Анонс на сезон 2018/19 във Висшата лига на Англия (I част)


Н. Гавазов

Анонс на сезон 2018/19 във Висшата лига на Англия (I част)

Тази вечер с мача Манчестър Юнайтед - Лестър ще бъде даден стартът на новия сезон в английската Висша лиша - първенството, което няма аналог по цялото земно кълбо що се отнася до зрелищност, конкуренция и непредсказуемост. Това е лигата, в която няма второстепенни срещи, тук всеки двубой е на живот и смърт, което е едно от обясненията за толкова голямата популярност на турнира. Освен това, Висшата лига е концентрирала в себе си най-добрите футболисти в света, само тук могат да бъдат видени на едно място специалисти като Пеп Гуардила, Жозе Моуриньо, Мурисио Почетино, Юрген Клоп, Унай Емери, Рафа Бенитес и други.

FUTBOL TV има удоволствието да запознае своите читатели с анонса на сезон 2018/19 в най-популярното първенство на света, като в нашата първа част ще представим отборите, за които предполагаме, че ще завършат във втората половина на таблицата.  

БЪРНЛИ

Стадион: "Търф Муур", Бърнли

- капацитет: 21 401

Прякор: "Виненочервените"

Мениджър: Шон Дайк

Трансферна стойност: 184.75 млн. паунда

Позиция в първенството: 7-мо място

Победи: 14

Равенства: 12

Загуби: 12

Голова разлика: 36-39

Бърнли проведе своя най-добър сезон в историята на Висшата лига и за първи път от дълго време насам се класира за Европа, но този впечатляващ резултат донесе и голямо изпитание за колектива на Шон Дайк през настоящата кампания. Играта на два фронта, при това още от юли е голям проблем за по-опитни и големи отбори отколкото Бърнли, още повече, че "виненочервените" нямат никакво намерение да жертват евротурнирите заради по-комфортен календар.

В същото време клубът добре поработи на трансферния пазар, увеличавайки кадровия потенциал с привличането на Бен Гибсън, Матей Видра и Джо Харт. Друг силен коз за клуба е домашната сцена, където фенове и играчи се сливат в едно, а това е много ценно за тимове от ранга на Бърнли. Не на последно място, Шон Дайк е специалист, който умее да предвижда всички трудности и да дава нужния заряд на своите футболисти.

Като цяло, "виненочервените" разполагат с един боеспособен и костелив отбор, който ще създава трудности на грандовете, особено на свой терен.

Крайното класиране на Бърнли в голяма степен ще зависи от представянето на тима в Лига Европа. Влизане в групите при всички положения ще прати отбора в долната част на втората половина таблицата, а ранно отпадане на европейския турнир  може да помогне на хората на Дайк да се подвизават в златната среда.

Прогноза: 10-12-то място

 

БОРНЕМУТ

Стадион: "Виталити Стейдиъм", Борнемут

 - капацитет: 11 464

Мениджър: Еди Хау

Прякор: "Черешките"

Трансферна стойност: 129.50 млн. паунда

Позиция в първенството: 12-то място

Победи: 11

Равенства: 11

Загуби: 16

Голова разлика: 45-61

Борнемут завърши миналия сезон около екватора и позицията на тима изглежда много стабилна и комфортна, но основните проблеми през кампанията бяха свързани с това, че ядрото на тима е изградено  от играчи, състезаващи се в долните дивизии, освен това трудно се получава интеграция на новите попълнения. Затрудненията с резултатността пък станаха пословични и те  не бяха решени даже от опитния Джърмейн Дефо.

Левият защитник Диего Рико трябва да реши проблемите на левия край на отбраната, където Чарли Даниълс бе много непостоянен. Що се отнася до Дейвив Брукс, това е футболист, който тепърва ще расте в центъра на терена, както и Люис  Кук, който отбеляза значителен прогрес и вече дебютира в националния отбор. Може би именно Кук е най-ценният актив на клуба и вероятно той ще бъде ключов играч за тима през новия сезон. Надеждите са свързани и с това, че Калъм Уилсон ще проведе пълноценен сезон, което би означавало решение на проблема с реализацията. Без съмнение обаче, най-големият удар е привличането на рекордната покупка Джеферсон Лерма, който би трябвало да се превърне в Нголо Канте за Борнемут.

Като цяло, "черешките" запазиха състава си, подсилиха се колкото можаха и с мениджър като Еди Хау можем да очакваме да видим отново скучния, но прагматичен и достатъчно стабилен Борнемут, който едва ли ще успее да подобри миналогодишните резултати, но и няма да се замеси в битката за оцеляване.

