Анонс на сезон 2018/19 във Висшата лига на Англия (II част)


Н. Гавазов

Анонс на сезон 2018/19 във Висшата лига на Англия (II част)

Тази вечер с мача Манчестър Юнайтед - Лестър ще бъде даден стартът на новия сезон в английската Висша лиша - първенството, което няма аналог по цялото земно кълбо що се отнася до зрелищност, конкуренция и непредсказуемост. Това е лигата, в която няма второстепенни срещи, тук всеки двубой е на живот и смърт, което е едно от обясненията за толкова голямата популярност на турнира. Освен това, Висшата лига е концентрирала в себе си най-добрите футболисти в света, само тук могат да бъдат видени на едно място специалисти като Пеп Гуардила, Жозе Моуриньо, Мурисио Почетино, Юрген Клоп, Унай Емери, Рафа Бенитес и други.

FUTBOL TV има удоволствието да запознае своите читатели с анонса на сезон 2018/19 в най-популярното първенство на света, като в нашата втора част ще представим отборите, за които предполагаме, че ще завършат в първата  половина на таблицата. 

АРСЕНАЛ

Стадион: "Емирейтс", Лондон

- капацитет: 60 432

Прякор: "Артилеристите"

Мениджър: Унай Емери

Трансферна стойност: 557.50 милиона паунда

Позиция в първенството: 6-то място

Победи: 19

Равенства: 6

Загуби: 13

Голова разлика: 74-51

За Арсенал започват трудни, но и интересни времена, защото дългоочакваното оттегляне на Арсен Венгер най-после се случи. Този момент силно бе желан от по-голямата част от феновете, но въпреки това промените не зарадваха почитателите на клуба тъй като положението не изглежда толкова розово. През лятото пристигнаха Папастатопулос, Торейра и Лихтщайнер, което едва ли може да се отчете за някакво сериозно подсилване. Това означава, че "артилеристите" ще разчитат на миналогодишния си състав, с който завършиха извън топ 4. Впрочем, този състав не е лош и в него има класни футболисти от световна величина в лицето на Обамеянг, Лаказет, Мхитарян, Рамзи и други. Въпросът е как ще се справи Унай Емери и ще успее ли да извлече максимума от звездите си, нещо, което Венгер откровено не правеше. Новият мениджър е известен като отличен тактик, има авторитет и познава победите, но от друга страна не е работил в специфична среда каквато е Висшата лига на Англия. Освен това Емери се провали в ПСЖ по отношение на малкото мачове, в които трябваше да демонстрира смелост, а също така се огъна под авторитета на звездите и на определен етап дори изпусна контрола върху съблекалнята.

Другите проблеми са извън терена. Очаква се Иван Газидис да се отправи към Милан през септември, а това означава промяна на всички фронтове. Преминаването на клуба изцяло под ръката на Стан Крьонке пък вещае смутни времена в дългосрочна перспектива и най-лошото - без надежда за промяна към нещо по-добре.

Всичко това е тревожно и прави много съмнително класирането на отбора в топ 4, независимо от уязвимите места в Манчестър Юнайтед, Челси и Тотнъм. За това и нашите предположения са, че е по-вероятно е Арсенал да остане извън топ 4, отколкото да попадне сред първите четири отбора в Лигата. Впрочем, по-горе говорехме за слабостите на Унай, но е напълно възможно амбициозният испанец да осъществи такова взаимодействие с играчите си, че да извлече много повече от тях, отколкото го правеше Венгер. Ако това се случи, "артилеристите" могат да попаднат сред първите четири тима. За това още един път подчертаваме, че сезонът ще е интересен за феновете на Арсенал, които най-после ще разберат дали този колектив има по-голям потенциал, ще е любопитен и за мениджъра, сменил спокойствието във Франция с постоянното напрежение в Англия.  

