Новото фиаско на Ливърпул, провалът на Потър, завръщането на Тотнъм...


Н. Гавазов

Новото фиаско на Ливърпул, провалът на Потър, завръщането на Тотнъм...

Четиринадесетият  кръг на английската Висша лига приключи и по традиция ни даде достатъчно поводи за дискусия.

Например Роберто Де Дзерби постигна първата си победа начело на Брайтън, Ливърпул претърпя ново поражение и то от намиращия се в криза Лийдс, а Манчестър Юнайтед победи на косъм Уест Хем.

Предлагаме традиционен преглед на всички най-интересни събития и не само, които се случиха в последния кръг на Висшата лига на Англия.

 

Пред Марш се появи шанс да запази работата си

Трудно можем да си представим, че поредицата от загуби на Лийдс ще приключи на "Анфийлд", след като Ливърпул загуби от Нотингам в предишния мач. Още по-трудно бе да се визуализира сценарий, при който "пауните" щяха да вземат цели три точки на "Анфийлд", но точно това се случи благодарение на гола на Крисенсио Съмървил в последната минута, в която назряваше победният гол на Ливърпул.

Без съмнение, Лийдс имаше късмет в този мач, но тази невъобразима победа, според самия мениджър на Лийдс Джеси Марш, може да бъде емоционалният изблик, който да рестартира сезона на отбора. Самият Марш разбира това, като казва, че три точки, спечелени по такъв фантастичен начин е добре, но за реално излизане от кризата отборът се нуждае от стабилност и серия от добри резултати. За самия Марш обаче, в случай че Лийдс консолидира този успех в домакинския мач с Борнемут в следващия кръг, има реален шанс да запази работата си по време на паузата, свързана със Световното първенство през 2022 г.

Марш: "Не трябва да сме в тази позиция, не трябва да страдаме, както сега. Но не намерихме начини да се възнаградим. Отчасти защото имаме млад отбор. В нашия сезон се нуждаем от момент да спрем кървенето, но не очаквахме това да стане тук. Въпреки това не можем да разчитаме на един мач. Трябва да вдигнем темпото през този сезон".

На другия полюс е Ливърпул. Сега много фенове се чудят: трябва ли Юрген Клоп да напусне тук и сега? Отговорът е лесен – не. Както каза самият германски специалист, той знае по-добре от другите как да се справи с тази криза, защото е в тази система повече от година и е постигнал най-добрите резултати тук. Защо да не вярваме на човека, който спечели Шампионска лига и първата титла на Ливърпул във Висшата лига от тридесет години? Още по-очевидно е, че сега основно се залагаше именно на представянето в груповата фаза на най-престижната европейска купа.

 

Рашфорд и Де Хеа организираха шоу на "Олд Трафорд"

Английският нападател вкара жизненоважен гол, а испанският вратар направи няколко страхотни спасявания, докато демонстрира страхотната си форма преди Световното първенство през 2022 г. Рашфорд отбеляза красив гол, който осигури победата над Уест Хем, но тази победа все пак имаше няколко "бащи".

Хора като Лисандро Мартинес, Хари Магуайър, Диого Далот и Кристиан Ериксен получиха високи оценки срещу Уест Хем, но главният герой в половината на Юнайтед все пак се казва Давид Де Хеа, който имаше едно от най-добрите представяния за сезона през последните години. Вратарят бее просто превъзходен срещу "чуковете" - особено към края на мача, като направи редица впечатляващи спасявания.

С победата Юнайтед удължи поредицата си без загуба във всички състезания до осем мача и вече е на пето място, само на точка зад първите четири. Въпреки всички проблеми, които Юнайтед имаше този сезон, позицията на отбора в таблицата не изглежда толкова лоша, а напредъкът в последните мачове се забелязва поне в защита.

 

Диего Коста не изневери на себе си

В мача срещу Брентфорд имаше признаци, че Диего Коста бавно намира най-добрата си форма. Той държеше защитата на "пчелите" под напрежение и редица негови удари към вратата на Брентфорд доведоха до страхотни спасявания на Дейвид Рая. Със само шест отбелязани гола този сезон, Уулвс се нуждаеше от ветерана нападател, за да бъде в най-добрата си форма и да помогне на "вълците" да се измъкнат от зоната на изпадащите.

