Висшата лига на Англия - лидер в Европа по спонсорски договори


Н. Гавазов

Висшата лига на Англия - лидер в Европа по спонсорски договори

В изминалия сезон всички европейски клубове, събрани заедно са заработили рекордната сума от 470,7 милиона евро от продажбата на правата върху своите фланелки. И най-голяма за това е заслугата на Висшата лига на Англия. В сравнение със сезон 2009/10, сумата от подобни контракти е нараснала с 18% или 75,2 милиона евро. Но клубовете от Англия държат солидна част от тези приходи - 128 милиона евро.

„Висшата лига се явява законодател в сделките с фланелки в Европа, а освен това, поради популярността на английските клубове е добра площадка за инвестиции на компаниите в целия свят. 15 от клубовете във Висшата лига бележат ръст в своите договори, а три от тях са сред петте най-изгодни в Европа. Най-голям със 70 милиона евро е делът на Манчестър Юнайтед, който си сътрудничи с AON, както и на Ливърпул, който срещу повече от 23,6 милиона евро си сътрудничи със Standart Chartered", съобщи директорът на маркетинговата компания в областта на спорта SPORT+MARKT Гарет Мур.

По такъв начин, Англия изпревари Германия и е лидер в Европа. Сериозен прогрес във взаимоотношенията си с банките, застрахователни компании и букмейкърски къщи бележи Франция. Италия запазва третата си позиция, а Примера Дивисион слезе на пето място, изпреварена в рейтинга от французите.

 

  Сподели
88