Прогноза: 12-15-то място

 

БРАЙТЪН

Стадион: "Фалмър Стейдиъм", Брайтън и Хоув

- капацитет: 30 750

Прякор: "Чайките"

Мениджър: Крис Хютън

Трансферна стойност: 176.10 млн. паунда

Позиция в първенството: 15-то място в Чемпиъншип

Победи: 9

Равенства: 13

Загуби: 16

Голова разлика: 34-54

Брайтън отлично се справи със задачата по оцеляването си в елита, но за всички е ясно, че този сезон ще е по-труден от миналогодишния. Крис Хютън отлично знае, че точно сега не е време за отпускане и пример за това е бившият му Норич, който изпадна след втория си сезон в елита. А Брайтън изглежда по малко костелив орех от "канарчетата".

Впрочем, "чайките" упорито се трудеха върху подсилването на отбора и в общи линии успяха да го направят. Трансферната кампания на клуба бе една от най-плодотворните във Висшата лига и в момента Хютън има поне петима футболисти, способни да подсилят състава. Алиреза Джаханбахш пристига като голмайстор на Ередивизе, а Леон Балогун игра важна роля в състава на нигерийския национален отбор на Мондиал 2018. Останалите попълнения - Бернанрдо от Лайпциг, Андоне от Депортиво и Бисума не са звезди, но спомагат за разширяването на кадровия потенциал на отбора.

Брайтън изглежда с една идея по-добър от миналата година, а с негативния опит на Хютън трудно можем да си представим, че "чайките" ще бъдат сред тримата неудачници. Тимът може и да се замеси в борбата за оцеляване, но ще оцелее.

Прогноза: 12-15-то място

 

УУЛВЪРХЕМПТЪН

Стадион: "Молиню", Уулвърхемптън

 - капацитет: 30 852

Мениджър: Нуно Санто

Прякор: "Вълците"

Трансферна стойност: 161.80 млн. паунда

Позиция в първенството: 1-во място в Чемпиъншип

Победи: 30

Равенства: 9

Загуби: 7

Голова разлика: 82-39

Уулвс изглежда като отбор, който задълго пристига във Висшата лига на Англия. Китайските инвеститори са в тесни отношения с Жорже Мендеш, а това обяснява защо шегаджиите преименуваха тима в Портохемптън. Впрочем, присъствието на португалско говорещите футболисти  се отрази на философията на "вълците", които се превърнаха в прагматичен колектив, далеч от познатата феерия, мини-подобие на Португалия от Евро 2016.

Без съмнение, най-голямото име е Жоао Моутиньо, който дойде от Монако със задачата да даде сигурност в опорната зона и опит в дефанзивната част на терена. Не по-малко добро попълнение е привличането от Атлетико на Диого Жота, който ще бъде титуляр на левия фланг. Изключително впечатляващо изглеждат "вълците" отдясно с Кавайеро, Хелдер Коща и Адама Траорее. Очевидно е, че някой от тях ще бъде използван и в средата на атаката, където конкуренцията никак не е малка.

Като цяло, Нуно Санто успя да изгради много боеспособен  колектив, с опит и качество във всяка една от линиите и най-важното - да създаде условия за конкуренция между отделните играчи.

Прогноза: 10-то място

 

КАРДИФ

Стадион: "кардиф Сити", Кардиф

 - капацитет: 33 280

Мениджър: Нийл Уорнък

Прякор: "Драконите"

Трансферна стойност: 68.40 млн. паунда

Позиция в първенството: 2-ро място в Чемпиъншип

Победи: 27

Равенства: 9

Загуби: 10

Голова разлика: 69-39

"Драконите" се завърнаха в елита, заменяйки Суонзи, така че Уелс няма да остане без представител във Висшата лига. Интересното е, че начело на Кардиф е Нийл Уорнък, който за четвърти път в кариерата си печели промоция с отборите си, като всички предишни опити за закрепване в Премиършип бяха неуспешни.  Ще може ли специалистът да успее този път?

Може би мениджърът си е взел поука от предишните провали, защото Кардиф най-бързо от всички се възползва от трансферния пазар и привлече нужните футболисти. Така тук пристигнаха атакуващият полузащитник Боби Рийд, крилото Джиш Мърфи и вратарят Алексис Смитс. Всички те са добре познати на Уорнък, но най-важното е, че проведоха отлични сезони в бившите си отбори. Въпреки всичко, "драконите" изглеждат като един от най-слабите тимове във Висшата лига, като особено уязвима изглежда отбраната, където най-голямо име е Сеан Морисон. Другият проблем в колектива е липсата на опит в различните линии, а знаем, че само ентусиазъм не е достатъчен за добро представяне в месомелачката Висша лига. Освен това стилът на игра на уелсците може да е успешен в Чемпиъншип, но едва ли ще донесе успех в елита.