Прогноза: 5-6-то място

 

УЕСТ ХЕМ ЮНАЙТЕД

Стадион: "Лондон Стейдиъм", Лондон

- капацитет: 60 000

Мениджър: Мануел Пелегрини

Прякор: "Чуковете"

Трансферна стойност: 295.00 милиона паунда

Позиция в първенството: 13-то място

Победи: 10

Равенства: 12

Загуби: 16

Голова разлика: 48-68

Уест Хем през последните години планомерно работи над това клубът да се доближи до големите във Висшата лига на Англия, но до момента ходът на развитие на "чуковете" прилича на брауново движение. През това лято обаче тук пристигна Мануел Пелегрини, топ мениджър, който спечели Висшата лига. Някои може да не са съгласни, но най-важното в случая са успехите на чилиеца в работата му със средняците Виляреал и Малага. Всички все още помним вицешампионството на "жълтата подводница" през 2008-ма година и полуфиналът в Шампионска лига с Малага през 2013 година - точно това трябва да бъде ориентирът за Уест Хем.

Другата добра новина са новите попълнения в тима. Джак Уилшър, Андрей Ярмоленко и Фелипе Андерсон са футболисти, които познава цяла Европа. Рйън Фредерикс е отлично подсилване на десния фланг на отбраната, а не по-малко важно е, че "чуковете" успяха да задържат Марко Арнаутович, който бе най-добрият през миналия сезон.

Като цяло Уест Хем разполага с боеспособен състав, готов да се бори за високите места във висшата лига, а всичко това ще бъде управлявано от опитен мениджър, който добре знае как да настройва играчите си.

Прогноза: 7-8-мо място

 

КРИСТЪЛ ПАЛАС

Стадион: "Селхърст Парк", Лондон

- капацитет: 26 309

Мениджър: Рой Ходжсън

Прякор: "Орлите"

Трансферна стойност: 217.33 милиона паунда

Позиция в първенството: 11-то място

Победи: 11

Равенства: 11

Загуби: 16

Голова разлика: 45-55

Кристъл Палас проведе зашеметяващ сезон, започвайки повече от трагично, с няколко антирекорда. През есента всички започнаха да отписват "орлите", но с пристигането на Рой Ходжсън на мениджърския мостик отборът започна да преодолява турбуленцията, за да навлезе в зоната на спокойствието и стабилността. Нищо изненадващо с оглед на стила на работа на бившия национален селекционер и това, че лондончани разполагат с много добър състав, може би достоен да бъде в топ 10 по сила и качество.

"Орлите" не купиха много играчи през лятото, но успяха да подпишат с "немския Меси" в лицето на Макс Майер. 22-годишният немец отказа да продължи с Шалке 04 и напусна "миньорите" като свободен агент. Слуховете за трансфер в Арсенал не се потвърдиха и накрая атакуващият полузащитник се оказа пак в Лондон, но в отбор от друг калибър, макар и със заплата от 80 000 паунда на седмица. Очевидно е, че това ще бъде едно от главните оръжия на "орлите".

Другите попълнения са опитният вратар Висенте Гуаита, качественият Шейку Куате и наетият от Суонзи Джордан Аю - всички те са добри попадения за Палас. Най-важното обаче е неутрализирането на всички опити за привличане на Уилфрид Заха и Лука Миливоевич от по-големите клубове. Като цяло  "орлите" запазиха ядрото си (Кабай не оправда статута си) и  качествено се подсилиха, с което много напомнят на Фулъм от преди девет години - организиран тим, който може да се окаже костелив орех за някой гранд.

Прогноза: топ 10  

 

ЛЕСТЪР

Стадион: "Кинг Пауър", Лестър

- капацитет: 32 262

Мениджър: Клод Пюел

Прякор: "Лисиците"

Трансферна стойност: 321.00 милиона паунда

Позиция в първенството: 9-то място

Победи: 12

Равенства: 11

Загуби: 15

Голова разлика: 56-60

Може би още дълго ще се говори за сензационната титла на Лестър, но колкото повече време минава от знаменития успех под ръководството на Клаудио Раниери, толкова повече "лисиците" ще трябва да свикват със статута си на средняк. Впрочем, това не е чак толкова зле - да имаш гарантирано място в най-богатата лига в света, да показваш зъби на лидерите и да караш феновете си да мечтаят.

