена - там където гостите бяха хвърлили най-много сили и играчи. Благодарение на своята тактическа грамотност, бързина и точност при боравене с топката, домакините си осигуриха пълно господство в тази част на терена, а с това и овладяха инициативата в мача.

Лионел Меси (Барселона)

Аржентинският вълшебник вкара два гола срещу Расинг и по този начин записа попадения под номер 195 и 196 във всички турнири на каталунците. Който не е наблюдавал двубоя може само да съжалява, защото Меси откри резултата по брилянтен начин, надигравайки защитата на гостите по начин, който заслужава да се изучава от младите футболисти.

Мишел Бастос (Олимпик Лион)

Бастос игра на десния фланг на атаката на своя отбор в мача срещу Нанси и с два гола за пет минути постави на колене гостите. На определен етап от срещата се наложи Гоналон да се присъедини към усилията на съотборниците си Сисоко и Крис да бъде спрян бразилецът - факт, който освободи повече празни пространства пред Гомис. Напълно заслужено Бастос бе избран за играч на мача, с което намери място и в символичния отбор на FUTBOL TV.

Подгласници: Джонсън (Манчестър Сити), Пилкингтън (Норич), Шави, Иниеста (Барселона), Ернанес (Лацио), Алмирон (Катания).


НАПАДЕНИЕ

Робин ван Перси (Арсенал)

За ролята на холандския нападател на Арсенал е писано много. Без да обиждам отбора на Арсен Венгер, както и неговите фенове, но Робин ван Перси е единственият футболист в състава на „артилеристите", който демонстрира футбол от високо ниво и се раздава максимално. С двата си забележителни гола срещу Съндърланд донесе не само три важни точки за Арсенал, но и прибави няколко милиона към трансферната си стойност. Най-разумно ще бъде Венгер да помисли как по-бързо да накара нападателя да подпише нов договор.

Мирослав Клозе (Лацио)

Клозе донесе първа победа на Лацио над Рома от три години насам. Както се казва - проклятието падна! Не е това единствената причина, поради която включваме немецът в нашия отбор. Нито за това, че в осем мача той има шест гола. Националът на Германия демонстрира срещу Рома класа в позиционирането си, владеенето на топката и до последно не даде миг спокойствие на защитата на „вълците", които понякога хвърляха срещу него по двама бранителя за да укротят нападателя. Не успяха - в средата на второто полувреме Клозе тресна гредата, а в края на мача донесе победата, която причини вълнения по трибуните и червен картон за Еди Рея.

Гонсало Игуаин (Реал Мадрид)

Реал Мадрид победи новака и доскорошен лидер в Ла Лига Бетис с 4:1 в среща от осмия кръг. Столичани показаха красива и постоянна игра през целия двубой и не оставиха шансове на съперника си. От всички на терена обаче блесна Игуаин, който не само се намираше в основата на всички атаки на „белите", но записа и втория си хеттрик от началото на сезона. С трите си попадения Игуаин вече има осем в шампионата и се изравни със звездата на Барселона Лионел Меси на върха при голмайсторите. Дали през настоящия сезон хегемонията на Роналдо и Меси няма да бъде разбита? Предстои да видим.

Подгласници: Балотели (Манчестър Сити), Ернандес (Манчестър Юнайтед), Робиньо (Милан), Флокари (Парма), Подолски (Кьолн), Жиро (Монпелие), Суарес (Ливърпул).

 

СТАРШИ-ТРЕНЬОР

Андре Вилаш-Боаш (Челси)

На португалския специалист бе необходимо много малко време, за да се адаптира към обстановката в Англия и футбола, който се играе във Висшата лига. Резултатът от това се вижда добре - Челси е с трета поредна победа, а нападателите на „сините" отбелязаха 12 гола в тези три мача. Очевидно е, че Андре в момента се опитва да прави това, което вършеше в Порто - „аристократите" показват великолепен футбол и единственият проблем към момента е липсата на концентрация в края на двубоите. Дали наистина единствените кандидати за титлата са Манчестър Юнайтед и Манчестър Сити? Едва ли Вилаш-Боаш е съгласен с това мнение и аз съм убеден, че португалецът ще направи всичко възможно да го опровергае.

 

ГОЛ НА СЕДМИЦАТА:

 

 

 

Екипът на FUTBOL TV желае да поднесе на своите читатели поредната изненада и по-долу сме предоставили на вашето внимание едни от най-ефективните и красиви попадения от уикенда във футболна Европа. Те също заслужават да намерят място в раздела „ГОЛ НА СЕДМИЦАТА", но за съжаление, позицията е само една:

1. Голът на Подолски - забележителен е начинът, по който нападателят преминава през защитника и след това следва убийственият му удар:

 


2. Голът на Ларсон - ако всички играчи стреляха по този начин, то позицията на вратаря щеше да бъде ненужна:

3. Отново се завръщаме в Германия, където Борусия Мьонхенгладбах и Байер Леверкузен изиграха един вълнуващ двубой, в който имаше всичко, само не и скука:

 

  Сподели
193