Прогноза: Борба за оцеляване, вероятно безуспешна

 

НЮКАСЪЛ

Стадион: "Сейнт Джеймсис Парк", Нюкасъл

- капацитет: 52 389

Прякор: "Свраките"

Мениджър: Рафа Бенитес

Трансферна стойност: 172.70 млн. паунда

Позиция в първенството: 10-то

Победи: 12

Равенства: 8

Загуби: 18

Голова разлика: 39-47

Няма съмнение, че Нюкасъл е клуб с огромен потенциал и отборът заслужава да играе много по-голяма роля в английския футбол, но основният проблем и всички произтичащи от това обстоятелства идват от собственика Майк Ашли. Босът, който отдавна загуби интерес към клуба е оставил нещата  на самотек и сега Нюкасъл е принуден да съществува в условията на силни финансови ограничения. Колкото и странно да звучи, мениджърът Рафа Бенитес се чувства комфортно в тази ситуация, защото е обожаван на трибуните и в града, а испанецът харесва това. Да, специалистът на няколко пъти се оплака от липса на достатъчно нови играчи, но всичко бе в рамките на разумния протест и без истерии. Като цяло, можем да кажем, че Рафа отлично се справя в тази обстановка - проведе силна втора частна миналия сезон и завърши кампанията в топ 10.

Подобна е работата на мениджъра и през това лято. Единствените големи покупки на "свраките" бяха в лицето на Хосе Саломон Рондон, който пристигна от УБА и игралият под наем Кенеди. Останалите нови не впечатляват и са по-скоро за увеличаване на  дълбочината на състава и даване на възможност за ротация, отколкото за нещо по-сериозно. Муто ще бъде дубльор на Рондон, Дубравка на Дарлоу, а Лаазар на Дъмет. С покупката на Фернандес пък се компенсира отсъствието на сериозно контузения Флоран Леже.

Общо взето едва ли ще видим различен Нюкасъл от миналогодишния. Дори най-вероятно ще видим лоша първа половина на кампанията и по-добро представяне след това, защото "свраките" имат тежка стартова програма. Нещата изглеждат и по-сложни с оглед на засилването на Кристъл Палас и Уест Хем, както и амбициите на някои други отбори. Ето защо ще е цяло чудо, ако Нюкасъл повтори миналогодишния си резултат.

Прогноза: 12-15-то място

 

САУТХЕМПТЪН

Стадион: "Сейнт Мери", Саутхемптън

- капацитет: 32 690

Мениджър: Марк Хюз

Прякор: "Светците"

Трансферна стойност: 236.50 млн. паунда

Позиция в първенството: 17-мо място

Победи: 7

Равенства: 15

Загуби: 16

Голова разлика: 37-56

Саутхемптън се оказа на границата на провала през миналия сезон след смяната на Клод Пюел с Пелегрино. Марк Хюз обаче успя да спаси тима, с което получи възможност да остане в елита след уволнението си от Стоук Сити. Уелският специалист успя да събуди Шей Лонг, Райън Бертран и Душан Тадич, освен това Чарли Остин се възстанови от травмата и така "светците" оцеляха. По принцип Саутхемптън не отбор, който трябва да се замесва в борбата за оцеляване, но грешки в мениджмънта доведоха до кризата. Може би и селекционната служба допусна някои грешки през последните 18 месеца, което даде своето отражение.

Впрочем, трансферната кампания на "светците" не впечатлява през това лято. Мохамед Елнуси трябва да замени Тадич, Ангъс  Гън ще е конкуренция на Макарти, а Вестергаард ще даде възможност за ротации в отбраната. Интересен изглежда трансферът на Дани Ингс, който обаче трябва да си припомни как се вкарва, иначе ще си остане резерва на Остин. В същото време клубът се раздели с Тадич, Буфал, Карильо и Клааси. Общо взето в момента Саутхемптън се намира в преходен период и основната задача на този етап е отборът да се задържи на повърхността.

Прогноза: 15-17-то място

 

УОТФОРД

Стадион: "Викаридж Роуд Стейдиъм", Уотфорд

- капацитет: 21 577

Прякор: "Стършелите"

Мениджър: Хави Гарсия

Трансферна стойност: 162 млн. паунда

Позиция в първенството: 14-то място

Победи: 11

Равенства: 8

Загуби: 19

Голова разлика: 44-64

Уотфорд добре започна миналия сезон, но всичко се срина след като Марко Силва изрази желание да оглави Евертън. Впрочем, режимът Поцо и без това не се свени с лекота да сменя мениджърите, което води до нестабилност, лек хаос и създава предпоставки за отправяне на "стършелите" към по-долната дивизия. С тази политика това рано или късно ще се случи - напълно е възможно още тази кампания.

