Ciao, Антонио! А сега накъде?


FUTBOL-TV

  Ciao, Антонио! А сега накъде?

Тотнъм се раздели с Антонио Конте след почти година и половина начело на тима от северен Лондон. Решението е взето по взаимно съгласие заради лошите резултати и скандалната пресконференция на италианеца след равенството 3-3 със Саутхямптън. Тотнъм отпадна от Шампионска лига, но продължава битката си за топ 4 в първенството. "Шпорите“ са на кръстопът и президентът Даниел Леви трябва да взема кардинални решения, които ще определят бъдещето на клуба. Логичният въпрос на дневен ред е кой ще наследи Конте?

 

Беше ли прав Конте ?

Преди да разгледаме опциите пред Даниел Леви за избор на нов наставник е важно да разгледаме голямата картина в клуба. При оставащи 10 мача до края на сезона, Конте избухна срещу играчите и ръководството и макар постъпката му да изглежда недостойна, е важно да се вслушаме в думите му. Той яростно разкритикува културата на отбора и манталитета на играчите, подсказвайки, че съблекалнята е комфортна с нивото си, а мениджърите се превръщат в изкупителни жертви за лошите резултати. Истината е, че това е реалността на съвременния футбол, а съдбата често е твърде жестока с футболните треньори. В такъв момент единственият вариант да се върне балансът на влияние е ръководството да застане твърдо зад треньора и да покаже на играчите, че ще трябва да работят с него.

Дори Конте да е прав за културата в тима, това служи като твърде удобно оправдание за неговия провал. През изминалия сезон Тотнъм завърши над Арсенал, а през този се очакваше "шпорите“ да надградят и дори да се борят за титлата с Манчестър Сити. Реалността е, че отборът не прогресира, а същото може да се каже и за футболните идеи на Конте. Контра атакуващият футбол и формацията с 3-ма в отбрана са същите принципи, с които той спечели титлата през сезон 2016/2017-та с Челси.

 

Сбърканата култура

Доминацията на Ливърпул и Манчестър Сити промени първенството на Англия и за да си успешен в днешно време е нужен съвсем друг тип проект. След уволнението на Почетино, Даниел Леви направи 180-градусов завой в идеите си за развитие на клуба. Почетино се размина на косъм, както от титлата във Висшата лига, така и от триумф в Европа, а с него си тръгнаха и идеите за дългосрочно развитие и атакуващ футбол.

Даниел Леви, притиснат от нуждата да спечели трофей, се изкуши да се обърне към високо профилни мениджъри, които по-скоро консумират качествата на играчите, отколкото да ги развиват. Назначението на краля на бързите резултати Жозе Моуриньо не сработи, последва фиаското с Нуно Еспирито Санто, за да се стигне до назначението на Антонио Конте.

За съжаление на управата на Тотнъм, те се оказаха отново една стъпка зад всички останали. Когато те търсиха бързи резултати, Манчестър Сити и Ливърпул даваха години време на Гуардиола и Клоп да възпитат и изградят своите отбори. Нещо, което съседите на Тотнъм в северен Лондон направиха толкова добре, гласувайки доверие на Микел Артета. Същото нещо, което Манчестър Юнайтед и Челси се опитват да постигнат, макар и на много по-ранен етап в развитието. Взимайки всичко това предвид, за Тотнъм изглежда е от съществено значение да решат накъде искат да поемат, преди да разглеждат опциите за нов мениджър.

 

Значението на вертикалната структура в отборите

Друг основен фактор за успеха на даден клуб е синхронът по вертикалата президент – спортен директор – мениджър. Данеил Леви се надяваше да постигне точно това, наемайки бившия съратник на Конте в Ювентус – Фабио Паратичи. Той се грижи за трансферната политика на клуба и беше своеобразен мост между ръководството и наставника. Доказателство за важността на това сътрудничество е ролята на Еду в Арсенал. Собственикът на Челси Тод Боели също потърси екип със сходни виждания в лицето на Греъм Потър и спортните директори Лорънс Стюърт и Пол Уинстенли. Не на последно място, можем да се обърнем към Ливърпул. "Мърсисайдци“ продължават да се лутат в избора си на нов спортен директор, който да работи с Клоп по преобразяването на състава.

Изборът на Паратичи е друг камък в градината на Даниел Леви. Все още не е ясно дали италианецът ще напусне заедно с Конте. Дори да остане, именно днес започва делото за финансови измами на лица, свързани с Ювентус, където Паратичи е обвиняем. Към този момент от Тотнъм не са взели отношение по случая. Ако бъде намерен за виновен, директорът на лондончани може да бъде наказан да не заема длъжностни роли във футбола, което автоматично ще направи позицията му вакантна.

 

Кой трябва да наследи Конте?

Кристиан Стелини

Помощник треньорът на Конте – Криастиан Стелини ще довърши сезона начело на Тотнъм. Той водеше отбора, докато Конте се лекуваше от здравословни проблеми. Иронично, по това време футболът на клуба изглеждаше по-атрактивен, а победите над Манчестър Сити и Челси показаха, че Стелини има качества. Все пак, това ще е първият отбор, който той води от третодивизионния Aлесандрия. Ако италианецът задържи отбора в топ 4 и спечели съблекалнята, макар и малко вероятно, не е изключено да му бъде предложен нов договор.

 

Маурисио Почетино

Изглежда съвършено логично, но и някак болезнено. Връщането на Почетино начело за мнозина ще изглежда стъпка назад, но аргументите в полза на това решение са много, ако Даниел Леви успее да преглътне егото си. Високопрофилните мениджъри на пазара не са много, а аржентинският специалист несъмнено е такъв. Той познава отбора, културата и бързо може да наложи методите си. Назначението му ще означава и връщането към културата на търпеливо и устойчиво развитие.

 

Юлиан Нагелсман

Нагелсман е без работа, макар и договорът му с Байерн Мюнхен да не е прекратен. Той беше изненадващо уволнен след като все още беше в битката за Шампионска лига и титлата в Германия. Симпатии не липсват и от двете страни. Тотнъм се опита да назначи специалиста на два пъти през годините, а според слуховете Нагелсман има желание да работи в клуба.

 

Луис Енрике

Мениджър, който е спряган за всеки топ отбор, в който се освободи позицията. И с причина. Енрике спечели 13 трофея за трите си сезона начело на Барселона, включително и требъл през сезон 2014-2015-та. Като мениджър на Испания успя да изведе тима до полуфинал на Евро 2020, където загубиха на дузпи от бъдещия шампион Италия.

ХРИСТО ХРИСТОВ

  Сподели
1284