Главните интриги пред новия сезон във Висшата лига на Англия


Н. Гавазов

Главните интриги пред новия сезон във Висшата лига на Англия

Новата кампания във Висшата лига на Англия официално ще започне в събота, 14 август, въпреки че тази вечер Брентфорд и Арсенал ще проведат първия мач от първия кръг на сезон 2021/22. Както всяка година, интересът към най-популярното първенство на планетата е огромен, а Висшата лига идва със своите интриги, с които FUTBOL TV по традиция има удоволствието да запознае своите читатели.

Ще защити ли Манчестър Сити титлата?

"Гражданите" проведоха страхотен сезон и спечелиха третата си титла за последните четири години, с което се закрепиха на върха на футболната пирамида. Това вече не е т.нар. "шумен съсед", а мощен клуб, който се превърна във фактор в английския футбол, печелещ трофей след трофей и опитващ се да се превърне в абсолютен хегемон. И Сити е много близо до това си намерение - колективът на Хосеп Гуардиола, въпреки лошото начало на миналогодишната кампания, завърши с 12 точки пред втория Манчестър Юнайтед или казано по-просто - с една глава над конкурентите си. Единственото, което липсва на "гражданите" е лелеяната Шампионска лига и няма никакво съмнение, че отборът ще хвърли всички усилия да покори и този връх.

А Сити има всички предпоставки за това. Тимът се подсили с Джак Грилиш, добавяйки дълбочина и креативност на състава, а еволюцията на Джон Стоунс в защита дава надежда за по-силен състав от миналата година. Най-важното предимство на колектива на Гуардиола пред конкурентите - както се видя през миналия сезон - остава дългата пейка. А това е много важно в динамично и конкурентно първенство като Висшата лига.

Кой може да отправи предизвикателство към Манчестър Сити?

Винаги сме говорили, че Премиършип е турнирът с най-голяма конкуренция, като всеки мач е битка и нито един отбор не може да си позволи да не играе на максимума си, дори и срещу аутсайдерите. Въпреки това, през последните години се оформи т.нар. "Голяма шестица", чиито представители се борят за короната и за билети за евротурнирите. През миналия сезон обаче хегемонията на големите бе нарушена и в тази компания се включиха и други отбори, така че по-скоро вече би трябвало да говорим за "Голямата осмица". Но тази група тимове няма как да бъде разглеждана компактно, заради различните възможности и целите, които преследва.

Например, Манчестър Юнайтед, Ливърпул и Челси изглеждат най-боеспособни да се противопоставят на шампиона. "Червените дяволи" дадоха ясна заявка за намеренията си, подписвайки с Рафаел Варан и Джейдън Санчо. Ако Пол Погба остане в отбора и най-вече - ако французинът покаже достатъчно мотивация, то колективът на Оле Гунар Солскяер наистина може да застраши своя градски съперник.

Доверието към Челси идва по две направления. Първото е представянето на "сините" под ръководството на Томас Тухел. Германецът преобрази футболистите си през втората половина на миналия сезон, спечели Шампионска лига, побеждавайки на финала не кой да е, а Манчестър Сити, а скоро завоюва Суперкупата на Европа. Втората причина да се доверим на Челси е привличането на Ромелу Лукаку. Този трансфер ще се коментира още дълго време и винаги ще се намират хора, които биха се усъмнили в ефективността на белгиеца в условията на Висшата лига. Лукаку обаче сега е по-мъдър, по-уверен в себе си и има абсолютното доверие на треньорския щаб на лондончани.

Що се отнася до Ливърпул, тук трябва да отчетем отшумяването на епидемията от травми и завръщането на Върджил ван Дайк. Да, по всичко изглежда, че най-добрите дни на "атомната тройка" са назад, но мърсисайдци разполагат с много качествен отбор, с отличен мениджър и вярна публика, която този път ще бъде близо до тях в битките.

