Нагелсман: Ако искате да сте добър треньор, трябва да гледате мачове на Ливърпул


Н. Гавазов

Нагелсман: Ако искате да сте добър треньор, трябва да гледате мачове на Ливърпул

Старши- треньорът на РБ Лайпциг Юлиан Нагелсман заяви, че следи отблизо Висшата лига и би искал един ден да се опита в английския футбол.

След като миналото лято се премести в Лайпциг от Хофенхайм, Нагелсман вече е в битка за титлата в Германия.

32-годишният германец планира да прекара още няколко години в Лайпциг, но не крие факта, че Висшата лига го привлича.

"Моят план е да прекарам четири години в Лайпциг, ако всичко е наред. Въпреки това футболът е непредсказуем. Интересувам се от Висшата лига, както и от други клубове от  Бундеслигата и Ла Лига, но преди всичко трябва да подобря испанския си.

Знам, че в Англия е много трудно. Прочетох интервюта с Клоп и Гуардиола  за тежестта на календара и изискванията към играчите и персонала.

Извън футбола има много интереси като мотокрос, ски и прекарване на времето със семейството. Няма място за нищо друго във Висшата лига. Футбол, футбол, футбол.

Все пак има няколко клуба, които следя отблизо. Висшата лига е целта на всеки треньор.

Често гледам Ливърпул и Манчестър Сити. През миналия сезон Сити играеше много гъвкаво, те имаха толкова много възможности да отварят  играта и да излизат на интересни позиции. Винаги е интересно да гледате отборите на Пеп Гуардиола.

Ливърпул толкова добре прибави, особено в притежаването на топката и различните варианти.  През първите два сезона при Юрген Клопп те бяха по-фокусирани върху контраатаките и създаването на атакуващи моменти.

Същият процес протича в Лайпциг. Ние се стремим да разчитаме не само на преса и контраатаки.

Ако искате да бъдете добър треньор, трябва да гледате мачове на Ливърпул. Невероятно е какво правят. Можете да научите нещо, като ги гледате как играят, но по-важното е, ако можете да вземете от  настроението им.

Това е пълна лудост - толкова сте успешни, имате 22 точки пред най-близкия преследвач в лигата, но искате да печелите все повече и повече. Това е важно послание за играчите, особено за младите.

Те трябва да се научат от Ливърпул, че винаги трябва да бъдат гладни и да се стремят да се усъвършенстват. Няма значение, че сте почти шампион. Все още искате да печелите, да спечелите и да печелите", заяви Нагелсман.

  Сподели
395