Като цяло, Лестър проведе добро трансферно лято, въпреки раздялата си с Риад Марез - един от ключовите играчи в шампионския сезон. Впрочем, тук няма нищо изненадващо и трагично, защото още през зимата се знаеше, че алжирецът ще премине в Манчестър Сити. Освен това Риад бе далече от оптималната си форма, така че "лисиците" направиха най-доброто нещо в ситуацията - продадоха за добри пари играч, чиито мисли не са "Кинг Пауър".

Иначе Лестър свърши отлична работа на трансферния пазар. От Ливърпул пристигна млад и перспективен вратар в лицето на Дани Уорд, отбраната бе подсилена от Чаглар Шуюнджу, Джони Еванс и Филип Бенкович, за атакуващата линия бе закупен от Норич перспективният Джеймс Мадисън, а похарчените 20 милиона паунда за Рикардо Перейра правят най-качествена промяната на десния фланг на атаката. Най-доброто обаче се случи в последния ден за трансфери - Джейми Варди подписа нов договор с клуба, а Хари Магуайър остана на "Кинг Пауър".

Прогноза: 10-12 място

 

 

ТОТНЪМ

Стадион: "Уембли", Лондон

- капацитет: 90 000

Мениджър: Маурисио Почетино

Прякор: "Шпорите"

Трансферна стойност: 834.50 милиона паунда

Позиция в първенството: 3-то място

Победи: 23

Равенства: 8

Загуби: 7

Голова разлика: 74-36

Тотнъм успя да влезе в историята на Висшата лига като единственият клуб, който остава без попълнения през лятото. Факт, който  не носи никаква радост на феновете на "шпорите" и който може да вкара отбора в криза. Дали Даниел Леви не надцени възможностите и капацитета на клуба и не сбърка, здраво стискайки кесията, вторачен в новия стадион? Или може би в действията на боса има логика?

Нека обаче да погледнем от друг ъгъл на ситуацията и да се опитаме да успокоим почитателите на клуба. Първо, Тотнъм запази лидерите си през този трансферен прозорец. Нещо повече, липсваха всякакви слухове за опити на един или друг кандидат да купи Хари Кейн, Кристиан Ериксен, Дани Роуз, Деле Али или някой друг (историята с Тоби Алдервейлерд е друга). Така "шпорите" влизат в новия сезон със същия състав, с който завършиха трети във Висшата лига и с който биха Реал Мадрид в Шампионска лига. Второ, начело на Тотнъм има мениджър, който упорито работи с това, което разполага, не дава гръмки обещания и усъвършенства отбора си посредством труд и тренировки - нещо, което Моуриньо и отчасти и Гуардиола не могат да правят. Трето, нека не забравяме, че "шпорите" заедно с Ливърпул и Манчестър Сити разполагат с най-силния стартов състав в Лигата.

Проблемите идват от неголямата дълбочина на състава, което впрочем е причина да изключим лондончани от претендентите за титла в дългото и тежко първенство на Висшата лига. Липсата на резерви се отразява не само на по-нататъшното представяне на тима в Европа, но и на самия старт на сезона. Тотнъм е клубът, който даде най-много играчи на полуфиналите на Мондиал 2018. Ядрото на отбора се появи на първа тренировка едва шест дни преди първия мач от сезона (някой да чу Почетино да настоява за предсрочно прекратяване на отпуските?). Освен това Сон ще пътува за Азиатските игри, където ще се опита да анулира военния билет. За това е много важно белгийците и англичаните по-бързо да наберат форма.

Като цяло, очакванията от "шпорите" са за не толкова добър старт, постепенно набиране на скорост и достойно представяне през сезона. Ако не се случи някакъв катаклизъм и синдромът "Мондиал 2018" не продължи прекалено дълго, Тотнъм спокойно може да финишира в топ 4. А съвсем друга тема на разговор е дали вирусът "Арсен Венгер" - топ 4 е равносилно на спечелен трофей - е останал да властва в Северен Лондон.