Интересното е, че на този етап все още не можем да говорим за "Голямата четворка", защото всеки един от посочените по-горе колективи може да бъде изместен при определени обстоятелства. И показателен е примерът с Челси, който през миналия сезон попадна в топ 4, преминавайки през иглени уши, за сметка на Лестър. За това и следващите отбори бихме разгледали в пакет с фаворитите за титлата, но с по-ограничени възможности - като борба за място сред първите четири. От тази група най-конкурентен изглежда Тотнъм. Лондончани подписаха с Кристиан Ромеро и Пиерлуиджи Голини, а също така се "обзаведоха" с опитен мениджър в лицето на Нуно Ешпириото Санто, който е свикнал да прави чудеса с ограничен бюджет и възможности. Тук имаме едно "ако" и то е свързано с Хари Кейн. Ако англичанинът остане, тогава "шпорите" наистина изглеждат най-боеспособни от въпросната тройка и обратно- продажба на нападателя ще затрудни живота на Тотнъм и въобще не е ясно къде ще завърши тима. Относно "лисиците", те не само запазиха състава си, но добавиха към него Патсън Дака, Бубакари Сумаре и Райън Бертранд. Тук също имаме опитен мениджър, който знае как да сплотява играчите си и най-вече да ги мотивира. А победите в Купата и Суперкупата на Англия само показва, че Лестър не бива да бъде отписван и подценяван. Арсенал изглежда най-активен, подписвайки с Алберт Самби Локонга, Нуно Тавареш и Бен Уайт. Проблемът при "артилеристите" може да дойде от мениджъра Микел Артета, който ще трябва да се справи не само с натиска, но и да натрупа още самостоятелен опит. От друга страна на "Емирейтс" може да се случи и своеобразен омагьосан кръг - при провал на испанеца едва ли ще се намери именит специалист, който да е готов да поеме отбора. В този смисъл сезонът е решаващ за Арсенал и трябва да определи дали към отбора ще бъде прибавена приставката "топ" или "артилеристите" ще продължат да се лутат между посредствеността и епизодични проблясъци.

Кой ще е осмият?

Резонно е да се попитаме, кой от отборите ще успее да се включи в компанията на т.нар. "Голяма осмица"? И в духа на конкуренцията на Висшата лига виждаме няколко колектива, способни да направят това. Уест Хем прогресира под ръководството на Дейвид Мойс и успя да запази състава си, но дали "чуковете" ще успеят да удържат позициите си след анемичната трансферна кампания? Да, пристигането на Ареола, Доусън, Силва и Ковънтри ще даде дълбочина на състава, но достатъчно ли е това за справяне с напора на конкуренцията? Интересни неща би трябвало да очакваме от Лийдс. "Пауните" направиха най-важното - запазиха Марсело Биелса, който е част от успехите на тима през последните години. Остана и любимецът на феновете Калвин Филипс, а бяха привлечени Джак Харисън и Хуниор Фирпо, което отчасти решава проблема с левия фланг на тима. Като цяло, Лийдс изглежда по-силен от миналия сезон, но това трябва да бъде показано на терена.

Специално внимание трябва да отделим на Евертън и Астън Вила. Карло Анчелоти напусна Острова, за да се върне в слънчева Испания, но тук няма никаква драма, напротив. "Карамелите" би трябвало да спечелят в игрови план, защото тактиката на италианския специалист бе проста и се основаваше на центрирания и дълги пасове към Калвърт-Люин. След месец всички съперници се бяха адаптирали към играта на мърсисайдци, така че спокойно можем да кажем, че Евертън бе в регрес при Анчелоти. Предполага се, че Рафа Бенитес е разучил грешките на своя предшественик и вероятно ще предложи нещо ново, което означава, че с този добър състав "карамелите" би трябвало да се представят много по-добре от предишната кампания.