Но цялата работа на Диего Коста по набиране на форма отиде на вятъра, когато той удари с глава Бен Мий в напълно безобидна ситуация. Това е удивителна липса на дисциплина, дори за толкова неуравновесен играч като Диего. Директен червен картон за Коста (изненадващо, първият му във Висшата лига!) означава, че 34-годишният нападател е аут до Боксинг Дей.

Всичко това означава, че той ще трябва да започне работа по набиране на форма от самото начало, а ръководството на Уулвс ще се чуди дали изобщо е имало смисъл да го привлича.

 

На Палас му липсва голмайстор

Работата на Патрик Виейра в Кристъл Палас до момента получава предимно положителни отзиви - мениджърът успя да превърне един обикновен контраатакуващ отбор в отбор с много повече въображение в атака и при това без жертви в дефанзивните способности на тима.

Единственият проблем, който Виейра не е успял да реши досега, е наличието на нападател в отбора, който знае как да вкарва голове редовно. Ситуацията бе изострена от завръщането на Конър Галахър в Челси, но смекчена от факта, че Уилфрид Заха все още е в Палас. Одсон Едуар, който вкара 88 гола за четири сезона в Селтик, се очакваше да бележи редовно и във Висшата лига, но досега отбеляза само шест попадения за два сезона, въпреки че играеше заедно с много силен халф. А това е много разочароващо.

Статистиката на французина леко се подобри този сезон, но трите му гола до момента от близко разстояние подсказват, че Палас има нужда от още един нападател. А това е много трудна задача за Виейра и ще е интересно да видим как ще се справи специалистът.

 

Първа загуба на Потър

Можем да констатираме факта, че системата на Греъм Потър този път работи срещу него. Всичко, което англичанинът гради през последните години в Брайтън, се озова от другата страна на барикадите и се превърна в непреодолима пречка за сегашния Челси. Символично е, че Брайтън стана отборът, който нанесе първото поражение на "сините" след пристигането на Потър. Символично е също, че Роберто Де Дзерби, оглавявайки "чайките", постигна първата си победа в Англия срещу тима, воден в момента от бившия треньор на Брайтън.

Подобно нещо може да се случи само на Острова!

В тази конфронтация Брайтън всъщност се нуждаеше от едно полувреме, за да затвори всички въпроси относно победителя. И как да не спечелиш, ако дори играчите на Челси всеки път вкарват топката в собствената си врата? Абсолютната липса на концентрация от страна на лондонския клуб, контузията на Кепа и по-добрата физическа подготовка на "чайките" свършиха работата толкова добре, че второто полувреме се превърна в обикновена формалност.

Да, след почивката Греъм Потър започна да реагира на пропуските в първите 45 минути, но хората на Роберто Де Дзерби се оказаха напълно готови да играят втора цигулка. Леандро Тросар за пореден път доказа, че е достигнал по-високо ниво в индивидуален план, Марк Кукурела показа, че в момента далеч не е в най-добрите физически условия (зоната му беше проблемна за Челси), а Рахим Стърлинг не е в състояние да изпълни ролята на крило. Отново трябва да се подчертае, че на лондончани им е много трудно без Рийс Джеймс.

Интересен факт е, че това бе първа победа на Брайтън над Челси в ерата на Висшата лига. В добавка, "чайките" за първи път вкарват повече от един гол на "сините".

 

Невероятното завръщане на Тотнъм

Отборът на Антонио Конте бе много близо до загуба на още една точка, но изоставайки с два гола, "шпорите" успяха да поразят вратата на Борнемут три пъти. При това победният гол падна в добавеното време на второто полувреме. Все още има много въпроси към играта на Тотнъм, но пък от друга страна отборът от северен Лондон все още държи третото място. Какво ли ще се случи, ако отпаднат въпросителните към играта на "шпорите"?

Цитат на деня: "Няма за какво да се извинявам. Мисля, че свърших добра работа в клуба и го оставих на високо място, но хората имат право на мнение. Това е част от процеса. Трябва да страдаш и да изпитваш болка, за да растем и да ставаме по-добри. Днес трябва да приемем поражението и болката, която идва с него, и да се поучим", Греъм Потър след мача с Брайтън.

Символичен състав: Де Хеа - Магуайър, Мартинес, Миколенко, Купър - Алмирон, Едегор, Де Брюйне, Грос - Жезуш, Уилсън

Мениджър: Джеси Марш

  Сподели
2065