Прогноза: 3-4-то място

 

МАНЧЕСТЪР ЮНАЙТЕД

Стадион: "Олд Трафорд", Манчестър

- капацитет: 76 212

Мениджър: Жозе Моуриньо

Прякор: "Червените дяволи"

Трансферна стойност: 839.00 милиона паунда

Позиция в първенството: 2-ро място

Победи: 25

Равенства: 6

Загуби: 7

Голова разлика: 68-28

Случващото се в Юнайтед през това лято предизвиква голямо вълнение сред феновете на отбора. Сезонът даже не е започнал, а Жозе Моуриньо вече е недоволен от всичко заобикалящо го - от вицепрезидента Ед Удуърд, от организаторите на програмата на Висшата лига, от краткия трансферен прозорец, от футболистите си и даже от съдиите на мачовете от турнето в Америка. Все повече нараства усещането, че португалецът търси някакви оправдания и доказателство за това е последното му култово изказване по отношение на историческия съперник: "Ливърпул купува всичко и всеки".

Хаосът приближава?

Ако погледнем конкурентите, на пръв поглед португалецът има своите основания за недоволство. Манчестър си остава боеспособна машина, която даже няма нужда от специално подсилване, Юрген Клоп строи дрийм тийм, с който ще се опита да върне дългоочакваната титла на "Анфийлд", Челси с лека ръка даде 80 милиона за вратар и дори  Евертън хвърля луди пари за нови играчи.

От друга страна някой трябва да припомни на Жозе за трансферите на Пол Погба, Ромелу Лукаку, Неманя Матич, Виктор Линдельоф, на най-добрия футболист на Бундеслигата Хенрих Мхитарян, за комисионните на Мино Райола и за Алексис Санчес, който е пародия на това, което беше в Арсенал.

Истината е, че проблемът е в самия мениджър, който не обича да готви, а използва готови продукти. Жозе е способен да вземе най-доброто от даден играч, когато той е в превъзходна форма, но не и да му помогне да се разкрие, да си върне увереността или просто да излезе на ново ниво. И това могат да потвърдят футболисти като Люк Шоу, Антони Марсиал, Кевин де Брюйне, а най-ярък пример е Ромелу Лукаку.

Юнайтед има силен състав и това не може да се скрие. Но с играчи като Марсиал, Рашфорд, Санчес и Лукаку философията на отбора трябва да бъде насочена върху атаката, а не върху пазене на резултата. И в този смисъл слабото звено на "червените дяволи" не е Смолинг или Маркос Рохо, а самият Моуриньо. Мениджърът може да се оплаква колкото си иска, но той води този тим и той трябва да покаже умения да работи с наличните изпълнители. Иначе още няколко провалени сезона и "Специалния" може да напусне 55-годишния специалист.

В този ред на мисли представянето през новият сезон зависи от това, дали самият мениджър ще се промени. Колкото и странно да звучи, в частта за Юнайтед не говорим за трансфери, а само за португалеца, но това е така, защото "дяволите" имат силни играчи, силни футболисти и при повече мобилизация, работа и доверие от страна на мениджъра, тимът може без проблеми да попадне в топ 4. Ако обаче жалбите продължат, ако Моуриньо не се промени, тогава хаосът наистина ще настъпи.

Прогноза: Борба за място в топ 4

 

ЧЕЛСИ

Стадион: "Стамфорд Бридж", Лондон

- капацитет: 41 841

Мениджър: Маурицио Сари

Прякор: "Сините"

Трансферна стойност: 941. 00 милиона паунда

Позиция в първенството: 5-то място

Победи: 21 Равенства:

7 Загуби: 10

Голова разлика: 62-38

В Челси се случват глобални промени, което предизвиква лека тревога сред почитателите на този клуб. Роман Абрамович започна по-внимателно да харчи парите за клуба и инфраструктурата, а след като възникна напрежение между Обединеното Кралство и Русия, олигархът реши да не модернизира стадиона. Впрочем, Челси отдавна е на самоиздръжка и все още не бива да се говори, че клубът е възприел философия за добри финансови резултати за сметка на спортните. И това се вижда от замаха на покупката на Кепа Арисабалага - лондончани без капка свян платиха 80 милиона и отмъкнаха баска - нещо, което Реал Мадрид не можа да направи през миналия сезон. А "сините" можеха да купят по-евтин вратар, с който да запушат дупката и да търсят по-добър вариант през следващото лято.

