Тиаго Алкантара реши да прекрати кариерата си на играч


Н. Гавазов

Тиаго Алкантара реши да прекрати кариерата си на играч

Бившият полузащитник на Испания и Ливърпул Тиаго Алкантара реши да прекрати професионалната си кариера. Това съобщи журналистът Фабрицио Романо в социалната мрежа X (преди Twitter).

Както отбелязва източникът, Тиаго ще остане във футбола, но в друга роля. По-рано медиите съобщиха, че Тиаго Алкантара може да се присъедини към треньорския щаб на Ханс-Дитер Флик в Барселона.

Последният клуб на 33-годишния Алкантара беше Ливърпул, за който той игра от 2020 г. и който напусна това лято. Испанецът пропусна миналия сезон заради контузия, като се появи на терена само веднъж. Очакваната цена на футболиста според интернет портала Transfermarkt е 10 милиона евро. Преди това Тиаго е играл за Байерн и Барселона, където е възпитаник.

Общо Тиаго взе участие в 98 мача за английския клуб, в които отбеляза три гола и направи шест асистенции. Заедно с Ливърпул полузащитникът спечели Купата и Суперкупата на Англия.

С Барселона той спечели Ла Лига 4 пъти, взе Купата на краля веднъж, спечели два пъти Суперкупата на Испания, Шампионската лига, Суперкупата на Европа и Световното клубно първенство. С Байерн пък той постигна най-големите си успехи, като стана шампион цели седем пъти, взе четири Купи на Германия, две Суперкупи и по веднъж Шампионската лига и Световното клубно първенство.

Тиаго Алкантара е един от футболистите на нашето време с най-много трофеи през славната си кариера - цели 27.

На национално ниво Тиаго Алкантара е ставал европейски шампион с Испания на два пъти с отбора до 21 години, както и още веднъж с юношите до 17 години. С мъжкия отбор на “Ла Фурия" играе на Евро 2016 и Евро 2020, както и на Мондиал 2018.

  Сподели
137