Истинска енигма е Астън Вила. Нека припомним, че бирмингамци не само се закрепиха в елита през втория си сезон, но и записаха някои впечатляващи резултати - разгромни победи над Ливърпул и Арсенал, а също така и четири точки от Челси. Разбира се, голяма роля в тези успехи има Джак Грилиш, който вече не е тук, но плеймейкърът бе заменен с най-добрия играч на Чемпиъншип за миналия сезон Емилиано Буендия, за когото бяха платени 35 милиона паунда. Но виланите не приключиха с това и продължиха напред - за колектива на Дийн Смит ще играе Дани Ингс (30 милиона бяха платени на Саутхемптън), перспективният Леон Бейли дойде от Байер, завърна се и блудният син Ашли Йънг, а Фредерик Жилбер и Аксел Таунзебе ще дадат дълбочина на състава. Ако тези играчи бъдат правилно сглобени, Вила се очертава като отборът с най-големи шансове за попадане сред първите осем. 

Кой от новите ще оцелее?

Норич и Уотфорд са добре познати на всички от последните им изяви във Висшата лига, откъдето излетяха преди около година. Засега "канарчетата“ и "стършелите“ не са в състояние напълно да преодолеят този труден етап и да се закрепят във футболния елит в Англия. Незабележимата трансферна политика на двата отбора през лятото ни казва, че задачите им остават същите - избягване на изпадането, а след това ще се правят планове за бъдещето. Загубата на Буендия сякаш намалява шансовете на Норич за оцеляване и поради това колективът на Даниел Фарке изглежда като фаворит за връщане във второто ниво. Разбира се, това може да бъде и опровергано, но към момента не изглежда, че Мелу, Цолис, Сергент и Рашица са направили "канарчетата" по-силни. Уотфорд пък подписа с трима нападатели и привлече Дани Роуз, но основният проблем на "стършелите" не е решен - защитата и опорната зона, а уязвимостта в тези зони ще докара главоболия на тима.

Най-интересно ще бъде да наблюдаваме Брентфорд, който попадна в Чемпиъншип през 2014 г., като преди това игра в Първа и Втора лига на Англия, но ръководството на клуба си постави амбициозни цели, целящи да откъснат тима от "блатото“ на английския футбол. Както виждаме, нищо не е невъзможно. "Пчелите" бяха извън елита от 1947 година, но спечелиха плейофите през миналия сезон, при това демонстрирайки атакуващ футбол, без значение от съперниците. През лятото тимът се подсили с Кристофър Айер, Франк Ониека, Йоан Виса и Халил Дервишоглу - всичко това прави Брентфорд да изглежда по-силен от миналата година и с по-голяма дълбочина на състава. В добавка, начело на тима е датският специалист Томас Франк, който смени философията на отбора и за когото тепърва ще се говори.

Кой от старите ще се замеси в битката за оцеляване?

За жалост, един от тимовете е славният и известен с преданите си привърженици Нюкасъл. Основните проблеми тук са свързани с ръководството и липсата на инвестиции. През миналия сезон Стив Брус направи чудеса и класира отбора на 12-то място, но "свраките" са без дълбочина на състава и феновете им трябва да се молят ключовите играчи да останат във форма през по-голямата част от кампанията.

Бърнли се укрепи с Нейтън Колинс (12 милиона от Стоук Сити) и Уейн Хнеси като свободен агент, но това е всичко, за това думата "укрепване" трябва да бъде поставена в кавички. Впрочем, основната причина да поставим тима сред борещите се за своето оцеляване е бездействието на ръководството през последните няколко трансферни прозореца. Добрата новина е, че Шон Дайк винаги е работил с ограничен бюджет и винаги е успявал да извлече най-доброто от своите футболисти.

Кристъл Палас също е изправен пред трудна кампания, а новият мениджър Патрик Виейра ще има много работа. Легендарният халф на Арсенал имаше неприятен опит в Ница, но сега получи още един шанс да се прояви. Проблемът е, че след Рой Ходжсън лагерът на "орлите" бе напуснат от няколко опитни футболисти, а замените им не вдъхват увереност. Дали няма да видим ситуация, подобна на тази в Манчестър Юнайтед и Арсенал след напускането на Сър Алекс и Арсен Венгер? При всички положения се очертава преходен сезон за Палас и колкото по-бързо футболистите се адаптират при новия мениджър, толкова по-далече ще бъде отборът от битката за оцеляване.

  Сподели
1015