Впрочем, единствената "трагедия" от  тази сделка е, че английският клуб е на финансова загуба от операцията по замяната на Тибо Куртоа. Иначе никой не бива да съжалява за белгиеца. Достатъчно е да си припомним за широко отворените му крака в мача с Барселона, което попречи на "сините" да преодолеят каталунците в плейофите на Шампионска лига. Тибо имаше и други лоши изяви, като цяло, формата на вратаря бе белязана със спад през последните сезони.

Като цяло, Челси спечели в спортен план, защото успя да привлече Матео Ковачич, който е много полезен при създаването на голови атаки и бе един от тримата най-добри в Реал Мадрид по системата xGbuildup. Нека само да си припомним как хърватинът неутрализира Лионел Меси в Суперкупата на Испания - за това се говореше даже през септември. А как ви изглежда средата на терена с двойката Жоржиньо - Ковачич, а зад тях Нголо Канте?

На фона на всичко това Вилиан и Еден Азар останаха в клуба. Да, може би слуховете около белгиеца ще продължат, още повече, че Куртоа продължи с мерзкото си поведение, канейки своя сънародник в Мадрид. Но за всички е ясно, че поне през този сезон Азар ще остане на "Стамфорд Бридж". А това означава, че Челси ще разполага с много мощна опорна зона, която ще компенсира лесно огъващата се защита и много мощна атакуваща полузащита. Проблемът е в реализацията на положенията. Оливие Жиру е добър нападател, но само на него не може да се разчита. Алваро Мората откровено се провали. Надеждата е, че испанецът ще се поправи през втория си сезон в Англия, а също така  Маурицио Сари е известен с това, че обича да работи с нападателите.

Ето защо феновете на Челси не бива да гледат с тревога към новия сезон, който никак няма да бъде скучен, защото "сините" разполагат с боеспособен колектив и мениджър, обичащ открития футбол, динамиката, креативността и новите идеи.

Прогноза: Борба за място в топ 4, много е вероятно да успее

 

ЕВЕРТЪН

Стадион: "Гудисън Парк", Ливърпул

- капацитет: 40 569

Мениджър: Марко Силва

Прякор: "Карамелите"

Трансферна стойност: 405.50 милиона паунда

Позиция в първенството: 8-мо място

Победи: 13

Равенства: 10

Загуби: 15

Голова разлика: 44-58

Евертън при Фархад Мохири вече не е онзи беден роднина, но проблемът е мениджмънтът на клуба. Покупките на килограм напомниха за Тотнъм при Вилаш Боаш, но по-важното е, че бе разрушено ядрото на тима, новите попълнения не се справиха, а  резултатите на отбора направиха така, че Роналд Куман да повтори съдбата на португалския си колега. А потенциалът на Евертън е много по-голям, с оглед на качествените възпитаници на академията.

През това лято нещата изглеждат много по-различно. Първо, мърсисайдци най-после получиха мениджър, когото искаха. Той пък доведе със себе си Ришарлисон - футболист, който едва ли струва толкова пари, но наистина е добър. Надеждите са, че играчът е само на 21 и вече успешно е работил под ръководството на Марко Силва. Другият бразилец Бернар ще добави дълбочина и конкуренция на левия фланг. Много внушителни изглеждат покупките на Йери Мина, който вкара три гола на Мондиал 2018, както и на Люк Дине и Андре Гомеш. Въпросът е, колко бързо тримата ще се адаптират към английския футбол. Впрочем, Силва е известен с това, че не пести доверието си към футболистите, така че очакванията са за положителни новини в тази посока.

Общата картина е такава, че към момента  "карамелите" изглеждат по-силни от миналата година, когато  завършиха осми. Надеждата сега е да бъдат избегнати катаклизмите от предишния сезон и новите попълнения бързо да се адаптират. Тимът трудно би се борил за място в челната шестица, но седмото място в крайното класиране изглежда напълно по възможностите на отбора.  

Прогноза: седмо място

  Сподели
723