Отборът разполага със среден състав, не много опитен мениджър, на който му провървя, че започна с добър запас точки, натрупан от Марко Силва, освен това трансферната кампания се оказа много слаба. Клубът се раздели с Ришарлисон, като единственият позитив е, че прибра 40 милиона паунда от продажбата на бразилеца на Евертън. През лятото се появиха 13 нови имена, но от тях впечатлява само Адам Масина, който трябва да подсили левия фланг на защитата и Жерар Делофеу, закупен от Барселона. Испанецът обаче трябва да работи в комбинация с Андре Грей и Трой Дийни, които упорито регресират, а новите Пеняранда и Оуларе не вдъхват никакъв респект.

Като цяло, съставът не е толкова слаб и по качество позволява на отбора да се задържи на повърхността, но хаосът с мениджърите вероятно ще стане главната причина Уотфорд да се отправи към Чемппиъншип.

Прогноза: отпадане в Чемпиъншип

 

ФУЛЪМ

Стадион: "Крейвън Котидж", Лондон

 - капацитет: 25 700

Мениджър: Синиша Йоканович

Прякор: "Котиджърсите"

Трансферна стойност: 222.50 млн. паунда

Позиция в първенството: 3-то място в Чемпиъншип

Победи: 25

Равенства: 13

Загуби: 8

Голова разлика: 79-46

Фулъм се завръща във Висшата лига на Англия, заслужено спечелвайки плейофите в Чемпиъншип, но с игра, за която можем да кажем, че е далече от стандартите на елита. Този извод е на база видяното в мачовете с Дарби Каунти и Астън Вила, където напрежението бе много голямо и напълно е възможно да е повлияло на представянето на тима.

Факт  е обаче, че "котиджърсите" направиха впечатляваща трансферна кампания, похарчвайки над 100 милиона паунда, за което могат да завидят половината клубове от елита и която накара феновете да забравят за Райън Фредерикс, още повече, че Ли Маршан ще замени англичанина. Лондончани обаче успяха да опазят Райън Сесеньон - главният талант на английския футбол, за когото се облизваха няколко големи кандидата. Освен това на "Крейвън Котидж" дойдоха имена с добра биография - Серхио Рико е отличен вратар, който ще спечели точки за Фулъм през този сезон. Мейсън и Чембърс определено повишават качеството на отбраната, в добавка в дефанзивната зона пристигнаха Тим Фосу Менса и  Андре Ангуиса. Наемът на Андре Шюрле и покупката на Александър Митрович ще дадат сила на атакуващата линия, а най-силният трансфер е привличането на Жан-Мишел Сери, когото искаха Арсенал и Челси през миналото лято.

Така Фулъм изгради много боеспособен колектив, с отлични играчи в абсолютни всички линии, така че очакванията са, че лондончани няма да имат проблеми с оцеляването си. Проблемът е в мениджъра на отбора. Сърбинът създаде отбор с прагматичен стил на игра, но няма никакъв опит с Висшата лига или което и да е голяма първенство. Ще е успее ли Йоканович да се справи с напрежението и променената среда?

Прогноза: 13-15-то място

 

ХЪДЪРСФИЙЛД

Стадион: "Джон Смитс Стейдиъм", Хъдърсфийлд

- капацитет: 24 500

Прякор: "Териерите"

Мениджър: Дейвид Вагнер

Трансферна стойност: 107.10 млн. паунда

Позиция в първенството: 16-то

Победи: 9

Равенства: 10

Загуби: 19

Голова разлика: 28-58

Хъдърсфийлд, който имаше най-скромният състав, успя да оцелее  през дебютния си сезон в елита. Но в голяма степен причината за това е, че Суонзи, Стоук Сити и УБА се провалиха. Отборът игра на предела на своите възможности заради бедния кадрови потенциал, за това трябва да отбележим и другият "виновник" за успеха - Дейвид Вагнер, който изгради тим с идеален работен кодекс и стриктна тактическа дисциплина.

Вторият сезон обаче се очертава много труден за "териерите", защото съставът си остава един от най-слабите в Лигата, независимо от покупките на Конголо, Собхи, Диакаби, Лесл, Хадерджонай и Мбепнза. Това е много малко, за да бъде значително подобрено качеството на отбора, където фланговете на защитата и центъра на нападението си останаха най-уязвимите места в колектива. Колкото и добър специалист да е Вагнер, все пак той не е чудотворец, така че близкият приятел на Юрген Клоп едва ли ще успее да спаси Хъдърсфийлд през тази кампания.  

Прогноза: Отпадане в Чемпиъншип

  Сподели
638