Сити привлече внимание за "схемата" със Савио


И. Ангелов

Сити привлече внимание за

Трансферът на Савиньо в Манчестър Сити от Троа е подложен на контрол след приключването на сделката за голяма сума пари. Колин Милър от The Athletic предположи в X, че практиката, по която Сити подписа със Савиньо от клуб на същия собственик, за който той никога не е играл, след като е бил на заем в друг клуб на същия собственик, може да се счита за проблематична в елитния футбол. И трите клуба са част от City Football Group.

Савиньо беше рекорден трансфер за Троа на стойност €12,5 милиона (£10,5 милиона/$13,6 милиона) през 2022 г. Вместо да помогне на клуба от Лига 1 да се изкачи в таблицата във Франция, той веднага беше изпратен под наем в ПСВ Айндховен. В негово отсъствие, Троа изпаднаха през сезон 2022-23. Бразилецът след това се присъедини към Жирона под наем за сезон 2023-24, като допринесе с 19 гола и асистенции, за да ги доведе до участие в Шампионската лига. Междувременно, Троа претърпяха второ поредно изпадане. Сега Савиньо е обект на трансфер на стойност £33,7 милиона ($43,5 милиона) във водещия клуб на CFG, Манчестър Сити.

City Football Group е най-известният пример за мултиклубен модел в света. Основана е през 2013 г. и сега има 11 членове на четири континента, както и няколко други "партньорски клуба“, в които CFG няма пряко участие. Савиньо не е първият играч, който се премества между клубове на CFG, без да играе за отбора, от който се присъединява. Аарън Мой подписа с Манчестър Сити от Мелбърн Сити през 2016 г., но веднага беше изпратен под наем и след това продаден през следващата година. Микс Дискеруд също беше в Манчестър Сити три години след като се присъедини от Ню Йорк Сити.

Манчестър Сити се насочва към сезон 2024-25, като се стреми да удължи своето безпрецедентно господство в английския футбол, спечелвайки пета поредна титла във Висшата лига. Но с изтичането на договора на Пеп Гуардиола следващото лято и с информацията, че е цел за националния отбор на Англия, краят на славната глава може да бъде по-близо, отколкото мнозина предполагат.

  Сподели
54